Vorige week sprak ik een collega-ondernemer die e-mail en nieuwsbrieven en zo maar spammerig vond. “Heb ik helemaal niks mee, gaat zo ongeopend in de prullenbak.” Ik vond het jammer en ik begrijp het ook wel. Er zijn teveel geautomatiseerde emails in omloop. Je ramt er wat teksten in en sturen maar, gewoon echt een paar keer per week of soms zelfs gewoon meerdere keren per dag. Ik denk dat mensen daar inmiddels wel een beetje klaar mee zijn met die geautomatiseerde mailtjes. Ik geloof er ook niet in, maar moet je e-mail marketing dan maar helemaal stopzetten?

E-mailmarketing: hoe dan?

Je marketing succes hangt af van veel zaken: je positionering, de kwaliteit van je product of dienst, de middelen die je inzet om je klant te bereiken, goed weten wie je klant eigenlijk is, de juiste timing en de juiste investering qua budget. E-mail marketing staat, net als alle andere marketing, nooit op zichzelf. Het is onderdeel van het grotere geheel. Alle marketing die je inzet draagt bij aan jouw doelen.

Regelmatig maak ik nieuwsbrieven en mailings voor bedrijven. Om te voorkomen dat het allemaal als ‘standaard’ ervaren wordt, is mijn advies je nieuwsbrief niet volledig te automatiseren. Per keer bepaal jij wat de inhoud wordt, zodat je gevoel houdt voor wat actueel is en wat er bij je klant leeft. Op die manier kan je e-mailmarketing wel goed inzetten, zodat je interactie blijft houden met je abonnees.

Het systeem waarmee je stuurt verzorgt dat het automatisch verstuurd wordt, jij zorgt dat de inhoud telkens goed past bij de ontvanger. Zo wordt het geen volledig geautomatiseerd gedoe, want onthou: mensen doen graag zaken  met echte mensen. Niet met volledig geautomatiseerde mailsystemen.

 

Zo wordt jouw nieuwsbrief wel geopend!

  • Zorg dat de afzender een echt persoon is en ook dat je een reply kunt sturen naar echt persoon en niet naar een ‘no-reply’ adres
  • Stem de inhoud af op de ontvanger, geen bulk mails maar doe je best om je mailinglijsten op te delen in segmenten. Daarin zitten klanten die samen iets overeenkomstig hebben, bijvoorbeeld interesse in een bepaald product of dienst.
  • Vertel direct in het onderwerp waar het over gaat, kort en krachtig
  • Stuur je mailing op het juiste tijdstip, zo krijg je maximale aandacht. Test uit wat het beste tijdstip is.
  • Benoem direct het voordeel in je mailing
  • Zet in je mailing aan tot actie, dit kan al in de onderwerp regel
  • Je wil graag dat de ontvanger zich bevoorrecht voelt: Speciaal voor jou, jouw korting etc.
  • Stel een vraag in het onderwerp, dit nodigt uit om de e-mail te openen
  • Gooi overbodige opmaal en afbeeldingen eruit, de meeste mensen lezen hun mail op hun smartphone

Doe er je voordeel mee!

Met deze tips wordt je e-mail marketing een stuk makkelijker. Het is nog steeds een heel goed middel om contact met je klanten te onderhouden en nieuwe klanten aan te trekken. Als je maar die segmentering goed doet en de juiste inhoud aan de juiste groep klanten stuurt op het juiste tijdstip.

Wat zijn jouw ervaringen met e-mailmarketing?

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!