Wat kost online marketing?
Ook als kleine ondernemer zul je aan online marketing moeten doen. In 2017 kun je het je niet meer veroorloven om niet online zichtbaar te zijn met je bedrijf. Veel bedrijven en consumenten oriënteren zich steeds meer online en kopen ook steeds meer online. Dat betekent voor jouw bedrijf dat je online marketing in gaat zetten om nieuwe klanten aan te trekken en bestaande klanten te behouden. Daar zul je dus ook een budget voor moeten bepalen. Wat kost online marketing en hoe bepaal je dat budget? Want natuurlijk moet die marketing wel omzet en extra klanten op leveren.
Hoe bepaal je het marketingbudget dat je nodig hebt?
Veel bedrijven baseren hun marketingbudget op hun omzet. Ze pakken dan een percentage van de omzet en dat is dan het budget dat ze besteden aan marketing. Als de omzet laag is, heb je dus ook een lager budget voor marketing. Terwijl je dan eigenlijk juist meer in marketing zou moeten investeren, want anders kun je niet groeien met je bedrijf. Wat online marketing kost, is afhankelijk van welke marketing je inzet en ook van je groeiambities. Verder is de levensfase van je bedrijf van invloed, in het begin zul wellicht meer kosten voor je marketing maken, omdat je naamsbekendheid op wil bouwen.
Wat kost online marketing?
Het is aan te raden om je marketingbudget te baseren op de zakelijke doelstellingen die je hebt. Wil je dit jaar 20 nieuwe klanten erbij? Reken dan uit hoeveel iedere klant opbrengt en kijk dan wat het je waard is die klant binnen te halen. De klantwaarde en je doelstelling samen bepalen op die manier je marketingbudget.
Het voordeel van budgetteren
Als je het marketingbudget baseert op je doelen, weet je ook veel beter of je marketing werkt of niet. Als je de doelstelling namelijk niet haalt, dan zul je moeten kijken of je:
- de juiste marketingmix hebt;
- je wel de juiste doelgroep bereikt;
- marketinguitingen wel passen bij je doelgroep en je aanbod;
- je wel het juiste aanbod doet aan je doelgroep;
- het budget aan moet passen.
Kosten van online marketing
De kosten van online marketing verschillen nogal. Als je alles uit wilt besteden, dan ben je uiteraard meer kwijt dan wanneer je veel zelf doet. Veel ondernemers verkijken zich op hoeveel werk het eigenlijk is om je online marketing bij te houden. In de praktijk blijkt dat kleine ondernemers het moeilijk vinden het allemaal te updaten. Soms hebben ze ook niet de benodigde kennis in huis om hun marketing doelstellingen te realiseren. Dan is het slim om je marketing misschien toch uit te besteden, zodat je tijd en geld bespaart.
Als je de kosten van online marketing wilt bepalen, bekijk dan de volgende checklist eens om te zien hoe dat voor jouw bedrijf uitpakt.
Checklist Wat kost online marketing?
- Onderhoud en updaten van de website is vrijwel altijd de grootste kostenpost (zorg dat je dit zelf kunt!)
- Het inhuren van een grafisch vormgever is ook een behoorlijke kostenpost
- Reclamebureaus zijn vrijwel altijd duurder dan ZZP’ers
- Heb je zelf genoeg tijd om alle marketing ook goed te doen?
- Heb je zelf voldoende kennis van websites, social media, e-mailings en online adverteren om dit te kunnen doen?
- Welke zakelijke ambities heb je en past daarbij dat je zelf je marketing doet? Kun je er voldoende op focussen of kun je beter je tijd ergens anders in stoppen?
- Hoeveel tijd zou het je kosten als je zelf je online marketing doet?
- Hoeveel kost het je als je zelf je online marketing doet? Deze uren kun je niet besteden aan klanten!
- Kun je je online marketing zelf blijven doen als je het opeens drukker krijgt?
- Zit er voldoende continuïteit in de marketingactiviteiten die je tot nu hebt gedaan?
- Haal je momenteel voldoende resultaat uit je online marketing en haal je jouw zakelijke doelen?
Conclusie: Budgetteren voor een goede aanpak
Als deze punten hebben invloed op het budget dat je gaat reserveren voor je online marketing. Je uitgangspunten zijn de zakelijke doelstellingen die je hebt en de waarde van de klant. Als je het echt volgens het marketingboekje wilt doen, reken je ook nog de levensduur van de klant mee. Dus hoe lang gaat een klant gemiddeld mee en hoe vaak kun je aan deze klant iets verkopen? Op basis van je verkoopgegevens kun je dit achterhalen. Alles bij elkaar bepaalt dit hoeveel marketingbudget je eigenlijk nodig hebt. Zo geef je ook niet teveel uit!
Als je vragen hebt over je marketingbudget of je wilt graag hulp bij het opstellen van je marketingplan (waarvan het budget een belangrijk onderdeel is), neem dan gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak!
Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!
Recente reacties