Kijk eens naar je website. Wat zie je? Meer afbeeldingen dan tekst? Je bent niet de enige. Veel kleinere ondernemers en bedrijven maken deze fout. Ze zetten heel veel afbeeldingen op hun website. Wat ze vergeten is dat die afbeeldingen of foto’s ook tekst nodig hebben. Maak jij ook deze fout? Lees snel verder waarom je liever niet heel veel afbeeldingen op je website zet.

 

Lekker makkelijk, zo’n afbeelding

Ik kom ze regelmatig tegen; websites die vol staan met alleen afbeeldingen, zonder tekst of met heel weinig tekst. Deze ondernemers denken dat bezoekers alleen foto’s willen zien en geen tekst willen lezen. En daar gaan ze de mist in. Om jouw verhaal goed te kunnen begrijpen, heeft de bezoeker van je site content nodig. En ook zoekmachines werken zo, de zoekopdrachten die we intypen in Google bestaan uit tekst, uit zoekwoorden. De content op je website kan bestaan uit afbeeldingen, teksten die je zoekwoorden bevatten, video’s, whitepapers, persberichten enzovoort. Probeer hiermee af te wisselen en steeds nieuwe content aan je website toe te voegen.

Een afbeelding is natuurlijk heel makkelijk te plaatsen. Je hoeft verder niet na te denken over het verhaal of de boodschap die je aan bezoeker mee wilt geven. Maar die bezoeker van jouw website wil zich wel beeld vormen van jouw bedrijf. En dus zal je het beeldmateriaal wat je gebruikt wel context moeten geven.

Wat is erop te zien? Waarom is dat voor je bezoeker van belang? Waarom is deze afbeelding nodig op deze pagina? Stel jezelf eerst deze vragen voordat je nieuwe afbeeldingen toe gaat voegen. Daarmee dwing je jezelf na te denken over wat de afbeelding voor toegevoegde waarde heeft voor jouw bezoeker. Wat verwacht die op jouw site te zien?

Als je dan toch foto’s gebruikt, zorg dan dat je ze een naam geeft die overeenkomt met de naam van je pagina.

Wat is het doel van je website?

Wat ik ook veel tegenkom in het MKB en bij ZZP-ers is dat het hebben van een website nou eenmaal moet. Het is 2016, welk bedrijf heeft er nou geen website? Natuurlijk klopt dat. Als bedrijf, hoe klein ook, heb je een representatieve site nodig voor je marketing. Je marketing, die levert jou nieuwe klanten op en zorgt ervoor dat bestaande klanten terug blijven komen. Die website, die moet daar een bijdrage aan leveren. Daarom is het handig na te denken over het doel dat je met je website hebt.

Wat wil je dat bezoekers er doen? Informatie zoeken, hun contactgegevens achter laten of iets kopen? Zodra je dit duidelijk hebt, wordt het ook veel makkelijker om de content voor je site te gaan bepalen. Die moet natuurlijk overtuigend genoeg zijn om jouw bezoeker op je website te laten doen wat jij graag wil. Wil je hier meer over lezen? Lees dan het blogartikel ‘Mooie website hebben we toch’. Hierin laten we zien waarom je na zou moeten denken over het doel van je site en dat het je klanten kost als je dat niet doet!

 

Wees vriendelijk voor je bezoeker

Terug naar de afbeeldingen op je site. Kijk kritisch naar wat je erop zet en waarom. Als je afbeeldingen gebruikt, vergeet dan niet het ALT-attribuut voor die afbeelding in te vullen. Dit is een tekstje dat aangeeft wat erop de afbeelding te zien is. De meeste systemen waarmee je een site kunt onderhouden (CMS) hebben hiervoor een apart veld wanneer je de afbeelding wilt uploaden. Vul dit altijd in! Zoekmachines letten hierop, het is goed voor de vindbaarheid van je website en het is ook gebruiksvriendelijker voor de bezoeker. Als de browser je afbeelding om een of andere reden niet goed kan tonen, staat er in elk geval een tekstje wat er te zien is.

 

Ik heb tekst: Welkom op onze website!

Hier kunnen we kort over zijn: doe het niet! Het is overbodige tekst en waarom zou een bezoeker niet welkom zijn op je website? Niet overtuigd? Google deze tekst maar eens. Je krijgt 38.500.000 resultaten. Ja, zoveel pagina’s zijn er die bezoekers welkom heten. Is dat onderscheidend? Als jij ook die tekst gebruikt op je homepage, heeft je pagina dan kans om hoger te scoren dan anderen in de zoekresultaten van Google? Nee. Doe het daarom niet. Het is niet nodig en ook niet goed voor de ranking van je pagina. Laat liever zien wat je bezoekers te bieden hebt met afbeeldingen en tekst. Probeer de teksten die je maakt te schrijven met je bezoeker in het achterhoofd. Wat verwacht die, waar zoekt hij/zij een oplossing voor die je met jouw bedrijf of producten kunt bieden?

 

Meer weten of je site eens laten checken?

Marketing Handjes helpt ondernemers uit het MKB en ZZP-ers met hun website. Samen zorgen we ervoor dat die jou nieuwe klanten oplevert en je bestaande klanten terug laat komen. Wil je weten hoe jouw site ervoor staat? Doe dan met mij de Website Check! Met de resultaten kun je direct verder aan de slag om jouw website te verbeteren. Natuurlijk kun je ook altijd een vrijblijvende afspraak met mij maken om samen eens kritisch naar je site te kijken. Misschien laat je wel kansen liggen! En dat zou zonde zijn.

“Zet je site niet vol met foto’s. Vertel er een verhaal bij. Jouw verhaal.”

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!