Gisteren had ik een probleem met mijn camera. Wilde ik net mijn eerste video met marketing tips op gaan nemen, bleek de externe microfoon niet te werken. Zul je altijd zien. Ik nam contact op met de webshop waar ik de camera gekocht had en kon een reparatieverzoek indienen. Goede service, binnen twee weken zouden ze het repareren. En toen begon de ellende. We gingen opeens verstoppertje spelen.

 

Website fouten: Waar is die verzendknop?

Ik vulde een reparatieverzoek in waarbij ze alles moesten weten. Wanneer gekocht, het factuurnummer, het ordernummer, het serienummer, wat de klacht was, wanneer de klacht zich voor had gedaan. Alles vulde ik in. Dat kostte me zeker een kwartier. Eenmaal alles ingevuld wilde ik het verzoek indienen. En toen deed ik dus ineens mee met verstoppertje spelen. Want een knop om het verzoek te versturen zag ik helemaal nergens. Wel heel sneaky een verzendknop waarbij je eerst een e-mailadres in moest vullen, dus dat deed ik. Wel raar dat je dan twee keer je e-mailadres in moest vullen, maar goed, ik dacht dat er misschien een foutje was gemaakt in het ontwerp. In de hoop dat mijn verzoek verstuurd zou worden vulde ik het zo in. Toen was ik opeens geabonneerd op de nieuwsbrief, was mijn scherm met het ingevulde verzoek weg en kon ik dus weer opnieuw beginnen.

Verstop geen verzendknoppen, contactformulieren of telefoonnummers op je website Bezoekers vinden dat heel irritant.

Speel geen verstoppertje met je bezoekers

Ik zag nergens die knop om mijn reparatieverzoek te versturen. Over website fouten gesproken. En ik ben toch een redelijk ervaren gebruiker van websites en internet zou je zeggen. Was ik nou gek? Ten einde raad begon ik een chat sessie met de klantenservice. Dat ze die hadden was natuurlijk top. Het probleem uitgelegd dat ik mijn verzoek niet kon versturen. Wat bleek? Om de verzendknop tevoorschijn te toveren moest je op je toetsenbord op ‘TAB’ drukken. Hoe verzin je het? Ik had helemaal geen zin in verstoppertje. Wat raar dat grote webshops zo proberen het aantal verzoeken voor retouren of reparatie te verminderen. Daar moest ik even van bijkomen. Uiteindelijk kostte met het drie kwartier om mijn verzoek in te dienen. Gewoon, omdat ik het formulier twee keer in moest vullen en ik ook nog moest wachten op een ‘beschikbare medewerker voor de chat’. Natuurlijk heb ik die medewerker de tip gegeven om met bezoekers geen verstoppertje te spelen. Hij zou het doorgeven. Ik hoop het maar.

 

Gemak is fijn

Op je website maak je het je bezoeker zo gemakkelijk mogelijk. En dan is het niet slim om knoppen te verstoppen. Wat we ook willen doen, op websites vinden we gemak fijn. Het zorg ervoor dat we snel kunnen vinden wat we zoeken. Kunnen kopen wat we willen kopen. En service en hulp krijgen wanneer we dat nodig hebben. Kijk eens met de ogen van jouw bezoeker naar je website. Is het vriendelijk genoeg? Loods je de bezoeker goed door de site? Ook als je geen grote website of webshop hebt, is het zeker de moeite waard om hier naar te kijken. Kijk ook naar je bounce percentage, dat is belangrijke aanwijzing of je bezoekers gemakkelijk door je site gaan.

 

Wat is het bounce percentage?

Vaak kun je aan het bounce percentage zien of je site jouw bezoeker goed helpt of dat die duidelijk genoeg is. Is het bounce percentage heel hoog, dan is het misschien tijd dat je eens kijkt naar wat je kunt verbeteren. Een bounce percentage staat voor het percentage van je website bezoekers dat jouw website verlaat na het bezoeken van een pagina. Dit kun je zien in Google Analytics. Als dit voor je homepage heel hoog is, is er werk aan de winkel. Misschien kun je met beeldmateriaal duidelijker maken waar je site over gaat, de teksten wat aanpassen? Wat vaak ook goed helpt is een ondertitel die je in de buurt van je logo zet. Bijvoorbeeld: De specialist voor luxe single reizen in Europa. Of: voor vrouwen die stijl hebben. Kies iets dat past bij wat je aanbiedt, maar ook wat je klanten van jou mogen verwachten. Zo maak je meteen duidelijk wat er op je site te doen is. Verstoppertje doen vind ik leuk, maar dan met mijn twee kleine nichtjes en niet op websites.

“Speel geen verstoppertje met bezoekers op je website. Maak het leuk en prettig om zaken met je te doen.”

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!