Ben je hier nou opeens op een reisblog beland? Het ging toch over marketing? Omdat het vakantietijd is, gaan we vandaag op reis. Maar dan op onze eigen website. Want jouw website neemt bezoekers eigenlijk mee op reis. Het enige dat je daarvoor nodig hebt, is een pad om ze mee te nemen en een doel waar je naar toe wilt gaan. Ga je mee?

 

Paden op je website

Met je website heb je een doel. Per website kan dat verschillen, maar uiteindelijk draait het om meer klanten krijgen. Dat is de belangrijkste functie van je website. Misschien verkoop je niet direct op je website, maar kunnen klanten wel een contactformulier invullen. Dat doe je natuurlijk ook om uiteindelijk meer klanten te krijgen. Dit heet leads genereren. Je wilt dat de bezoeker op je website iets ‘doet’. Om je bezoeker zo ver te krijgen dat ze doen wat jij wil, heb je paden op je website nodig. Je neemt ze mee op reis naar het doel dat jij hebt.

Vanaf de homepage ga je diverse routes uitstippelen voor je bezoekers. Bedenk eerst welke vragen de bezoeker allemaal kan hebben die relevant zijn voor het kopen van jouw product of dienst

Lekkers voor onderweg

Terwijl je jouw bezoekers meeneemt op je website, zorg je natuurlijk voor lekkers onderweg. Je wil niet dat ze afhaken, en dus maak je het ze gemakkelijk. Onderweg zorg je ervoor dat ze steeds bevestigd worden in hun keuze voor jouw website. Dat kun je op verschillende manieren doen. De reis van de bezoeker bestaat namelijk uit verschillende fasen. Op die fasen sluit jij met de informatie op je website perfect aan. In het begin zul je eerst antwoord moeten geven op de vraag of jouw website de bezoeker kan helpen bij het oplossen van zijn probleem of vraag.

Probleem oplossen

Als dat niet direct duidelijk is, heb je grote kans dat je bezoeker ergens anders naar toe gaat. Als het je bezoekers duidelijk is dat jouw website over hem gaat en over zijn ‘probleem’, zal die nieuwsgierig zijn naar jouw aanbod. Vervolgens zal hij beoordelen of dit aanbod hem helpt zijn ‘probleem’ op te lossen. Deze stappen zie je terug bij dienstverlenende websites. Productgerichte websites richten zich meer op de producteigenschappen en onderscheiden zich op prijs, de grootte en diversiteit van het aanbod en merken die ze verkopen. Ook hier vind je lekkers voor onderweg, zoals teksten met: “anderen kochten dit ook”en “dit vind je misschien ook leuk” en “probeer gerust, je kunt tot 30 dagen ruilen”.

 

Oost, West, Thuis best

Elke reis begint thuis, dus ook op je website. Op de homepage. Zorg dat je hier direct duidelijk maakt wat voor website het is en voor wie het is. Waarmee help jij bezoekers? Dit kun je doen met video, afbeeldingen en tekst. Of met een klein tekstje dat je direct onder je logo plaatst, dat aangeeft wat mensen op je website kunnen vinden. Gebruik afbeeldingen waarin bezoekers zich kunnen herkennen. Mensen zijn op zoek naar mensen zoals zij. In combinatie met je product- of diensten besluit een bezoeker binnen seconden of je website misschien weleens antwoord zou kunnen geven op zijn vraag of probleem. Maak op je homepage direct duidelijk waar het op je website over gaat . Dus geen ‘welkom op de website van’, maar een tekst die de bezoeker verder helpt.

Stippel vooraf de route uit

Vanaf de homepage ga je diverse routes uitstippelen voor je bezoekers. Bedenk eerst welke vragen de bezoeker allemaal kan hebben die relevant zijn voor het kopen van jouw product of dienst. Probeer die vragen in de structuur van je website uit te werken. Stel, je hebt een schoonheidssalon. Dan kan de bezoeker van je website op zoek is naar tijd voor zichzelf, informatie over hoe hij/zij van een huidprobleem afkomt of naar een salon die zorgt voor een gezonde huid. Of op zoek naar de prijs van een gezichtsbehandeling. De zoekintentie is bij alle vier anders. Je kunt met je salon alle die typen klanten helpen, dus zorg je er op je website voor dat ook al die vragen beantwoord worden. Natuurlijk zijn die vragen wel relevant voor het product of de dienst die je verkoopt.

 

Weet met wie je reist

Om de juiste informatie op je website te geven, is het belangrijk dat je weet welk type bezoeker je aan wilt trekken en als klant wilt. Het gaat over je ideale klant. Wie is dat en waar help je die klant mee? Deze informatie komt terug op je website. Pas als je weet wie je ideale klant is, kun je ook de juiste informatie op je website zetten. Weten met wie je op reis wilt zorgt straks voor de juiste bezoekers op je site. In je teksten ga je schrijven voor die ideale klant. Dat heeft twee voordelen: je bezoeker gaat zich herkennen in je website en daarmee vergroot je de kans dat die voor jou kiest. En voordeel twee is dat je automatisch beter vindbaar gaat worden voor zoekmachines., omdat je veel meer vanuit jezelf gaat schrijven. Je gaat schrijven zoals je met je klanten praat.

 

Hulp bij pech op je website

Er zijn altijd momenten op je website dat een bezoeker meer informatie nodig heeft om verder te komen. Daarmee bedoel ik: hoe dichter de klant bij jouw doel komt, hoe belangrijker het wordt dat je de klant overtuigd dat jij de beste keuze bent. Zorg dus dat je pechhulp al klaar staat. Verhalen van anderen werken altijd heel goed, omdat de bezoeker zich daarin kan herkennen. Ook garanties of extra voordeel die je de klant geeft, gebruik je op het moment dat je klant wil gaan doen wat jij wil. Je zet alles in om ze te laten doen wat jij wil. Bedenk welke bezwaren iemand kan hebben om toch niet bij jou te kopen en neem die bezwaren weg.

 

Maak de reis steeds leuker

Als je de reis van je bezoekers goed hebt voorbereid en de route uit hebt gestippeld, kun je op weg. Blijf steeds kijken naar hoe het beter kan. Een website die je klanten oplevert is in beweging. Op mijn Facebook pagina gaf ik mijn volgers laatst de tip om Google Analytics te gebruiken. Daarmee weet je precies wat bezoekers op je website doen. Welke pagina’s ze bekijken, waar ze afhaken, wat ze interessant vinden. Allemaal belangrijke informatie voor jou om de routes op je website steeds beter te maken. Zo maak je ook voor je bezoekers je site steeds leuker en wordt die snel onweerstaanbaar. En dat levert jou klanten op. Zodat je zelf ook lekker op vakantie kunt gaan.

“Maak het gemakkelijk voor bezoekers op je website”

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!