Marketing strategie heb ik niet nodig

Veel ondernemers doen het. Losse flodder marketing. Ze sprokkelen hier en daar kennis bij elkaar, volgen wat gratis webinars en denken dat daarmee de marketing wel voor elkaar is. Elke dag een aantal posts op Facebook zoals de experts dat adviseren. Zo. Laat nu die klanten maar komen. Natuurlijk kun je met een losse flodder een keer een gelukstreffer hebben, die je een nieuwe klant oplevert. Maar hoe zou het zijn als je een plan hebt voor je marketing?

Of je nu net begonnen bent als ondernemer of niet, een plan oftewel een marketingstrategie helpt je om af te komen van je losse flodders. Het zorgt ervoor dat jouw marketing verhaal klopt met wie je bent, met welke klanten je wilt en wat je wilt bereiken. En het bespaart je tijd en handenvol geld.

Een marketing strategie is de basis voor je reclame campagnes.

Waarom je een strategie nodig hebt

Met jouw bedrijf heb je waarschijnlijk doelen. Een zakelijk doel, zoals een bepaalde omzet behalen en meestal hebben veel ondernemers ook persoonlijke doelen, zoals expert worden binnen hun vakgebied. Om je doelen te kunnen behalen, heb je een duidelijk plan nodig. Wat ga je wanneer doen en waarom? En hoe past dat dan bij wie jij bent? Hoe voeg je dan waarde toe aan je klanten waarvoor ze jou goed willen betalen? Dit hele belangrijk aspect van je marketing, de basis, slaan veel ondernemers over omdat ze het moeilijk vinden. Het gaat over positionering, identiteit, content, prijzen en promotie. Want zonder strategie kun je wel reclame maken, maar zit er geen samenhang in je reclame. Dan heb je losse flodders. En dat kost je meer geld dan nodig is en kan je minder klanten opleveren.

 

Marketing strategie is de basis voor campagnes

Zonder marketing strategie is het moeilijk om een samenhangende marketingcampagne op te zetten. Je hebt interessante content nodig die je linkt aan het product of de dienst die je wilt verkopen aan jouw ideale klant. Daarvoor moet de klant je vertrouwen en moet je expertise hebben, zeker als de aankoop risicovol is of duur. In de marketing noemen we dat de AIDA, wat staat voor Aandacht, Interesse, Desire (willen) en Actie (kopen).

Vrijwel iedere klant doorloopt deze fasen, soms snel, soms langzaam. Door je marketing strategie kun je bewuste keuzes maken voor marketingmiddelen, kanalen of acties, omdat jouw doel duidelijk is. Aan wie ga je verkopen, wat wil je verkopen en welk resultaat wil je daarmee behalen? Het geeft je focus, houvast en duidelijkheid. Je marketing campagne bevat al deze onderdelen, die met elkaar samenhangen en van invloed zijn op elkaar. En dat is waar de meeste ondernemers moeite mee hebben. Het is meteen ook het moeilijkste onderdeel van marketing. Sla deze stappen niet over en denk goed na voordat je je marketing centjes ergens in stopt.

 

Ik heb losse flodder marketing

Als jij aan losse flodder marketing doet, kun je vandaag nog beginnen met maken van jouw strategie. Wie is je ideale klant, wat is je budget, welk resultaat wil je behalen en hoe ga je daar komen? Dat zijn de basisstappen die je nodig hebt voor een marketing strategie. Daarnaast is het belangrijk dat je een uniek of onderscheidend kenmerk heb ten opzichte van jouw concurrenten. Snellere of betere service, meer keuze, maatwerk, er zijn zoveel dingen die jou anders maken dan de rest. Het zit hem vaak in de kleine details die je zelf gemakkelijk over het hoofd ziet. Als je al een tijdje een onderneming hebt, vraag dan eens aan je klanten wat ze bijzonder vinden aan jouw bedrijf en waarom ze bij jou kopen.

 

Marketing strategie opstellen

Het opstellen van een marketing strategie is essentieel om je doelen te behalen. Wil je hierbij hulp? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan met mij. In een telefoongesprek van maximaal 15 tot 30 minuten bespreken we samen jouw huidige strategie en wat jij nodig hebt voor je marketing. Specifieke marketing problemen zoals te weinig klanten/omzet, geen onderscheidend vermogen of toegevoegde waarde voor je klanten en teveel geld uitgegeven aan losse flodders voor je marketing zijn duidelijke signalen dat je een betere strategie nodig hebt. Blijf er niet langer mee aanmodderen en onderneem actie. Met mijn jarenlange marketingervaring kan ik je snel op weg helpen.

“Marketing strategie is niet moeilijk. Met een plan weet je welke marketing je gaat doen.”

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!