Er komen nog steeds webshops bij. En het is natuurlijk ook gemakkelijk om een webshop te beginnen. Binnen een paar dagen kun je je shop in de lucht hebben. Vandaag geef ik tips voor een succesvolle webshop.

Succesvolle webshop tips

Laat ik direct maar een misverstand de wereld uit helpen: om een succesvolle webshop te hebben hoef je geen uniek product te hebben. Alles is er al en wordt ook volop aangeboden via internet. Dat is dus de eerste tip: zoek je uniekheid niet de producten die je aanbiedt, maar in de identiteit van jouw bedrijf. Je toegevoegde waarde zit hem in hoe je jezelf presenteert en welke typen klanten je graag aan wilt trekken. In de service, in de manier van verpakken, in de manier van communiceren. Door jouw unieke stijl spreek je klanten aan die zich daardoor aangetrokken voelen. En de rest dan??? Die gaan maar naar je concurrent.

Ik wil zoveel mogelijk klanten

Ja, natuurlijk daar zijn we ondernemers voor. Hoe meer klanten je kunt helpen, hoe beter. Of misschien toch niet? Om eerlijk te zijn wil ik niet iedere ondernemer helpen met mijn slimme marketingoplossingen. Kan ik ook niet, maar dat terzijde. Waarom? Omdat ik graag mijn ideale klanten wil helpen. Klanten waar ik blij van wordt en die blij van mij worden. En dat is niet iedereen. Het zijn mijn ideale klanten. Probeer voor jezelf te beantwoorden wie dat zijn. En je weet meteen op wie je je moet richten met je webshop. Deze stap slaan veel beginnende webwinkeliers over. Waardoor je eigenlijk niet goed weet aan wie je verkoopt en welke producten daarvoor geschikt zijn. Vogel dat eerst uit als je een succesvolle webshop wilt krijgen.

Veel beginnende webwinkeliers richten zich op iedereen. Doe het niet. Kies je klanten zorgvuldig.

Succesvolle webshop is marketing slim inzetten

Om een succesvolle webshop te runnen is het belangrijk dat je inzicht krijgt in de stappen die klanten zetten voordat ze bij je kopen. Marketing is hierbij je grote vriend. En hierbij komt er IT om de hoek kijken. Welke techniek ga je gebruiken om je webshop te bouwen en hoe ga je het bestellen automatiseren? Wat gebeurt er als een klant een winkelmandje niet afrekent? Krijgt die dan automatisch een gepersonaliseerde e-mail met een extra korting om de bestelling af te maken? Een succesvolle webshop valt of staat met de marketing die je inzet en hoe je die automatiseert. In het begin lijkt het nog niet nodig om dit allemaal op orde te hebben, maar het kan geen kwaad hier al over na te denken. We gaan immers voor een succesvolle webshop.

Inzicht in je klanten en bezoekers=winnen

Zoals je net al kon lezen is het echt heel erg belangrijk dat je inzicht krijgt in wat je bezoekers allemaal doen in je shop. Welke producten zijn populair, hoe kun je het bestelproces makkelijker en korter maken en waar zijn je klanten naar op zoek?

Inzicht in je klanten en bezoekers is goud waard als je een succesvolle webshop wilt runnen. Je moet gewoon weten wat er gebeurt op je website. Dit doe je met Google Analytics. Dit is een gratis handig hulpmiddel van Google om inzicht te krijgen in wat je bezoekers op je website en in je webshop doen. Er zijn veel mogelijkheden in Google Analytics om de stappen die bezoekers en klanten zetten te monitoren. In het begin kan het misschien wat overweldigend zijn. Begin met te kijken hoeveel bezoekers je in een bepaalde periode hebt, welke producten populair zijn en kijk ook hoe bezoekers in je shop terecht zijn gekomen. Ben je straks wat meer vertrouwd met Analytics en heb je meer gegevens om te analyseren? Dan kun je gaan kijken hoe je aankopen kunt gaan optimaliseren. Dit noemen we in de marketing conversie optimalisatie.

Ook is het voor de vindbaarheid in zoekmachines belangrijk dat je weet hoe klant op je website en shop terecht komen en wat ze daar allemaal doen. Met die informatie kun je jouw pagina’s en producten gaan optimaliseren, zodat je beter gevonden wordt in Google.

Niet lui zijn: promoten die shop

Een groot deel van de ondernemers (niet alleen degenen die een webshop hebben) gaat vervolgens achterover zitten. Zo. Website in de lucht, shop online. En dan in je mailbox kijken of je al bestellingen hebt. Wat denk je zelf? Je zult aan de slag moeten om je webshop te gaan promoten. Dit kan via social media, via een blog, vlog, video’s en betaalde reclame op social media. Kijk eens of je eventueel bekende bloggers of vloggers jouw producten op kunt sturen om te testen. Stuur PR berichten uit naar relevante media om je webshop meer naamsbekendheid te geven. Daarnaast is het belangrijk e-mailadressen te verzamelen van mogelijke en huidige klanten. Mail ze regelmatig met tijdelijke, leuke acties en voordeel.

Wat zijn hindernissen om te bestellen?

Zet de bril van je klanten eens op. Is het gemakkelijk om in je shop te bestellen? Duurt het niet lang? Is het veilig genoeg om te betalen? Wat doe je met de klantgegevens? Hoe zit het met de service als je wilt ruilen of retour sturen? Door vooraf over al deze vragen na te denken, neem je hindernissen bij je klanten weg. Dat betekent dat ze veel sneller zullen bestellen bij je.

Deze hindernissen kun je op een aantal manieren wegnemen: bijvoorbeeld door een geruststellend tekstje bij de bestelknop neer te zetten dat je geen verzendkosten betaalt en alles 30 dagen op zicht krijgt. Of door een veelgestelde vragen pagina te maken. Verdiep je in alle mogelijke bezwaren en hindernissen die er voor klanten kunnen zijn en los ze op. Dat is het geheim van een succesvolle webshop.

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!