Dit bedoelen we niet vervelend, maar het is wel waar. Zelfs ik heb er last van, van dat aapje. Stel je wilt een nieuwe laptop online bestellen. Je klikt op ‘in het winkelmandje’. Oei. Toch best duur die laptop. Stel je voor dat dit niet de juiste is! Wat doe je? Je twijfelt tijdens het afmaken van de bestelprocedure. Je twijfelt tijdens het invullen van het formulier. Je kunt natuurlijk het rationele deel van je brein bewust inschakelen en denken: ‘ik denk er nog even over na.’ Maar wat zien we daar in de buurt van ons formulier? We zien dat anderen heel blij zijn met de laptop. Je ziet een bericht van ene Michiel: ‘Uitstekende aankoop. Tot nu toe geen problemen mee gehad. Waar voor je geld!” Je apenbrein wordt geactiveerd zonder dat je je hiervan bewust wordt. En je ziet nog meer berichten van anderen. Allemaal tevreden! Kopen dus die laptop!
Websites en apen
Je maakt het bestellen af en bent blij dat je zo’n weloverwogen en goede keuze hebt gemaakt. We denken vaak dat we allemaal heel logisch nadenken en rationeel zijn. Natuurlijk laten we ons niet leiden door reclame en gladde praatjes. Nee, we zijn slimme, volwassen mensen die weloverwogen keuzes maken. En toch werkt het niet altijd zo. Lees snel verder hoe je onbewust kunt beïnvloeden en hoe je dit toepast op je website. Zo activeer je het apenbrein.
Help twijfelkonten en afhakers op je website met handige teksten die hen gerust stellen.
Voor twijfelkonten en afhakers
Bij het maken van keuzes, of het nu klikken op een bestelknop is of tijdens het bestellen zelf, we twijfelen altijd. Er is een moment waarop we mogelijk afhaken. Door op het juiste moment de juiste informatie te tonen en de bezoeker te helpen, kun je die twijfel wegnemen. Zodat die het formulier gewoon verder invult of de bestelprocedure afmaakt. Door gebruik te maken van sociale bewijskracht kun je een twijfelkont overtuigen. Hiervoor kun je verschillende technieken gebruiken, lees hieronder onze marketingtips die voor jouw website.
Praktische marketing tips om afhakers te voorkomen
- Laat zien hoeveel exemplaren je al van een artikel verkocht hebt (dit werkt natuurlijk alleen als het een redelijk aantal is) of hoeveel mensen al een afspraak gemaakt hebben
- Laat de mening van anderen zien die het product gekocht hebben en tevreden zijn
- Ontzorg de klant: gebruik hulptekstjes zoals: ‘wij bezorgen boodschappen tot in de keuken’ of ‘gratis retour zenden’ of ‘vrijblijvend 30 dagen op zicht’ of ‘onze monteur installeert alles voor je wanneer het jou uitkomt’
- Als je een webshop hebt, laat zien uit welke stappen het bestelproces bestaat of geef de voortgang aan (bijvoorbeeld stap 2 van 4)
- Als je webshop hebt, laat duidelijk zien hoe de klant kan betalen voordat hij het bestellen start. Gebruik hiervoor icoontjes zoals iDeal, Credit Card of Paypal.
Wat hebben apen te maken met het doel van je website?
Als je weet wat je bezoekers wilt laten doen op je website of op een specifieke pagina, dan weet je ook wat het doel is van het formulier dat je gaat gebruiken. Het formulier moet helpen bij het realiseren van een taak. Zoals het maken van een afspraak, het reserveren van een plaats of ticket, een product kopen of het geven van een review. Help je klant bij het invullen of bestellen met help tekstjes en sociale bewijskracht, zodat je het apenbrein kunt activeren als ze toch willen afhaken.
Help je klanten bij jou te kopen
Hoe makkelijker je het formulier of de bestelprocedure maakt, hoe eerder je bezoekers het in zullen vullen. Noem je formulier dan ook geen formulier, maar zet erbij waar het formulier voor dient. Is het om een afspraak te maken? Zet er dan boven ‘afspraak maken’. Is het om een mening te geven of een ervaring te delen? Zet er dan boven ‘vertel ons wat je ervan vindt’ of ‘laat anderen weten wat je ervan vindt’. Zoals je misschien in andere blog posts hebt gelezen, is het belangrijk om op je website te schrijven voor echte bezoekers. Dat geldt ook voor het maken van formulieren en het ontwerpen van een bestelproces. Zorg dat ze vriendelijk in gebruik zijn.
Wees lief voor bezoekers op je website
Tijdens het invullen van een formulier of een bestelling kan er natuurlijk altijd iets mis gaan. Jouw klant vult geen huisnummer in. Wees dan lief voor je bezoeker en help met de tekst: ‘we hebben je huisnummer nodig om je bestelling zo snel mogelijk bij je te bezorgen’. Zeg niet: ‘Huisnummer is verplicht’. Je bezoeker staat op het punt om iets bij je te bestellen, je wil niet dat ze nu afhaken. Met vriendelijke en behulpzame teksten help je de bezoeker het formulier of de bestelling snel en met een goed gevoel af te ronden. En jij hebt weer een nieuwe klant bij of een klant die weer bij je bestelt omdat hij jouw bedrijf zo fijn vindt!
Ook na de koop of aanvraag help jij je klant goed
Je klant heeft besteld of een aanvraag gedaan, top! Ook nu blijf jij natuurlijk je klant helpen. Je stuurt netjes een e-mail om de aankoop of aanvraag te bevestigen en gaat aan de slag. Laat ook hier zien dat je het waardeert dat de klant voor jou gekozen heeft! Geef korting voor een herhalingsaankoop of doe iets extra’s wat de klant niet verwacht! Zodat je fans krijgt, die trouwe klanten zijn.
“Bij online kopen steekt ons apenbrein de kop op”
Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!
Recente reacties