Waarom zou je als MKB bedrijf aandacht moeten besteden aan je social media? Voor veel ondernemers is het iets wat ze vooral veel tijd kost, wat ze lastig vinden en als ze het al doen, wat ze vaak overlaten aan een stagiair of eventueel een administratief medewerker. De meesten beseffen niet dat je met social media je online reputatie kunt managen. En wil je dat dan overlaten aan een stagiair? Het kan, als je een duidelijk beeld hebt van wat je online uit wilt stralen, wat social media voor jouw bedrijf op moet leveren en wie je ideale klanten zijn. Maar als je dat niet weet, kan het meer kwaad dan goed doen.

Social media en je online reputatie

Wat je op social media doet, is vaak de eerste kennismaking voor anderen met jouw bedrijf. Ze zien een bericht voorbij komen of eventueel een advertentie. En daarmee wordt jouw bedrijf online vertegenwoordigd. Sowieso verwachten we van dergelijke berichten meer professionaliteit, dus zorgt dat je aandacht besteedt aan de vormgeving en dat het klopt met je huisstijl. Knutsel niet snel even wat in elkaar, maar besteedt aandacht aan de vormgeving.

Op basis van de inhoud van het bericht vormt iemand een eerste indruk. Is dit (bedrijf) betrouwbaar? Waar gaat dit over? En: is dit voor mij interessant? Er komt zoveel voorbij op onze tijdlijnen, dat we selectief zijn wanneer het aankomt op de dingen die we ‘zien’. Zorg dus dat je bericht opvalt in positieve zin. Dat kun je op verschillende manieren doen, door kopjes, foto’s met veel kleur of juist zwart-wit. Zorg dat de teksten passen bij wie je bent als bedrijf en hoe je over wilt komen.

Waarom social media marketing voor het MKB?

Waarom is social media onderdeel van je marketing? Omdat het mede de reputatie van je bedrijf bepaalt. Mensen wegen af of ze doorklikken naar je website, je bellen of je Googlen op basis van wat ze op social media van je zien. Ik durf te wedden dat je het nog niet zo bekeken had. Daarom is het ook ‘gevaarlijk’ om er zonder duidelijke aanpak er maar wat op te zetten. Het heeft behoorlijk wat impact en kan in potentie enorm veel mensen bereiken. Dus je wil zeker weten dat die eerste kennismaking met jouw bedrijf gewoon goed is.

En je moet doen wat je online belooft, je verhaal moet je ook waar kunnen maken. Het klopt dat we op social media ons zakelijk (en ook privé) van onze beste kant laten zien, maar hou het wel echt.

Verder is het ook belangrijk dat je reageert op reacties op social media, ze geven een indruk van hoe je omgaat met je klanten. Iets wat potentiële klanten ook opmerken.

Uiteindelijk gaat het om het gevoel dat je oproept bij mensen en waarmee ze jouw bedrijf associëren. Met social media marketing kun je je ‘merk’ en bedrijf werkelijk een gezicht geven en echt waardevol zijn voor je klanten. Het bepaalt het beeld dat ze van je hebben en of ze eventueel zaken met je willen doen. Zo zie je dat je online reputatie ook echt impact heeft op je bedrijfsvoering en je klantenbestand.

 

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!