Sociaal media tips voor kleine ondernemers

Wekelijks spreek ik ondernemers die het een behoorlijke uitdaging vinden om hun social media kanalen bij te houden. Sommigen huren mij dan in en anderen willen het graag zelf blijven doen. Voor degenen die graag zelf hun social media  kanalen bijhouden, heb ik vandaag een aantal tips. Met deze tips bespaar je tijd en wordt het gemakkelijker (en leuker) om je social media bij te houden. Lees je mee?

Gebruik slimme hulpmiddelen voor je berichten

Om met gemak professionele social media berichten te maken, kun je gebruik maken van Canva of MyPosterWall. Dit zijn gratis programma’s  waarmee je snel mooie marketingmaterialen kunt maken. Let er wel op dat je beeldmateriaal mag gebruiken waarvan je ook de rechten hebt. Dus of zelf hebt aangekocht of gratis mag gebruiken. Deze websites en apps helpen je in een handomdraai echt mooie dingen te maken, zodat  je social media kanaal er heel professioneel uit ziet. Alsof je een designer in hebt gehuurd! Gebruik voor een goede herkenbaarheid van jouw merk of bedrijf kleuren uit het logo en het kleurenpalet dat het gemaakt is door je reclamebureau.

Plan berichten vooraf in en kijk wat je volgers interessant vinden.

Werk vooruit

Mijn geheim is dat ik vooruit werk. Ik zet berichten voor mijn sociaal media kanalen 2 weken vooraf klaar. Dat geldt ook voor blogartikelen. Ik plan 1 dag in de twee weken waarop ik al deze artikelen en berichten maak. Dat werkt heel goed. Op die manier ben je er bewust mee bezig en blijf je jouw strategie en kanaal optimaliseren. Ik check vooraf altijd even de statistieken van de afgelopen weken voordat ik nieuwe berichten maak. Zo weet ik wat mijn volgers interessant vinden.

Social media strategie voor kleine ondernemers

Social media zet je in om verschillende doelen te bereiken.

  • Naamsbekendheid vergroten
  • Vertrouwensband opbouwen met je volgers (interactie)
  • Je mailinglijst laten groeien
  • Verkopen
  • Ambassadeurs hebben

Al deze doelen zijn belangrijk wanneer je social media inzet voor jouw bedrijf. Voor deze doelen maak je verschillende soorten berichten. Als je berichten voor je social media kanalen gaat schrijven, kun je deze doelen erbij pakken. Als het goed is, heb je ook nagedacht over je dit gaat bereiken met de inzet van social media. Dat is je social media of content strategie. Iedere keer als je weer berichten gaat maken of gaat evalueren, pak je deze strategie er weer bij. Evalueer hoe het gaat en stel je strategie bij als dat nodig is. Ook dan bespaar je tijd omdat je kijkt naar wat werkt en wat niet.

 

Plan tijdstippen waarop je reageert

Zeker als je veel social media kanalen hebt, is het soms lastig om direct te reageren op berichten en reacties van je volgers. Plan dagelijks of om de paar dagen, afhankelijk van de hoeveelheid interactie die je hebt, vaste momenten in waarop je reageert. Op die manier vergeet je het niet. Zeker als je klanten vragen stellen, klachten insturen of informatie vragen via social media, moet je eigenlijk gewoon dat moment plannen. Voor je het weet ziet je zelf lekker op de je eigen Facebook tijdlijn te kijken in plaats van je klanten te helpen! Plannen dus!

Begin klein en bouw uit

Veel startende ondernemers maken de fout dat ze op alle social media kanalen aanwezig willen zijn. Wat erop neerkomt dat ze overal dezelfde artikelen en berichten neerzetten. Doe dat niet. Het zorgt ervoor dat je juist minder zichtbaar bent. Je kunt beter klein beginnen en langzaam uitbouwen. Het is een valkuil waar we allemaal instappen. Kies iets wat je heel goed doet en besteedt daar je volle aandacht aan. Dat levert je uiteindelijk meer op.

Vind ik (niet) leuk

Een goede tip bij het kiezen van social media voor jouw bedrijf is te kijken welke social media je zelf leuk vindt en welke media jouw ideale klant gebruikt. Zo simpel is het eigenlijk om social media te kiezen die bij jou past. En daardoor wordt het beheren van je social media kanalen als kleine ondernemer ook een stuk makkelijker. Je kunt ermee overweg en kan dus ook alle opties voor je bedrijf volledig benutten. Het kost veel tijd en energie om aan de slag te gaan met social media kanalen die je eigenlijk zelf niet leuk vindt, ookal is jouw ideale klant er te vinden. Dan kun je misschien beter overwegen om iemand in te huren om dat voor jou te doen. Zo hou je tijd over je klanten.

Vond je deze tips handig? Laat het me weten in een reactie of deel ze gerust met je collega-ondernemers op social media!

“Kies social media die je zelf ook leuk vindt”

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!