Marketing moeilijk?

Marketing is moeilijk voor veel ondernemers. Ik begrijp dat ook wel. Je moet tegenwoordig overal verstand van hebben: websites, online verkopen, overtuigende teksten schrijven, klanten aanzetten tot actie en social media. Pffffffff. Best wel veel. Dus ik kan het helemaal begrijpen dat online marketing je soms overweldigd. Dan is marketing moeilijk. Hoe je marketing makkelijker kunt maken? In deze blogpost geef ik tips! Lees maar mee!

 

Hoe doe je dat nou, dat Facebook? Iedere dag er wat op?!

Marketing wordt voor jezelf een stuk makkelijker als je eerst eens bekijkt welke marketing je momenteel allemaal doet. En hoe nuttig dat tot nu is gebleken. Wat heeft die marketing op internet je opgeleverd? Dit kun je pas na een tijd zeggen, je kunt je niet baseren op enkele maanden. Een jaar is eigenlijk ook nog tekort om een goede conclusie te kunnen trekken. Kijk eens wat die Facebook pagina je tot nu toe heeft opgeleverd. Naamsbekendheid? Een grotere zichtbaarheid van jouw bedrijf? Klanten? Bekijk voor alle online marketing hoe effectief het is. Dat is de eerste stap naar meer overzicht en makkelijkere marketing.

 

Moeilijke marketing betekent kiezen

Om je marketing makkelijker te maken, betekent dat vaak dat je als ondernemer zult moeten kiezen. Tenzij  je iemand inhuurt of een marketeer in dienst neemt, zul je veel zelf moeten doen. Je website bijhouden, social media kanalen, je nieuwsbrief en advertenties. Dit betekent dat je zult moeten kiezen, want je moet ook nog je klanten fatsoenlijk helpen. Je kunt daarom niet overal zijn met je marketing. Probeer dat dan ook niet. Niet én Facebook én Instagram én YouTube én je nieuwsbrief én bloggen. Het lukt je gewoonweg niet. Je hebt er niet genoeg tijd voor en als je eerlijk bent, hebt ook niet overal voldoende kennis van om kwalitatief interessante inhoud te maken. Klopt het tot nu toe een beetje? Herken je dit?

Marketing doen is leuk. Het is mijn missie om ondernemers hierbij te helpen.

Organiseer en automatiseer jouw marketing

Als je ervoor kiest om met bepaalde marketing aan de slag te gaan, zorg dan dat je systemen maakt. Automatiseer daar waar het kan. Een voorbeeld: een klant van mij wil graag het aantal inschrijvingen op haar nieuwsbrief vergroten en heeft daarvoor op haar website, maar ook via Facebook een inschrijfmogelijkheid. Het inschrijven hebben we helemaal geautomatiseerd. Nieuwe inschrijvers komen op een speciale mailinglijst en krijgen direct interessante mailings. Zonder dat zij of ik daar wat voor moet doen. Gaat gewoon vanzelf.

Voor social media is het belangrijk dat je jouw berichten organiseert. Werk met een systeem, thema’s en vaste dagen waarop je content schrijft voor je social media kanalen. Zo vergeet je het niet, kun je er goed over nadenken (in plaats van gauw, gauw maar wat de wereld in te slingeren) en hou je overzicht. Je hoeft er dan een tijd niet meer naar om te kijken en kunt je focussen op andere dingen. Denk je dat ik iedere morgen om kwart voor zeven een bericht voor mijn Facebook pagina zit te typen? Soms doe ik dat, als ik op dat moment iets leuks met je wil delen en inspiratie hebt. Maar het merendeel van de berichten zijn gewoon vooraf gepland.

Recycle je toppers

Ik krijg vaak de vraag hoe het komt dat ik zoveel verschillende content maak. Hoe lukt me dat toch? Ten eerste heb ik een creatieve geest en schrijf ik graag. Dat is al een pluspunt. Maar daarnaast is het gewoon een kwestie van mezelf verplaatsen in mijn bezoekers, volgers en klanten. Wat is voor hen interessant? En natuurlijk mag je berichten en artikelen die mensen interessant vonden nog een keer plaatsen of onder de aandacht brengen. Toppers mag je recyclen. Zeker op social media. Wist je dat maar 5 tot 10% van je volgers van jouw pagina of account jouw berichten ook daadwerkelijk zien? Niks mis mee dus. Zorg wel dat het niet gaat vervelen en dat je voldoende afwisselt. Dus niet 7 dagen achter elkaar hetzelfde bericht. Maar dat bericht over 2 weken nog een keer plaatsen als je merkt dat volgers het interessant vinden, waarom niet?

Marketing is makkelijker als je weet voor wie je het doet

Als je weet wie jouw ideale klant is, wordt marketing doen veel makkelijker. Je kent ze, weet wie het zijn, weet wat ze leuk vinden, waar ze naar op zoek zijn. Daarmee wordt ook het maken van content voor je blog, website en social media kanalen veel makkelijker. Ideale klanten lijken soms zelfs een beetje op jou. Je herkent ze en zij kennen jou. Daarom besteed ik in mijn workshop Internet Marketing ook best wat tijd om de deelnemers na te laten denken over wie hun ideale klant is. Een voorbeeld: een coach wilde eigenlijk alleen hoger opgeleiden begeleiden omdat ze daar gewoon de beste klik mee heeft. Haar kennisniveau en manier van doen spreken die doelgroep gewoon aan. Ze behoort er zelf ook toe en heeft ook zelf coaching gehad. Daarom kan ze zich zo goed verplaatsen in haar klanten. En in hun problemen. Heeft ze zelf ook ervaren. Ideale klanten maken je leven als ondernemer een stuk gemakkelijker. En ook je marketing.

Heb jij tips voor collega-ondernemers hoe ook zij hun marketing makkelijker kunnen maken? Deel ze hieronder! Alvast bedankt voor jouw bijdrage!

“Marketing wordt makkelijker als je keuzes maakt.”

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!