De meeste kleine ondernemers zien zichzelf niet als merk. Ze hebben het meestal over hun ‘bedrijfje’ en ‘klantjes’. Laat staan dat ze zichzelf als merk zien. Terwijl je klanten juist van merken houden. Merken of bedrijven die op hen lijken, waarin ze zich kunnen herkennen. Je merk is meer dan alleen je logo.

Jouw merk of bedrijf geeft je klanten en potentiële klanten een bepaald gevoel. Dat is misschien wel het meest waardevolle onderdeel van jouw bedrijf. Hoe anderen jouw producten of diensten ervaren is veel meer dan alleen het verkopen van jouw producten. Heb je hier weleens bij stil gestaan? En weet je dat dit heel belangrijk is voor je marketing?

Klanten kiezen voor jou.

Ben jij een merk?

Met je bedrijf geef je iedereen die met jou in contact komt, een ervaring. En natuurlijk hoef je daarmee niet iedereen aan te spreken. Niet iedereen is jouw ideale klant. Maar als je ideale klant jouw merk leuk vindt, dan gebeuren er wonderlijke dingen.

 

Waarom zou ik voor jou kiezen?

Klanten kunnen tegenwoordig echt overal een oplossing voor hun probleem vinden. Er zijn tig aanbieders van hetgeen jij verkoopt of doet. Keuze genoeg. En daar hoef je niet bang van te worden. Want jij bent je merk. En dat is juist waar je klanten mee bindt. Zeker als je ZZP’er bent. Klanten kiezen voor jouw oplossing, dienst of product. Ze kiezen echt voor je omdat ze je mogen. Omdat ze je leuk vinden. Omdat je voor hen de beste bent.

Persoonlijkheid is onderscheid

Veel kleine ondernemers vinden hun bedrijf helemaal niet anders dan dat van anderen. Zelfs niet van grote concurrenten. Daar word ik altijd een beetje verdrietig van. Want persoonlijkheid betekent onderscheid. Door wie jij zelf bent en wat je meebrengt voor klanten onderscheid je je zelf van anderen. Bouw je op social media fans op. Krijg je nieuwe klanten via je oude klanten. Jij bent zelf je grootste reclamebord. Natuurlijk gaat het er ook om dat jouw product of dienst als waardevol door de klant wordt ervaren en dat je een probleem oplost. Klanten vertrouwen er op dat je kundig bent voordat ze afspraak met je maken. Jijzelf geeft de doorslag om voor jouw bedrijf te kiezen. Als ze jou niet sympathiek vinden, kiezen ze niet voor jou.

Identiteit en waarde toevoegen

Om jouw merk te bouwen heb je een identiteit nodig en moet je waarde toevoegen voor je klant. Daar hebben we tegenwoordig internet marketing voor. En dat is voor een groot deel nog gratis ook. Hier kun je volop gebruik van maken bij het bouwen van jouw eigen merk. In mijn coachingsgesprekken met ondernemers vraag ik altijd naar unieke kenmerken. Wat heb jij dat een ander niet heeft? Meestal vinden ze dat niet zo’n fijne vraag. Maar het zorgt er wel voor dat je anders naar jezelf en jouw bedrijf gaat kijken. Dingen gaat zien die je als vanzelfsprekend ervaart. Zo had ik in het begin helemaal niet door dat ik anderen in gesprekken heel goed kon motiveren. Totdat mensen dat steeds tegen me bleven zeggen. Dat ze zoveel meer inspiratie en plezier hadden in hun marketing. En dat er meer inzat dan dat ze zelf dachten.

Online jouw merk bouwen

Met social media kun je heel goed jouw eigen merk bouwen. Als ondernemer heb je veel vrijheid om jouw bedrijf neer te zetten zoals jij dat wilt. Stop er dan genoeg persoonlijkheid van jezelf in. Dat begint al met jezelf laten zien. Mensen kopen niet graag bij een logo, maar bij een persoon. Verstop je dan ook niet achter een logo. En laat je werk zien. Wees niet bang om jezelf te promoten. Wees jezelf en echt. Je ziet ook bij grote merken dat zij steeds meer op zoek gaan naar persoonlijkheid. Daarmee onderscheid jij je van al die anderen. Daarmee trek jij jouw ideale klanten aan. Durf ervoor te kiezen. En voer het door in je hele bedrijfsvoering. Van eerste kennismaking tot het handgeschreven kaartje (als dat bij je past).

“Klanten kunnen tegenwoordig overal kopen. Waarom dan bij jou?”

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!