Website marketing fouten: de top vijf
Vandaag vertel ik je over de 5 meest voorkomende marketingfouten op websites en hoe je ze fikst. Check na het lezen meteen even hoe jouw website ervoor staat en fiks je website marketing foutjes meteen!
Website marketingfouten #1:
Teksten of content voor je website kopiëren (van jezelf of van een ander)
Vind je het moeilijk om nieuwe teksten voor je website te schrijven of om voor iedere webpagina iets nieuws te bedenken? Dan is het heel verleidelijk om iets wat je ergens anders hebt staan, te kopiëren. Zo, da’s weer een pagina gevuld…. Wat zou je bezoeker hiervan vinden? Het is alsof ze in een kledingwinkel komen waar je alleen maar jassen kunt kopen in maat 38, in het groen en die er allemaal hetzelfde uitzien. Heel af en toe zit er een roze bij. Daar koop je toch niets, ik in elk geval niet. Met je website werkt het net zo. Je website is op een bepaalde manier ingedeeld en bij iedere pagina verwacht de bezoeker iets anders. Daar hoort niet bij dat je overal dezelfde teksten neerzet. Probeer altijd een originele tekst te schrijven die past bij het onderwerp van je pagina. Zorg dat je tot de groep ondernemers hoort die deze website marketing fouten niet maken.
Fiks je website marketing foutjes en doe je bezoekers een plezier.
Ga uit van je eigen kracht
Vind je dat jouw concurrent een ijzersterke tekst heeft geschreven en zie je dat die er succes mee heeft? Ondernemers die niet zo slim zijn, kopiëren de hele handel gewoon. Doe het niet! Het mag niet en het doet helemaal niets voor jouw website. De bezoeker heeft meteen door dat het niet past bij de rest van je site en het helpt ook niet voor de vindbaarheid van je website.
Wees uniek
Zoals je weet heeft ieder bedrijf en iedere ondernemer iets unieks, waarmee je jezelf kunt onderscheiden van anderen. Kopiëren van teksten is niet echt uniek. Wil je meer weten over hoe je er achter kunt komen wat jou en je bedrijf uniek maakt? Tips vind je in deze Blogpost over positionering in de marketing. Merk je dat iemand jouw teksten heeft gekopieerd? Neem dan contact op en zorg dat de teksten meteen verwijderd worden. Hoe schrijf je wel originele teksten voor je website?
Website marketing fouten #2: Links naar je website kopen
Voor de vindbaarheid van je website is het belangrijk dat je links van andere websites naar jouw site hebt. Word je ooit aangeboden om in 1x je site ergens aan te melden zodat in 1x 500 links naar je website hebt, dan moet je oppassen. Dit soort bedrijven en websites doen het maar om 1 ding: geld aan je verdienen. Ze worden door zoekmachines niet vertrouwd en krijgen een negatieve beoordeling. Daar wil je je website toch niet aan linken?
Link met betrouwbare websites
Zoek websites die betrouwbaar zijn en die zelf ook een goede score hebben in Google om je website mee te linken. Zoek andere bedrijven waar je mee samenwerkt en vraag of je een link naar je website mag plaatsen of wordt ergens gastblogger. Zo krijg je meer links naar jouw website. Let hier ook weer op of de kwaliteit van deze websites goed genoeg is om mee te linken. Maak niet de marketing fout om links naar je website te kopen.
Website marketing fouten #3: Klik hier! Nee, HIER!
We hebben het al vaker verteld, zorg dat de links binnen je eigen website, dus van de ene pagina naar de andere, ook betekenis hebben. Dat helpt zoekmachines en ook de bezoeker van je site om je website beter te begrijpen. Een link met de tekst ‘klik hier’ vertelt de bezoeker niet wat hij kan verwachten wanneer hij op de link klikt. Wat gaat er gebeuren als ik erop klik? Het is beter om bijvoorbeeld te schrijven: ‘collectie zomerjassen’ in plaats van ‘klik hier’ als je wilt linken naar een pagina die gaat over jouw collectie met zomerjassen. Dit is een veelgemaakte marketing fout op websites.
Website marketing fouten #4:
Je bezoeker het moeilijk maken klant bij je te worden
Zorg dat je elke pagina waarop de klant iets kan doen, zoals zich abonneren, zich inschrijven, iets kopen of reserveren, het de klant makkelijk maakt dat te doen. Verstop je contactknoppen niet. Maak ze lekker groot en opvallend. De kans dat erop geklikt wordt is veel groter. Maak bestel- of reserveringspagina’s niet onnodig lang en vraag alleen gegevens van je klant die nodig zijn. En zorg voor een backup plan als je klant toch nog af wil haken tijdens het invullen. Help ze met help-teksten, informatieve foutmeldingen en zet een telefoonnummer in de buurt. Maak het lekker makkelijk om bij jou te kopen, informatie aan te vragen of te bestellen.
Website marketing fouten #5:
Je website niet bijhouden
Voor zoekmachines en je bezoekers is het belangrijk dat je regelmatig iets nieuws op je website zet. Veel MKB’ers en ZZP’ers laten een site maken, schrijven wat teksten en denken dat het dan wel voor elkaar is. Dat is echt een misverstand in website marketing. In het begin scoor je misschien goed met je website, maar dat zal steeds minder worden. Zoekmachines houden van websites waar wat gebeurd. Ze speuren iedere dag het internet af, op zoek naar nieuwe content. Probeer regelmatig nieuwe content op je website te zetten of begin met je bestaande pagina’s beter te maken.
Bied je bezoekers gratis extra’s
Natuurlijk vinden je bezoekers het leuk als er regelmatig nieuws te vinden is, het zorgt ervoor dat ze je website blijven bezoeken. Zeker voor producten of diensten waar klanten goed over na willen denken, zoals duurdere producten, of als ergens veel risico mee gemoeid is of bij ingewikkelde problemen, is het belangrijk dat ze terug naar je site komen omdat ze meestal niet na een eerste bezoek al klant bij je worden. Bied ze een gratis weggever in ruil voor wat gegevens. Met die gegevens kun je hen regelmatig e-mailen, zodat jouw bedrijf zichtbaar blijft. Grote kans dat ze klant bij jou worden als ze er aan toe zijn om iets te kopen. Je weggever moet wel waardevol voor je klant zijn en relevant zijn voor jouw product of dienst. Daarmee laat je je expertise zien en help je de klant alvast een beetje bij zijn vraag of probleem.
Fiks jouw website marketing fouten
Dat waren ze, 5 website marketing fouten die je als MKB’er of ZZP’er niet moet maken en hoe je ze fikst. Ga jij ook aan de slag met onze tips? Laat het weten! Post een comment, tweet het, stuur ons een berichtje via Facebook of mail het. Vind ik leuk!
“Klik hier! Gebruik voor links teksten die je bezoekers echt verder helpen”
Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!
Recente reacties