Positionering is goed weten wie je bent

Weet jij goed wie je bent? Zakelijk gezien? En gebruik je dit ook in je marketing? Goed weten wie je bent is belangrijk om in je marketing succesvol te zijn. Als je zelf niet goed weet wie je bent, waar je voor staat en wat je doet, dan weten je mogelijke klanten dat ook niet. In de marketing noemen we weten wie je bent positionering. Vooral voor ZZP-ers die in de dienstensector werken kan het een uitdaging zijn om hun bedrijf te positioneren. Vandaag geven we in deze blogpost praktische tips hoe je de positionering van jouw bedrijf aanpakt en hoe je jouw ideale klant kunt krijgen.

Wat heb je te bieden?

Allereerst moet je natuurlijk weten waarom jouw bedrijf eigenlijk bestaat. Wat heb jij te bieden waarvoor mensen zouden willen betalen? Wat kun jij als de beste? Met welke problemen kun jij anderen helpen? Vaak zijn dit je talenten, je kennis en de ervaringen die je tot nu toe hebt ontwikkeld. Voor jezelf lijkt dit misschien vanzelfsprekend, maar het kan voor anderen heel waardevol zijn. Zelf onderschat je vaak hoe goed je in iets bent. Zet eens op een rijtje waar je in uitblinkt. Vraag ook anderen die jou goed kennen wat zij denken dat jouw sterke punten zijn, in werk en als persoon.

Je positioning helpt je bij marketing. Het vertelt je wie je ideale klant is en wat je die kunt bieden. Elk bedrijf heeft unieke eigenschappen die je onderscheiden van je concurrent.

Je ideale klant

Ten tweede heb je principes en overtuigingen. Waar sta je voor? Wat vind je belangrijk? Voor een deel komt dit overeen met karaktertrekjes. Ben je bijvoorbeeld iemand die altijd stipt afspraken nakomt en erger je je dood aan mensen die dat niet doen? Dat zal betekenen dat jij als ondernemer ook stipt je afspraken nakomt en duidelijke afspraken wilt maken. Jouw persoonlijkheid bepaalt stiekem ook voor een groot deel het soort klanten dat je aan wilt trekken.

 

Hoe zou je zelf geholpen willen worden?

Waarschijnlijk word je niet heel blij van klanten die steeds maar geen besluit kunnen nemen, omdat je graag duidelijke afspraken wilt maken en wilt weten waar je aan toe bent. Denk na over jouw principes en overtuigingen en welke invloed die hebben op jou als ondernemer. Welke zijn belangrijk voor je en brengen je als ondernemer dichterbij je doel? Hoe kun je die principes en overtuigingen toepassen in je bedrijf? Wat zou je ideale klant zijn? Hoe zou jij als klant bij jouw bedrijf geholpen willen worden? Als je hierover nadenkt, kom je vanzelf bij jouw ideale klant uit.

 

Waar vind je ideale klanten?

Je hebt nu je inzicht in wat je te bieden hebt, je weet wat je principes en overtuigingen zijn en je hebt een beeld van je ideale klant. Je hebt eigenlijk al je eigen merk ontwikkeld! Nu wordt het tijd om die ideale klant op te gaan zoeken. Waar vind je die klant? Wat zijn de kenmerken van je klant? Woont die in een bepaalde regio, heeft die een bepaalde leeftijd of interesse? Waar zoeken jouw klanten naar een oplossing voor hun probleem? Zorg dat je daar bent met je marketing. Help ze, laat zien dat je hen begrijpt. Dan pas gaan we kijken naar de eigenschappen van het product of de dienst die je verkoopt.

 

Ze snappen me, ze zijn net als ik!

Hoe je laat zien dat je de klant begrijpt? Spreek in elk geval dezelfde taal. Verplaats je in de klant. Als je bovenstaande tips hebt gelezen, zal dit niet heel moeilijk voor je zijn. Je kent je klant nu goed en weet waar hij naar op zoek is. Probeer dan ook op het juiste moment de juiste marketinginformatie aan je klant aan te bieden. Als ik op zoek ben naar een websitebouwer, ga ik mezelf eerst oriënteren alvorens ik een afspraak ga maken. Stel je voor dat de bouwer niet bij me past! Heb ik die afspraak voor niets gemaakt. Heb je gelezen wat er stond? STEL JE VOOR DAT DIE BOUWER NIET BIJ MIJ PAST. Hoe past?

Begrijp je klanten en weet wat ze willen

Als ik een webbouwer zoek ga ik op zoek naar iemand in de buurt (makkelijk qua reistijd), iemand die laat zien dat hij/zij het kan (ervaring/sites waar anderen tevreden over zijn) en ik kijk naar wat het bedrijf uitstraalt, omdat ik graag bevestiging wil dat ik de juiste keuze maak. De bouwer moet dus mijn vertrouwen winnen en mij overtuigen dat zijn bedrijf de beste keuze is. Nu ben ik zelf iemand die niet zo formeel is, dus bedrijven waar ik met ‘u’ aangesproken wordt, vind ik al niet passen. Ook wil ik graag eerder werk zien, dus als je dat niet hebt zal ik geen afspraak met je maken. Ook wil ik weten met wie ik mogelijk een afspraak maakt, dus als jouw team met naam en foto op de website staat, scoor je pluspunten. Reviews van klanten vind ik ook belangrijk en zeker als die klanten net als ik ZZP-er zijn. Als je vervolgens laat zien dat je begrijpt dat ik graag een mooie website wil (design!) die ik zelf kan onderhouden met een CMS en die ook nog eens goed scoort in Google (want ik wil gevonden worden), dan heb je grote kans dat ik die afspraak maak. En zo heb jij je ideale klant te pakken.

 

10 Praktische tips voor je eigen positionering

  1. Weet wat je anderen te bieden hebt en wat daar bijzonder aan is;
  2. Weet wie je ideale klant is;
  3. Zoek uit waar je die ideale klant kunt vinden, wees daar met je marketing;
  4. Spreek dezelfde taal als je klant, laat zien dat je ze begrijpt;
  5. Denk niet te ingewikkeld over je marketing. Je koopt zelf ook spullen en neemt diensten af. Bedenk gewoon wat je zelf zou doen;
  6. Je bent zelf ook je merk;
  7. Met een duidelijke positionering onderscheid je jezelf van concurrenten. Wees niet bang dat je door te focussen klanten uitsluit: er zijn er genoeg;
  8. Jouw bedrijf ontwikkelt zich, dus het is logisch dat je positionering met je mee beweegt;
  9. Sla de positionering niet over. Vertrouw er niet alleen op dat de eigenschappen van jouw dienst of product voldoende zijn om te overtuigen;
  10. Praat met je klanten, zodat je weet hoe ze zijn, wat ze doen en wat ze zoeken.

“Positionering is weten wie je bent en hoe je dat kunt gebruiken in je marketing.”

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!