Vandaag geef ik je tips hoe je een mooie Facebook of Instagram pagina maakt. Ondernemers die ik spreek vinden het vaak moeilijk om samenhang te krijgen in de berichten die ze op hun Facebook of Instagram zetten. Met deze tips krijg je een mooie, samenhangende pagina of account.

Hoe zorg je voor interessante berichten op je Facebook of Instagram?

Vaak beginnen de problemen als ondernemers niet goed weten hoe het werkt. Zorg dus dat je Facebook of Instagram gewoon goed kent. Dat je weet wat de mogelijkheden zijn. Het is zonde als je maar de helft van functies van dit sociaal media kanaal gebruikt omdat je niet weet wat er allemaal mogelijk is. Dat is een gemiste kans om jouw bedrijf optimaal te presenteren. Ik raad klanten dan ook altijd aan om eerst een persoonlijk account aan te maken en alvast daarmee wegwijs te worden. Daarna kun je dan een zakelijk account maken op Facebook of Instagram.

Interessante berichten krijg je door je te verdiepen in beleef wereld van jouw ideale klant. Verplaats jezelf in je klant. Wat zou jij leuk en interessant vinden als jij klant bij jezelf was? Wat wil je zien, weten en horen?

Mooie social media berichten maken kun je zelf.

Samenhang op je Facebook of Instagram

Bij Instagram draait het echt om het visuele. Foto’s zijn daar het belangrijkste. Probeer een stijl voor je foto’s te kiezen, waardoor je een mooi overzicht krijgt. Dit kan door bijvoorbeeld telkens dezelfde filter of een speciaal thema (bv pastelkleuren of veel wit) toe te passen. Je zult zien dat je na verloop van tijd een eigen stijl ontwikkelt, zelfs als je vooraf niet zo goed weet wat je wilt. Op die manier krijg je vanzelf samenhang.

Op je Facebook pagina kun je voor samenhang zorgen door jouw eigen identiteit. Hoe werkt dit in de praktijk? Ik neem mijn eigen bedrijf, Marketing Handjes, even als voorbeeld. Mijn bedrijf is eigenlijk zoals ikzelf ook ben. Behulpzaam (gratis tips & video’s), humor en eigenwijs. Betrouwbaar, kwaliteit en afspraak=afspraak. Hiermee kun je natuurlijk in het soort berichten dat je op social media zet, al iets. Probeer eens voor jezelf en voor jouw bedrijf na te gaan wat belangrijke waarden zijn en kijk eens hoe je dat kunt vertalen naar je social media berichten.

Zorg dat het smoelt

Deze uitspraak heb je vast al eens van mij voorbij zien komen. Zorg dat het beeldmateriaal dat je op social media gebruikt, smoelt. Dat je merk of je website veelvuldig te zien is in de berichten die je post. Dit kun je doen door een eigen signature op iedere post te zetten. Bijvoorbeeld je eigen naam, het webadres van je site of je logo. Verklein het en zet het in een hoekje. Wist je dat mensen ongeveer 10 keer met je merk in aanraking moeten komen voordat ze een voorkeur voor jouw merk of bedrijf ontwikkelen? Da’s best veel. Zorg dus dat je zichtbaar bent en blijft.

Mooie social media berichten maken

Natuurlijk zijn jij en ik geen grafisch ontwerpers. Maar toch kunnen ook wij mooie, professionele social media berichten maken. Er zijn tegenwoordig zat hulpmiddelen te vinden op internet die nog gratis zijn ook. Zoals Canva of PicMonkey. Probeer het eens, het bespaart je veel tijd als je met deze hulpmiddelen werkt. Je hebt direct het juiste formaat te pakken, zodat je foto er mooi uitziet, je kunt teksten toevoegen, collages maken, icoontjes toevoegen, eigenlijk is het een soort Photoshop maar dan veel makkelijker. Echt iedereen kan hiermee mooie social media berichten maken.

Mooie social media berichten ontwerpen

Ondanks al deze makkelijke hulpmiddelen blijven veel ondernemers worstelen met hun stijl. Heb je er al eens aan gedacht om op basis van de kleuren van jouw huisstijl of logo berichten te ontwerpen? Als je kleuren gebruikt die ook in je logo of het kleurenpalet van je huisstijl zitten, oogt het herkenbaar en krijg je meer samenhang.  Daar hoef je geen grafisch ontwerper voor te zijn. Als je niet weet wat je kleuren zijn van je huisstijl, vraag dan degene die het voor jou gemaakt heeft om de kleurencodes.

Zelf mooie social media berichten maken

Dat doe je dus met de kleurencodes uit je huisstijl. Deze komen meestal in vier varianten: in PMS of CMYK (voor drukwerk), voor digitale producties in RGB en in Hexcodes.  RGB codes gebruik je voor digitale ontwerpen, dus op een beeldscherm. Denk bijvoorbeeld aan je tv, laptop, telefoon of tablet. Allemaal apparaten die, licht afgeven (de letterlijke betekenis van fotografie is ‘schrijven met licht’). RGB-kleuren zijn daarom niet geschikt voor drukwerk. Hexcodes zijn een variant van RGB kleuren die omgezet zijn voor websites. Als je aan de slag gaat met het ontwerpen van je social media berichten en je wilt kleuren uit je huisstijl toepassen, dan heb je RGB- en Hexcodes nodig. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken als achtergrondkleur, of als tekstkleur.

Door gebruik te maken van de kleuren uit je huisstijl krijg je eenheid in je berichten. Het oogt rustiger en je kleuren worden herkenbaar voor jouw merk. Zo associëren mijn klanten paars en groen met Marketing Handjes. En dat zorgt er weer voor dat ze mijn merk en bedrijf beter onthouden.

Als je deze tips handig vindt, laat het me even weten in een reactie. Ook als je vragen hebt over het maken van mooie social media berichten, stel ze  gerust!

“Expert tip voor meer samenhang in je social media berichten: gebruik kleuren uit je huisstijl”

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!