Social media kanalen voor ondernemers

Regelmatig krijg ik in mijn werk als marketingadviseur van ondernemers de vraag of ze wel de juiste social media kanalen inzetten. En ze vragen me ook meestal of ik vind dat ze ‘goed’ bezig zijn.

Welke social media kanalen zijn er voor bedrijven?

Natuurlijk kun je als bedrijf ook gebruik maken van alle social media kanalen die er zijn.

  • Facebook: van 18 tot 65+, geschikt voor tekst, foto en video.
  • Twitter: van 18 tot 65+, vooral geschikt voor nieuwsberichten en korte updates, tekst, foto en video
  • LinkedIn: zakelijk netwerk, minder geschikt om consumenten te bereiken, geschikt voor tekst, foto en video
  • Instagram: visueel, vooral foto en video. Jongere doelgroep, tot ongeveer 45 jaar
  • Pinterest: vooral gebruikt door vrouwen, visueel, geschikt voor afbeeldingen, tot ongeveer 50 jaar
  • Snapchat: vooral visueel, foto en video, populair onder jongeren tot 25 jaar
  • Google+: wordt niet veel gebruikt in Nederland, geschikt voor delen van updates over jouw bedrijf
  • YouTube: video, jongere doelgroep tot 45 jaar, geschikt voor het bouwen van je merk/autoriteit, laten zien van jouw producten, uitleg over gebruik van producten, how-to’s, instructievideo’s, informatieve video’s, vlogs

 

Mijn advies is om die social media kanalen uit te kiezen die bij jouw bedrijf en bij jou zelf passen. Het heeft geen zin om een YouTube kanaal te beginnen als je een hekel hebt aan video’s maken. Kies de social media kanalen uit die passen bij de stijl van jouw bedrijf en die passen bij wat je via social media aan jouw klanten wilt communiceren.

Social media tips voor bedrijven

Hou er rekening mee dat je regelmatig op je social media berichten zult gaan zetten. Plan hier bewust tijd voor in. Veel ondernemers beginnen heel enthousiast met social media en na een tijdje stort het als een kaartenhuis in elkaar. Ze hebben er dan geen tijd meer voor of geen focus meer op en dan bloedt het een beetje dood. En dat is zonde. Zorg voor structuur en plan regelmatig tijd in om aan je social media marketing te werken. Alleen dan kun je er resultaat uit krijgen.

Social media trends 2017

Natuurlijk heb ik ook geen glazen bol, maar je ziet wel een aantal trends in social media. De eerste is dat bedrijven en ook ondernemers zich steeds meer richten op het bouwen van hun merk. En daarmee trekken ze hun ideale klanten aan. Social media succes betekent eigenlijk gewoon jezelf zijn. Geen trucjes toepassen. Je merkidentiteit zit in het DNA van jouw bedrijf. En dat kun je heel goed gebruiken op social media. Klanten doen graag zaken met bedrijven die persoonlijkheid hebben.

De tweede trend is dat er steeds meer aandacht is voor video. Waarschijnlijk heb je gemerkt dat op Instagram en Facebook video steeds meer gebruikt wordt. Het is een manier om op te vallen en een manier om persoonlijkheid aan je bedrijf toe te voegen. Video marketing is wel intensieve marketing en kost je veel tijd. Hou daar rekening mee als je ermee wilt beginnen.

De derde trend is dat Instagram steeds groter wordt. Dat blijft maar groeien. Alle marketing guru’s dachten dat Snapchat Instagram wel in zou gaan halen qua groei en hebben we dat even verkeerd ingeschat. Meer dan 250 miljoen mensen gebruiken Instagram Stories, sinds een half jaar groeit dat aantal nog steeds. Instagram is en blijft groot.

De vierde trend is dat er steeds minder onderscheid komt in social media kanalen. Dit komt omdat gebruikers van social media content overal posten en delen. Veel bedrijven maken geen specifieke berichten meer voor 1 kanaal, maar zetten het gewoon overal neer. Deze trend zie ik vooral bij LinkedIn. Dit lijkt steeds meer op Facebook. Ik betwijfel of dit ooit de bedoeling is geweest. Maar je ziet het wel gebeuren. Ik adviseer ondernemers altijd om duidelijke keuzes te maken in marketing en niet zomaar overal hetzelfde te posten. Probeer specifieke berichten te maken voor het social media kanaal dat je inzet.

 

Welke social media kanalen gebruiken voor jouw doelgroep?

Wees daar waar je ideale klant online te vinden is. En kies voor iets wat je zelf ook leuk vindt om te gebruiken. Iets waarvan je goed weet wat de mogelijkheden zijn en hoe het werkt. Als je geen zin hebt om uit te vogelen hoe Instagram werkt en jouw ideale klant er te vinden is, misschien is het dan beter dat je iemand anders vraagt dat voor je te doen. Zeker als je er zelf geen tijd voor hebt of een hekel hebt aan social media. Je moet er misschien wat moeite voor doen om het leuk te gaan vinden als je het zelf wilt doen. Ik adviseer je dan om een keer op een middag gewoon te gaan googelen om te leren hoe het allemaal werkt. Kijk maar eens wat je allemaal Stories kunt in Instagram. Of hoe je video’s kunt uploaden naar Facebook. Of wat alle nieuwe functies voor Twitter zijn. Alleen dan laat je social media kanalen optimaal voor jouw bedrijf werken.

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!