Man! Ik lees het nooit, ik open het zelfs niet. Je krijgt al zoveel rotzooi in je mail.” Dat is meestal de reactie als we met ondernemers, groot of klein, praten over e-mailmarketing. Ze denken dat er niemand op zit te wachten, zo’n mailing. Terwijl slimme e-mailmarketing je echt veel meer leads en extra omzet op kan gaan leveren, waardoor je als ondernemer minder moeite moet gaan doen voor je marketing. Je krijgt bijna vanzelf nieuwe klanten en trouwe klanten. Je wordt een echte marketing baas! En dat wil natuurlijke iedere ondernemer! Hoe je dat doet? Lees snel verder!

 

Beginnen bij wat je al hebt

De meeste ondernemers hebben al een lijst met gegevens van huidige klanten of geïnteresseerden. Dat is al een begin voor je e-mailmarketing. Als je je marketingzaakjes goed voor elkaar hebt, weet van iedere klant wat die gekocht of besteld heeft, of waar die eventueel interesse in heeft. Beter kan het niet! Je kunt deze klanten gerichte aanbiedingen gaan doen via e-mail. Om te zorgen dat ze (opnieuw) bij jou kopen en om te zorgen dat je bij hen in het hoofd blijft zitten. Dit ‘in het hoofd zitten’ noemen we in de marketing: Top-of-mind awareness. Omdat we met e-mailmarketing te maken hebben met regeltjes en je niet zomaar klantgegevens mag gebruiken zonder toestemming van je klant, is het belangrijk dat je deze klanten eerst toestemming vraagt of je ze mag e-mailen. Dit noemen we opt-in. Als je eenmaal die toestemming hebt, kun je aan de slag! Je eerste stappen als marketing baas!

Echte marketing bazen durven en doen.

Starten met e-mail marketing

Je hoeft niet onwijs veel te investeren als je wilt beginnen met e-mail marketing. Er zijn gratis programma’s, zoals MailChimp die prima zijn wanneer je net start met e-mailmarketing. Zoveel klanten, zoveel verschillende vragen of voorkeuren. Met MailChimp kun je speciale mailinglijsten maken voor groepjes klanten. Klanten die dezelfde kenmerken hebben. Bijvoorbeeld klanten die allemaal geïnteresseerd zijn in het nieuwste model Tesla. Of die in het verleden alleen maar kinderkleding hebben gekocht voor kinderen van 0 tot 3. Of die gereedschap hebben gekocht, zoals een boormachine of werkbank. Probeer voor je e-mail marketing groepjes te maken van je klanten. Kijk naar wat de overeenkomsten zijn binnen je klantgroep. Want die zijn er geheid.

 

Verwen je vaste klanten

Voor die groepjes klanten maak je aparte mailings. Ja, aparte. Ja, we horen je al zuchten. Maar doe het toch. Je gaat een gerichte aanbieding doen op basis van het aankoopgedrag of de interesse van je klant. De kans dat jouw mailing geopend wordt, is dus groter omdat het voor je klant relevant is. De kans dat jouw klant doorklikt naar jouw website is groter. Waarna jij natuurlijk op je site zorgt dat het heel makkelijk is om bij jou te kopen, bestellen of reserveren. Want klanten die al eerder bij jou gekocht hebben, bied je wat extra’s. Zoals geen verzendkosten of een mooi spaarprogramma met leuke cadeautjes. Of een gratis installatie met schoonmaak. Voor geïnteresseerden kun je een kennismakingskorting aanbieden of reviews/ervaringen van anderen laten zien om ze over de streep te trekken.

 

Meer e-mailadressen krijgen?

Nieuwe adressen voor je mailinglijst kun je super simpel verzamelen. Wat heb je te bieden wat voor jouw mogelijke klant van waarde zou kunnen zijn? Een gratis checklist? Tips? Een video waarin je hen verder helpt? Of misschien wel een korting? Zorg dat je iets verzint wat je oneindig veel keer gratis weg kan geven in ruil voor wat gegevens van de bezoekers van jouw website. Die weggever is natuurlijk relevant voor de producten of diensten die je aanbiedt. Je hoeft die weggever maar 1x te maken en je kunt hem in blijven zetten. Promoot je weggever ook via social media en maak een aparte landingspagina op je website voor je weggever. Kun je meteen zien hoe goed die het doet en of je nog wat aanpassingen moet doen. Neem twijfel bij het invullen van de gegevens weg door teksten als ‘bij ons zijn je gegevens veilig’ of ‘wij houden ons aan de regels wanneer we gegevens van je vragen’ of ‘we spammen niet’. Doe er ALLES aan om te zorgen dat die bezoeker zijn gegevens achter gaat laten op je website. Reken maar dat het werkt. Binnen een mum van tijd heb jij nieuwe inschrijvingen voor je e-mailmarketing. Tadaa! Daar zijn ze, die nieuwe leads!

 

Hoe je een marketing baas wordt

Denk je dat al genoeg klanten hebt? Dat het je een fortuin kost? Welnee! Want als je dat denkt hebben we 1 advies voor je: stop er maar mee. Stop maar met jouw bedrijf, winkel, onderneming of webshop. Succesvolle ondernemers die slim zijn begrijpen dat je zonder marketing niet kunt groeien of op zijn minst niet kunt behouden wat je nu hebt. Door met kleine stapjes continu je marketing te verbeteren, word je een echte marketingbaas. Gegarandeerd. En marketingbazen geven de concurrentie het nakijken. Ze durven, maar nog belangrijker: ze DOEN. Ze zijn niet bang om wat nieuws te proberen en durven toe te geven dat iets niet werkt. En vervolgens veranderen ze hun strategie en proberen het weer opnieuw. Alleen dan word je een baas. Dus wordt het niet eens tijd dat jij ook een echte baas wordt? Als jij besluit ook een marketingbaas te worden, laat het me weten in de comments. Vind ik leuk.

“Met e-mail marketing word je een echte marketing baas”

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!