Social media: je kunt er als ondernemer niet omheen

We moeten iets met Instagram! Mijn zoon van 16 zegt dat het echt niet kan als je niet op Instagram zit! ” Een uitspraak die we vaak horen wanneer we het met ondernemers uit het MKB of ZZP’ers over social media hebben. Natuurlijk is het belangrijk dat je met jouw product, dienst en bedrijf zichtbaar bent op social media. Maar hoe weet je nou welke social media kanalen bij jou passen? En veel belangrijker: hoe laat je ze voor jou werken, zodat je echte fans krijgt met social media? Vandaag delen we met jou onze succesfactoren voor fans die dol op je zijn!

 

Welke social media kies je voor je marketing?

In onze online marketing kunnen we niet meer zonder social media. Het is een eenvoudige manier om met je klant in contact te komen, naamsbekendheid op te bouwen en service te verlenen. Vaak nog gratis ook, tenzij je betaald gaat adverteren op social media. Er zijn zoveel social media platformen en kanalen, hoe kies je nou iets dat bij je past? Natuurlijk is je klant het uitgangspunt. Waar die is, ben jij ook met je marketing. Zo simpel is het. Op welke social media kanalen zou jij je klanten tegen kunnen komen? Voor een deel heeft dit ook te maken met de leeftijd van je doelgroep. Jongeren tot 25 jaar zitten veel op Instagram en Snapchat. Bij die doelgroep is Facebook niet meer zo populair. Nee, tegenwoordig heeft ook een 55-plusser een Facebook profiel.

Snapchat, Instagram of toch maar Facebook kiezen? Of allemaal?

Als je geen idee hebt of je klanten social media gebruiken, kun je het natuurlijk ook gewoon aan hen vragen. Maakt je klant gebruik van social media en zou die het op prijs stellen dat jij daar ook bent met een leuk aanbod, interessant nieuws of een actie? LET OP bij het kiezen van je social media kanalen: als je ergens aan begint, zorg dan dat je er tijd en energie in stopt.

We adviseren je keuzes te maken in wat je wel en niet doet en focus te houden. Je kunt niet alles, zeker als je ZZP’er bent of een klein bedrijf hebt. Door focus te houden en bewust je keuze te maken, krijg je ook een goed inzicht in wat het social media kanaal jouw bedrijf oplevert. Welke berichten scoren goed, welke minder? Op welk tijdstip van de dag worden je posts het meest bekijken, leuk gevonden of gedeeld? Wil je social media effectief inzetten, is het belangrijk dat je ook de resultaten van je inspanningen bekijkt. Zo weet je beter of het je ook wat oplevert.

 

Lekker gluren met social media

Weten wat je klanten allemaal doen op social media is super interessante informatie voor jouw marketing. Waarom? Omdat je een kijkje kunt nemen in het leven je klant en zo leer je ze beter kennen. Wat doen ze allemaal op social media? Iets kopen? Informatie zoeken? Aanbevelingen van vrienden bekijken? Laten ze zien waar ze allemaal uithangen en met wie? Kortom, als je een kijkje in het leven van jouw klant neemt zie je heel veel dingen die interessant zijn voor je marketing. Je ziet wat ze delen, wat ze interessant vinden, wat ze niet leuk vinden, wat ze doen en wat hen bezighoudt. Je kunt in je marketing alleen succesvol zijn als je goed weet wie je klant is en waarmee jij hem goed kan helpen. Social media kan je meer inzicht geven en zo kun je je marketing steeds beter op je klant afstemmen.

 

Je fans zijn hartstikke blij met je

Sorry! Er is geen kant-en-klare succesformule om succesvol te zijn met social media. Er zijn wel dingen die je kunt doen om een goede start te maken en redelijk vlot inzicht te krijgen in wat je doelgroep interessant vindt. Probeer daarom uit wat bij jou past en kies je eigen stijl. Dit betekent dat je verschillende posts maakt in korte tijd, die strategie kan goed werken om te zien wat werkt. De concurrent nadoen kun je beter niet doen. Natuurlijk kun je de concurrentie volgen om te zien waar die zich mee bezighoudt en je laten inspireren, maar kies je eigen weg. Wat jouw bedrijf aan klanten te bieden heeft, is uniek. En dus zijn je social media kanalen en posts dat ook.

Kies ze met zorg uit en ga aan de slag met verschillende soorten posts. Vergeet ook niet te bedenken welk doel je hebt met social media. Wil je je naamsbekendheid vergroten? Iets verkopen? Meer klanten naar je winkel trekken? Meer bezoekers naar je website? We gaan hier voor echte trouwe fans, niet voor fans die je volgen omdat je iets gratis weggeeft en ze dit leuk vinden.

 

Snel scoren met social media

Om rendement uit je social media te halen, moet je bouwen aan je profiel en dat kost tijd. Veel ondernemers vinden het een tegenvaller als we dit vertellen. Ze willen snel scoren en denken dat ook te kunnen, omdat social media nou eenmaal snel zijn. Je post staat met 1 klik op internet en kan een miljoenen publiek hebben. Slimme ondernemers gaat het daar niet om. Die gaan voor kwaliteit, voor echte fans. Voor volgers die uit zichzelf vertellen over jouw bedrijf, product of dienst. Omdat ze zo blij met je zijn. Omdat je ze zo goed geholpen hebt. En dat doe je niet even snel. Dat zit in de kern van jouw bedrijf. Dat is waar jij voor staat en wat jouw bedrijf uniek maakt. Als je dat goed voor elkaar hebt, wordt het een makkie om met social media succesvol te zijn.

“Kies social media die jouw klanten ook gebruiken. Vijftigers zitten niet op Snapchat, maar wel op Facebook”

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!