Is vloggen de manier om je bedrijf te promoten?

Vloggen. Amper 5 jaar geleden hadden we er nog nooit van gehoord. Tegenwoordig doen steeds meer bedrijven en ondernemers het. Is vloggen een nieuwe trend aan het worden voor je marketing? Hoe besluit je of vloggen iets voor jouw bedrijf is? In dit artikel lees je er alles over.

Vloggen voor beginners

Vloggen is filmen wat je zoal doet op een dag. Of een korte video met tips maken terwijl je gewoon je dagelijkse ding tussendoor doet. We kennen in Nederland inmiddels heel wat vloggers: EnzoKnol, StukTV, Vloggloss, Kelly Caresse en heel veel meer. Er zijn mama vloggers, business vloggers, beauty vloggers. Als je begint met vloggen heb je natuurlijk een camera met microfoon nodig. Je kunt filmen met je smartphone of met een speciale vlogcamera. Je kunt een vlog zoveel regisseren als jij zelf wilt. Je bepaalt zelf wat je laat zien in je vlog. Het monteren van je vlog doe je met een videobewerkingsprogramma waarin je effecten en overgangen kunt monteren. Verder kun je muziek toevoegen en het zo fancy maken als je zelf wilt. Vergis je niet in de tijd die het kost om de video’s te monteren: gemiddeld kost dit per vlog zo’n 4 tot 6 uur, afhankelijk van hoe lang je vlog is en hoeveel je uit wilt pakken met speciale effecten, muziek enz.

Vloggen voor bedrijven

Steeds meer bedrijven willen ook gaan vloggen. Enerzijds omdat het trendy is, anderzijds omdat je ermee opvalt. Niet iedereen doet het en dus heb je meer kans om de aandacht van je ideale klant te trekken. Ik zie veel jonge ondernemers vloggen om het vloggen. Vergeet niet dat het vloggen toegevoegde waarde aan je volgers moet bieden. Wat breng je ze met zo’n vlog? Veel YouTubers vloggen omdat het hun dagelijkse boterham is. Ze verdienen hun geld met vlogs waarin ze producten en bedrijven laten zien die hen daarvoor goed betalen. Voor jou met je bedrijf is vloggen een manier om je persoonlijke merk te bouwen, in de marketing noemen we dat branding.

Je kunt het gebruiken om je volgers op social media uit te bouwen, maar denk eraan dat gaat om je ideale klanten en niet allemaal om veel volgers. Het vloggen moet je bedrijf ook wat op gaan leveren. Daarom vlog je. En dan bedoel ik niet het verdienmodel van de meeste YouTubers. Dat is gewoon een nieuwe vorm van adverteren.

Wat is jouw toegevoegde waarde met vloggen?

Dit is de allerbelangrijkste vraag die je jezelf moet stellen als je overweegt om voor je bedrijf te gaan vloggen. Welke waarde kun je jouw klanten bieden met je vlog? Ze leren je beter kennen en daarmee bouw je aan je merk. Je geeft jouw bedrijf een gezicht. Zou je dat ook op andere manieren kunnen bereiken zonder dat je vlogt? En vind je het leuk genoeg om een inkijk in je leven te geven? Zitten de mensen om jouw heen erop te wachten? Vinden je werknemers het fijn als ze gefilmd worden? En kun je tijd vrijmaken om iedere week te vloggen, dus overal je camera mee naar toe te nemen en dat vervolgens allemaal te monteren? Levert dat jou voldoende op of zou je die tijd beter in andere marketing kunnen steken? En wil je dit ELKE week doen? Ik wil ermee zeggen: denk niet te licht over vloggen. Het kost veel tijd om op deze manier je bedrijf of jezelf te marketen. Als je het ervoor over hebt, kan het een goede manier zijn om jouw bedrijf te promoten. Een paar keer vloggen heeft geen zin, je moet het dan wel echt hele regelmatig doen. Als je daartoe bereidt bent, kun je er jouw bedrijf mee in de spotlights zetten.

Vloggen voor kleine ondernemers

Lijkt het jou wat, dat vloggen? Of vind je het helemaal niks? Laat je even een reactie achter hoe jij over vloggen voor je bedrijf denkt.

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!