Dat online zijn een zeer groot deel van ons leven in beslag heeft genomen, is inmiddels wel duidelijk. Onze manier van zakendoen is er volledig door verandert. Toch maakt maar 25% van de MKB’ers serieus werk van online (bron). De meeste MKB bedrijven zetten ad hoc online marketing in. Ik noem dat losse flodder marketing. Vaak levert je dat niks op. Als je er als MKB ondernemer nog niet van overtuigd bent dat je ‘iets’ met online moet, lees dan vooral even verder.

Online marketing voor het MKB

Ik kan zeker begrijpen dat je als ondernemer gewoon niet bezig bent met al dat online ‘gedoe’. Want dat is het vaak, gedoe. Het kost allemaal tijd, het is ingewikkeld en technisch (voor iedereen die beweert dat het niet technisch is: dan doe je aan losse flodder marketing) en het kost ook geld als je het uit wilt besteden.

Toch kun je er als MKB je voordeel mee doen. Als je leest dan het merendeel van de MKB ondernemers nauwelijks omzet haalt uit online marketing, wordt het tijd om er aandacht aan te besteden. Want de kans dat je opvalt en je klant bereikt is wel degelijk groter als jij het wel doet en je concurrentie niet.

Als je nog niet overtuigd bent van ‘online’, dan wil ik graag wat vertellen over onze gewoonten. Vroeger lazen we de krant, nu lezen we een blogartikel of we Googlen wat we willen weten. Luisterden we vroeger naar de radio, is het nu een podcast. We kijken steeds minder tv en veel meer naar video’s op social media en YouTube. Hoezo speelt online geen grote rol in ons leven?

Onze aandacht is voor een groot deel online, zeker als we op zoek zijn naar oplossingen voor onze dagelijkse uitdagingen. Marketing is aandacht krijgen. Die aandacht van bedrijven en consumenten is online.

YouTube is het nieuwe tv kijken

Even weten wie die persoon is op die op de gastenlijst staat van je netwerkbijeenkomst? Ah, gelukkig! Hij/zij heeft LinkedIn, weet je meteen wat voor vlees je in de kuip hebt. Heb je een accountmanager over de vloer gehad en vond je het verhaal goed maar wil je zeker weten dat je ook echt de juiste keuze maakt als je dat contract tekent? Even kijken wat anderen van dit bedrijf vinden. Mooi, die beoordelingen in Google en op Facebook. Weten hoe je iets in je boekhouding moet verwerken? Kijk even een instructiefilmpje van je financiële pakket op YouTube. Handig!

Ons zakenleven is doordrongen van ‘online’ zijn. We googlen ons suf, Facebooken wat af en linken op LinkedIn. En waarom ook niet? Het helpt je bij het zoeken van de juiste leveranciers en het vinden van jouw klanten. Laat staan dat er een hele generatie opgegroeid is die niet beter weet dan online.

Je zult eigenlijk wel iets moeten met dat ‘online’. Dus kun je maar beter voorlopen op je branchegenoten en de concurrentie. Alles wat je online doet, kun je meten en levert dus ook een resultaat op. Als je dat allemaal nog uit moet vogelen en opzetten als het MKB online massaal omarmt, ben je gewoon te laat.

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!