Ik ben ermee opgegroeid, met Dagobert, Kwik, Kwek en Kwak. En die Dagobert, die is slim. Hij kijkt hoeveel rendement hij kan halen met minimale inspanningen. Easy. Als we aan marketing doen, doen we eigenlijk precies hetzelfde. Je kijkt hoe van je 1 euro er 2 kunt maken.

 

Je stopt er iets in en het levert je (als het goed is) wat op. Zo’n geldmachine willen we allemaal wel. Om die geldmachine goed te laten werken, is het belangrijk dat je kijkt naar wat je marketingacties je opleveren.Vaak heb je er wel een gevoel bij, maar hoeveel het nou echt is? Daar hebben we allerlei hulpmiddeltjes voor. Met de geldmachine ga je kijken hoeveel geld je gebruikt hebt om een conversie te krijgen.

Dat betekent dat je gaat kijken: wat heb ik erin gestopt en wat levert het me per klant of nieuwe lead op? Op die manier kun je het rendement van je marketing berekenen.

Een marketing geldmachine willen we allemaal wel.

Ik had vroeger een hekel aan rekenen

Dat hoeft gelukkig niet meer. Tegenwoordig hebben we het een stuk makkelijker omdat online marketingacties goed meetbaar zijn, beter dan een advertentie in het lokale huis-aan-huisblad. In de marketing noemen we kijken hoeveel iets kost en wat het oplevert, je ROI (rendement). Op die manier kun je kijken hoeveel geld het kost je doelen te halen. Als je jouw website wilt optimaliseren voor je ROI moet je die koppelen aan Google Analytics. Dat is gratis en geeft je heel veel informatie wat bezoekers allemaal op je website doen. Je kunt zien welke pagina’s goed bekeken worden, waar mensen afhaken, hoeveel conversie je hebt. In het begin is het niet makkelijk. Het is zo uitgebreid dat je jezelf er wel in moet verdiepen om er profijt van te hebben.

 

Marketing geldmachine inzetten bij adverteren

Als je gaat adverteren op Facebook, op Google, op LinkedIn, op Twitter, op Instagram en YouTube kun je ook heel goed zien wat dat je oplevert. Je hebt direct inzicht in de kosten versus de opbrengsten. Je kunt zien hoeveel er geklikt is op een link en hoeveel verkoop je daaruit hebt gehaald. Je ziet direct hoeveel het kost om met je marketing een nieuwe lead voor je mailinglist binnen te halen of om jouw website te promoten. Deze rapporten zijn eenvoudig in gebruik en je krijgt zelfs gratis tips om je campagnes beter te laten scoren met minder geld! Vooral in combinatie met je gratis weggever kan online adverteren je heel veel leads en verkoop opleveren.

Maar hoe zit het nou met die geldmachine?

Als je weet wat het kost om met een bepaald type reclame campagne een lead of een klant binnen te halen en wat je dat oplevert, betekent dat dat je de geldmachine optimaal in kunt zetten. Wat veel oplevert en het minst kost, doe je. Maak niet uit wat het is. Dat is slim ondernemen. Doe meer van wat werkt. Dat geldt ook voor marketing. Doordat je weet waar je het meeste aan verdient, kun je ook daar meer geld in stoppen om nog meer te verdienen. Zo zet je jouw marketing centjes effectief in. En zo werkt dus de geldmachine ook voor marketing. Slim van die ouwe Dagobert!

“Marketing is van iedere euro die je erin stopt, er twee maken”

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!