De social media trends voor 2018 gaan nu maar over één ding: hoe zorg je ervoor dat je bereik blijft houden met je social media kanalen? Na de aankondiging van Facebook over bedrijfspagina’s in januari 2018 en de update van Instagram die daar nog eens bij kwam, zijn ondernemers ongerust over het bereik van hun social media. Daarbij gaat het nog maar om één vraag: hoe zorg ik ervoor dat ik slimmer ben dan Facebook, Instagram of Twitter? Want we hebben allemaal gemerkt dat het steeds moeilijker wordt om veel bereik te halen met social media. Deze uitdaging wordt de social media trend voor 2018.

Zo gaat je bereik op social media omhoog

Het is DE vraag die veel ondernemers bezig houdt. En er zijn waardevolle tips die je toe kunt passen om je bereik te vergroten, zeker weten. Op mijn blog vind je hier ook enkele artikelen over, zie de links hierboven.

Maar de vraag is of het je lukt om social media te slim af te zijn en alles uit je bereik te willen halen. Het algoritme, de manier waarop social media beoordelen of jouw bericht interessant genoeg om vaak te tonen, verandert voortdurend. Als je zorgt dat je op je social media kanalen volgers hebt die ook je klanten zijn (of in je doelgroep vallen), dan heb je in elk geval al de juiste personen te pakken. Als mensen je bericht zien, zijn het in elk geval de juiste mensen. Dan heb je iets aan bereik.

Daarom heeft het ook geen zin om je te focussen op likes of een zo groot mogelijk bereik. Je gaat je dan teveel richten op de breedte en te weinig op je eindklant. Kortom, je trekt er niet je klanten mee aan.

Zoals ik al eerder aangaf, gaat het niet om zoveel mogelijk bereik. Een voorbeeld: stel je voor: je verkoopt speelgoed voor honden. Heeft het dan zin als mensen die geen hond hebben je volgen? Of je verkoopt dameskleding, heb je dan veel aan mannelijke volgers? Precies, dat is wat ik bedoel.

Veel bereik op social media of liever gericht bereik?

Dat je het algoritme van social media niet te slim af kunt zijn, is gewoon zo. En eigenlijk zijn marketingmensen zoals ik daar een beetje de schuldige aan. Want zolang iets gratis is, gaan we het volop inzetten. Zoveel mogelijk, zo groot mogelijk en uiteindelijk is social media daardoor een verkoop kanaal geworden. En dat komt de kwaliteit vaak niet ten goede. Je ziet nu dat Facebook daar klaar mee is en weer terug wil naar de basis. Daarom passen social media voortdurend het algoritme aan. Het gaat erom de gebruiker de best mogelijke ervaring te laten hebben wanneer die online is.

Interessante berichten die relevant zijn voor je volgers, daar gaat het dus om. Facebook noemt dat betekenisvolle interactie. En dat is natuurlijk ook wat social media is. Een manier om online met je klanten of mogelijke klanten in contact te komen op een zinvolle manier.

Maar die klanten zitten niet te wachten op alleen maar reclame. Sommigen stoppen daarom zelfs helemaal met social media of stappen over naar andere social media kanalen. Daarom groeit Instagram zo goed. Het is nog niet volledig kapot gemarket. Ik heb het gevoel dat dit bij Facebook wel zo is.

Want i durf te zeggen dat veel bereik op social media niet je doel moet zijn. Nadenken over de langere termijn en of je de juiste volgers hebt, dat zou je doel moeten zijn. Ik hoop dat dat de social media trend voor 2018 wordt. Dat we ons dat eindelijk eens gaan beseffen.

Social media trends 2018: wat te doen?

Richt je op het bouwen van een waardevolle relatie met je volgers. Dat betekent dat het gaat om inhoud en niet om aantallen. Contact met echte mensen en geholpen worden door echte mensen. Probeer je volgers online al te helpen en wees waardevol voor ze. Geef en verwacht niks terug. Geef en vraag niet direct wat terug.

Als je op die manier aan je social media bouwt, zul je zien dat het niet alleen een trend is, maar een gedegen aanpak die je daadwerkelijk op de langere termijn wat op gaat leveren. Want als je waardevol bent voor je volgers, wordt dat beloond. Dat is nog altijd de beste marketing.

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!