Help! Mijn website levert niks op!

Dit is, denk ik, het probleem wat ik het vaakst tegen kom bij kleine ondernemers: Help! Mijn website levert niks op. Wat de meeste ondernemers dan doen: ze laten een nieuwe maken. Met weer dezelfde problemen. Dan komen ze tot de conclusie dat het aan de website zelf ligt en daar iets mee moet gebeuren. Vaak hebben ze dan al veel geld in een site geïnvesteerd waardoor ze eigenlijk geen budget meer hebben voor de site.  Een nieuw jasje eromheen verandert niet zoveel. Het levert je geen nieuwe klanten op. Wat kun je dan wel doen, als je website niks oplevert? Hieronder deel ik veelvoorkomende oorzaken van websites die niks opleveren. Dus doe er je voordeel mee en zorg dat jouw site de check doorstaat!

Wat te doen als je website niks op levert?

Maak niet de fout door meteen een nieuwe website te laten bouwen. Misschien denk je dat dat je probleem oplost. En voor even heb je dat gevoel ook: je onderneemt actie en de mensen die de site voor je bouwen hebben verstand van zaken. Toch? Zal wel goed komen. Een website is een marketing middel. Hoe kan het dan toch dat die je niks oplevert, zelfs niet als die splinternieuw is? Volgens alle moderne technieken gebouwd en toch:  geen klanten, geen omzet, geen leads? Waarschijnlijk komt dit doordat je er nog niet met de marketingbril op naar gekeken hebt. Een website heeft bezoekers nodig en pas dan gaat de marketing op je website werken. Tenminste als je ook dat stukje marketing op orde hebt gebracht.

Hoe je bezoekers op je website krijgt

Want er wordt vaak niet of onvoldoende nagedacht over hoe bezoekers op jouw website terecht gaan komen. Met als resultaat dat een website er wel is, maar gewoon geen bezoekers trekt. Als mensen je kennen of je hebt ze jouw visitekaartje gegeven, nemen ze misschien een kijkje. Dan heb je mazzel en een kans om van een bezoekers een lead te maken. Dit zie je in Google Analytics als ‘direct verkeer’. Dat zijn mensen die jouw URL ingetikt hebben in de adresbalk van hun browser. Ze komen op je site en dan moet je website voldoende overtuigen. Hoe je dat doet, vertel ik je straks. Eerst wil ik je graag tips geven over hoe je bezoekers op je website krijgt. Dat is de eerste stap naar een website die wel wat oplevert!

Checklist voor meer bezoekers op je website

Omdat ik je graag help meer resultaat uit je website te halen, heb ik de volgende checklist voor je opgesteld.

  • Zorg dat je website goed vindbaar is in Google. Op je bedrijfsnaam gevonden worden, is niet voldoende om goed vindbaar te zijn en bezoekers aan te trekken. Zorg dat je op belangrijke zoektermen voor jouw bedrijf vindbaar bent. Maak hiervan een lijst en probeer deze zoekwoorden in je paginatitels, kopteksten en gewone teksten te verwerken. Vergeet niet afbeeldingen ook andere namen te geven waarin je belangrijke zoekwoorden gebruikt.
  • Als je online adverteert, zorg dan dat jouw advertenties aansluiten bij de pagina waarop bezoekers terecht komen en andersom. Daarmee bedoel ik dat als mensen op de advertentie klikken, ze ook hetgeen waarvoor je adverteert op je website te zien krijgen. Laat ze niet zoeken en leid ze direct naar waar ze moeten zijn.
  • Zorg dat je zichtbaar bent op social media met je bedrijf. Kies 1 of 2 platformen uit waarop je actief wil zijn en wat goed bij jou past en waar je doelgroep ook te vinden is. Vul je profiel volledig in en post regelmatig artikelen waarbij je een link deelt naar je website. Zorg dat dat interessant is voor je volgers en niet altijd alleen maar reclame is.
  • Zet e-mail marketing in. In je nieuwsbrief of magazine kun je linken naar artikelen, producten en diensten op je website. Zorg ook hier weer dat de inhoud interessant is en niet alleen maar uit reclame bestaat. Zorg dat je waardevol bent.
  • Zorg vooral ook dat je de juiste klanten aantrekt! Veel volgers hebben of een groot aantal abonnees op je nieuwsbrief wil nog niet zeggen dat je daarmee ook klanten trekt. Weet wie je klant is en wat je die te bieden hebt.

Overtuigen op je website

Als je de bezoekers eenmaal op je website hebt, zul je die moeten overtuigen om daar iets te doen. Je wilt immers niet dat ze de website weer verlaten zonder iets gedaan te hebben. Daarom werken gratis checklists, e-books en ander voordeel heel goed. In ruil voor contactgegevens geef je gratis een stukje van je dienstverlening of korting op producten weg. Bij veel webshops zie je bijvoorbeeld dat je 5 euro korting krijgt als je abonneert op de nieuwsbrief. Probeer hier wel creatief te zijn, want tegenwoordig schrijven mensen zich na de korting meteen weer uit. En dat is zonde.

Overtuigen met de juiste woorden en beelden

De teksten die je op je website gebruikt maar ook in je marketing zijn heel belangrijk om de klant te overtuigen. Vinden ze jouw verhaal interessant genoeg om door te klikken of om contact op te nemen? Herkennen ze zich in jouw website? En los je hun probleem op? Hiervoor is een opbouw in de teksten noodzakelijk. Nog steeds zie ik websites met minimale teksten. Google kan alleen woorden interpreteren en code. Afbeeldingen kan Google niet zien, net als video’s. De omschrijving of naam van een afbeelding of video wel. Daarom is het zo belangrijk dat je voldoende tekst op je website hebt en afbeeldingen en video’s voorziet van betekenisvolle namen.

Zorg dat je voldoende tekst hebt om de bezoeker mee te nemen in je verhaal en om die te overtuigen. Bezwaren neem je weg, vragen kun je beantwoorden. Referenties kun je tonen en voorbeelden van je werk kun je ook laten zien. Contactgegevens zijn duidelijk vindbaar en te zien in 1 oogopslag. Zorg dat je website makkelijk scant. Gebruik een duidelijk menu en zorg voor blokjes met tekst voorzien van koppen. Op die manier scant de pagina fijn en vind de bezoeker snel de informatie die gezocht wordt.

Klik hier maar

Nog even over links en knoppen: geef duidelijk aan wat de bezoeker kan verachten als die erop klikt. ‘Klik hier’ geeft niet echt aan wat de bezoeker kan verwachten en is eerlijk gezegd ook een beetje dom. Het is net alsof jij denkt dat de bezoeker niet weet dat hij moet klikken op een knop of link. Natuurlijk weet die dat wel. Help de bezoeker dan ook met handige teksten.

Doe de check!

Doorstaat jouw website deze check? Zeker als je nu een website hebt die je niks oplevert, zou ik je van harte adviseren om bovenstaande stappen eens langs te lopen en te kijken hoe jouw website scoort! En trek je conclusies. Daarna heb je direct actiepunten waarmee je aan de slag kunt. Als je vragen hebt over je website, kun je vrijblijvend contact met mij opnemen voor advies.

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!