Dat was schrikken zeg, toen ik zag dat maar 29% van de MKB’ers online marketing belangrijk vindt. Moest ik echt even van bijkomen. En het wordt nog erger, 48% gaf aan helemaal niks met online marketing te doen! De MKB Online Monitor voor 2015 van TNS Nipo geeft aan dat het MKB online marketing niet belangrijk vindt voor de groei van hun onderneming. Dat je kansen laat liggen als je niets met online marketing doet, is duidelijk. Waarom doe je het dan verdorie niet? Gisteren was ik bij de pedicure. En tijdens het vijlen en knippen werd duidelijk waarom je als ondernemer, hoe klein ook, op zijn minst een website zou moeten hebben en dus aan online marketing zou moeten doen…….

 

Online marketing is: Klanten kunnen je website niet vinden

Onze pedicure vertelde dat ze er geen klanten meer bij kon hebben, zo druk had ze het. Er kwamen via haar website geregeld aanvragen voor een afspraak binnen. Ze had haar werkgebied nu beperkt tot Helmond, omdat ze genoeg klanten had. Toen iemand vroeg of zij nog een goede pedicure in Someren kende, wist ze meteen iemand die ze aan kon bevelen: “ik zoek het telefoonnummer even voor je op”. Ze zocht op Google. Niets te vinden. Ze nam de tijd om verder te kijken dan de eerste pagina’s van Google terwijl ze zocht op ‘pedicure Someren’. Wat denk je?

Die collega uit het vak, die ze het zo gunde om nieuwe klanten in Someren te krijgen, was gewoon onvindbaar met haar website. Ze had blijkbaar helemaal geen website. Zo kon niet eens een telefoonnummer vinden, ook niet in de online telefoongids. Ongelofelijk dat er MKB ondernemers zijn die online niet te vinden zijn. Hoe makkelijk wil je het hebben? Een vakgenoot beveelt je aan aan een mogelijk klant, die vervolgens niet kan bellen voor een afspraak. Over gemiste kansen gesproken!

Doe jij niets met online marketing, dan doet je concurrent het wel.

Online marketing is duur en moeilijk

Denk je dat online marketing duur en moeilijk is? Dat hoeft niet en hangt helemaal af van wat je ermee wilt. Dat betekent wel dat je er als ondernemer over na moet denken, net als bijvoorbeeld over advertenties die je in het lokale huis-aan-huisblad zet. Maak bewust een keuze wat je wel of niet doet met online marketing. Maar het is zonde om niet eens de mogelijkheden te bekijken. Online marketing is niet moeilijk, ingewikkeld en geschikt voor iedere ondernemer, hoe klein ook. En als je het doet, doe dan niet af en toe zo maar iets, maar stel een concreet doel op, probeer verschillende dingen uit en kijk wat werkt. Door het gewoon te doen ervaar je wat voor jouw bedrijf en onderneming werkt. Als je er niets mee doet, dan heb je er tenminste over nagedacht en een goede reden waarom je het niet doet. Ondanks dat we vinden dat elke ondernemer die zichzelf serieus neemt op zijn minst een website zou moeten hebben die vindbaar is.

 

Andere ondernemers doen het wel

Er zijn ondernemers die wel wat met online marketing doen. Het zijn vaak bedrijven met 5 tot 50 medewerkers, die een concrete groeidoelstelling hebben. Zij zien in dat online marketing nodig is om verder te groeien. Ze hebben een uitgewerkt plan met marketingactiviteiten en hebben ook een budget gereserveerd. Bijna de helft van de ondernemers geeft aan wel wat te willen doen met online marketing, maar dat het geen prioriteit heeft. We willen maar zeggen: denk er over na, begin met kleine stapjes om je online marketing te verbeteren, bijvoorbeeld met het beter maken van je website. Als jij het niet doet, doet je concurrent het wel.

“Behoor jij tot die 48% van het MKB die niets met online marketing doet?”

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!