Wil jij dat je website beter gevonden wordt op Google? Zorg dan dat je teksten schrijft waar zoekmachines dol op zijn. En vergeet je echte bezoekers ook niet. Je schrijft niet alleen voor zoekmachines, maar natuurlijk ook voor je klanten. Veel ondernemers uit het MKB en ook ZZP’ers vinden het vaak moeilijk teksten te schrijven die goed scoren in zoekmachines en ook die ook nog eens de klant moeten overtuigen. Terwijl het niet zo moeilijk is, als je maar weet hoe zoekmachines je website ‘bekijken’ en je een goed verhaal hebt voor je bezoekers. Vandaag geef ik je praktische tips voor het schrijven van teksten voor zoekmachines en echte bezoekers!

 

Maak je webteksten niet te moeilijk

Op sommige websites herken je helemaal niet de eigenheid van de ondernemer of het bedrijf terug. Veel mensen gaan opeens ‘ingewikkeld’ schrijven als ze een tekst moeten schrijven voor een website. Ze denken dat ze moeilijke woorden moeten gebruiken, hebben het voornamelijk over zichzelf of gaan opeens u gebruiken, terwijl ze eigenlijk in het echt helemaal niet zo zijn. De eerste tip voor het schrijven van een goede webtekst is dan ook: maak het niet te moeilijk. Blijf jezelf zodat klanten je kennen. Een website is een onderdeel van je marketing en de basis van je marketing is wat jou of jouw bedrijf bijzonder maakt. Zoals je misschien in een eerdere blogpost hebt gelezen, noemen we dit in de marketing je positionering. Die helpt je heel goed bij het schrijven van je webteksten.

Schrijf niet alleen voor zoekmachines, maar ook voor je bezoekers. Ze willen jouw verhaal horen.

Schrijven voor jouw klant

In jouw positionering heb je nagedacht over wat jou als ondernemer onderscheidt van anderen en wat je ideale klant zou zijn. Je weet dus eigenlijk al wat voor soort klant je aan wilt trekken. Je website is een marketingmiddel om dat te doen. Schrijf herkenbaar voor je klant met het doel van je website in je achterhoofd. Wat wil je dat de bezoeker op je website doet? Je webteksten helpen je bijvoorbeeld de bezoeker te overtuigen om te kopen, een afspraak te maken of informatie aan te vragen. Schrijf dus niet over jezelf, maar schrijf hoe jij met jouw product of dienst de klant kan helpen. Welk probleem los je voor hen op? Eigenlijk is het een verkoopgesprek dat je online met je klant hebt. Laat zien dat je de klant begrijpt en natuurlijk maak je het makkelijk om de klant te helpen met zijn ‘probleem’.

 

Schrijftips:

  • Gebruik woorden die je klant ook gebruikt
  • Spreek de lezer aan met jij of u (wees consequent in het gebruik!)
  • Vertel wat jij voor de klant doet, niet wat je verkoopt
  • Schrijf zoals je met een klant zou praten

 

Schrijven voor zoekmachines

Schrijven voor zoekmachines is een vak apart. Wil je echt op bepaalde zoekwoorden goed gevonden worden, dan zou je daar voortdurend mee bezig moeten zijn. Het is dus niet iets dat je eenmalig doet. Als je met specifieke zoekwoorden voortdurend hoog wil scoren in Google, dan kun je dit het beste aan een zoekmachine of SEO specialist vragen. Je kunt zelf wel een aantal dingen doen om te zorgen dat je webteksten vriendelijker zijn voor zoekmachines. Zoekmachines houden van websites die goede content maken. Ze belonen die pagina’s door ze hoger te tonen in de zoekresultaten.

 

 Tips voor het schrijven voor zoekmachines

  • Gebruik kopteksten, dit zijn ‘H1, H2, H3, H4, H5 en H6’. De meeste onderhoudssystemen (CMS) voor websites hebben deze automatisch in de opmaak zitten. Gebruik ze!
  • Gebruik voor ‘gewone’ alinea tekst <p>. In je CMS heet dit vaak ‘paragraaf’.
  • Gebruik woorden waar op je door zoekmachines gevonden wilt worden in je kopteksten, bijvoorbeeld: Stadsfietsen voor senioren als je fietsen voor senioren verkoopt
  • Gebruik links waarin je in de linktekst woorden gebruikt van de pagina waar je naar toe linkt. Stel je wilt een link maken naar sportfietsen voor senioren. Schrijf dan niet, voor sportfietsen voor senioren klik hier. Maar link: sportfietsen voor senioren en laat het klik hier weg

Als je deze tips toepast, zal je webtekst verbeteren. Schrijf geen teksten vol met zoekwoorden, je hebt er niets aan en bovendien schrijf je ook voor echte bezoekers , weet je nog? Probeer te bedenken op welke interessante zoekwoorden je gevonden wilt worden, bekijk de concurrentie op die zoekwoorden en ga vervolgens aan de slag met je teksten. Grote kans dat je zult stijgen in de zoekresultaten van zoekmachines. Zoals je aan het begin van deze post kon lezen, blijft het optimaliseren van je website voor zoekmachines altijd aandacht vragen. Check dus regelmatig of je pagina’s nog up to date zijn en voeg regelmatig nieuwe content toe aan je website.

 

Ik zie het niet zitten om mijn webteksten te verbeteren

Zie je het niet zitten om zelf aan de slag te gaan om je webteksten te verbeteren of heb je hier te weinig tijd voor? Marketing Handjes helpt je met webteksten en de vindbaarheid van je website voor zoekmachines. Je kunt altijd een vrijblijvende afspraak maken om te kijken hoe ik jou kan helpen als je vastloopt met je marketing.

“Schrijf op je website zoals je bent. Niet te moeilijk en herkenbaar.”

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!