Omgaan met kritiek op social media, hoe doe je dat? Voor sommige mensen is het een reden om helemaal geen social media in te zetten voor hun bedrijf of voor hun merk. Want eerlijk is eerlijk, er wordt tegenwoordig wat af gehaat op social media. Laat je daardoor niet weerhouden om social media in te zetten voor je bedrijf. Mocht het gebeuren dat je via social media kritiek of vervelende opmerkingen krijgt, hoe kun je daar als bedrijf op een goede manier mee omgaan?

 

Omgaan met kritiek op social media tips

Het kan zijn dat iemand een vervelende reactie achterlaat op je social media of blog. Op een of andere manier is dat online heel makkelijk. In het echt zouden mensen dit veel minder snel doen. Je bellen en zeggen dat ze het ergens niet mee eens zijn, stel je voor! Online voelen mensen zich anoniem en reageren ze vaak veel heftiger dan ze persoonlijk zouden doen.

Als ondernemer ben je daar natuurlijk niet blij mee, je wil graag dat mensen tevreden zijn. Als het een klant is geweest die kritiek heeft geuit, heb je de contactgegevens van die persoon. Neem er offline contact mee op of stuur online een persoonlijk bericht, dus een bericht dat alleen voor die persoon zichtbaar is. Vraag wat de reden is van deze reactie en wat je kunt doen om het op te lossen.

 

Omgaan met kritiek op social media: niet in discussie gaan?

Om te beginnen: probeer te voorkomen dat het online een discussie gaat worden met iemand die kritiek heeft. Wat je veel aandacht geeft, groeit. Je social media kanalen zijn geen uithangbord om publiekelijk je gelijk te krijgen of voor een ander om zijn gelijk te halen. Realiseer je dat en biedt weerstand aan de neiging om meteen te reageren. Vaak schiet je dan direct in de verdediging. Je doet hier meer kwaad dan goed mee.

Als je toch publiekelijk wilt reageren, zorg dan dat je het netjes houdt. Wees respectvol, ook als het niet om een klant gaat. Het kan ook zomaar iemand zijn die je totaal niet kent. Vergeet niet dat alles wat je online doet vaak onder een vergrootglas ligt. En kritiek of haat kan zelfs haat bij anderen uitlokken. Daarom is het niet verstandig om publiekelijk de discussie aan te gaan. Je krijgt anders mensen die zich ermee gaan bemoeien en dat is wel het laatste waar je op zit te wachten.

 

Hoe omgaan met kritiek op social media?

Blijf altijd bij jezelf en betrek het op jouw eigen ervaring. Schrijf dus: ‘ik ervaar dit anders’ ….in plaats van ‘jij moet’. Blijf beleefd en vraag wat je anders zou kunnen doen voor de ander om het die naar de zin te maken. Of vraag wat de verwachtingen dan zijn. Vaak neem je hiermee al een groot deel van de kritiek weg. Dit komt omdat diegene dan na moet denken over zijn kritiek en dan zelf meestal tot de conclusie komt dat de reactie eigenlijk te sterk was. Of dat er eigenlijk helemaal geen reden is om kritiek te hebben.

Maar let op: mensen zijn soms ook gewoon boos, verveeld, irritant of jaloers zonder dat er aanleiding voor is en willen dit blijkbaar ergens kwijt. Social media van anderen vinden ze dan een geschikte plek om hun gal eens even lekker te spuien. Stoor je er niet aan en ga netjes het gesprek aan. Je merkt dan direct of de kritiek serieus is of dat gewoon kinderachtig gedrag is.

 

Op tijd stoppen met het gesprek

Als de kritiek bedoelt is om te te kwetsen, hou dan de eer aan jezelf. Kap de discussie direct af en stop met reageren. In het ergste geval moet je deze volger blokkeren of rapporteren. Bij vrijwel alle social media kun je ongepast gedag rapporteren. Doe dit als het je grenzen en die van het fatsoen overschrijdt. Of als je bedreigd wordt. Neem dat soort dingen altijd serieus en rapporteer ze.

Meestal is de kritiek bedoelt om de ander een rotgevoel te geven. Kijk of de kritiek je iets kan leren en er inhoudelijk aangegeven wordt wat deze persoon dan dwars zit. Zo ja, kijk dan of je er iets mee kunt. Zo niet, lekker los laten. Op die manier geef je het ook niet meer aandacht dan nodig is.

Hoe ervaar jij kritiek op social media? Heb je er weleens mee te maken gehad en wat heb je toen gedaan? 

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!