Marketing doen als je te weinig tijd hebt. Hoe doe je dat als ondernemer? De meesten halen die deadline voor een advertentie nét, daar moet dan op dat moment je hele dag planning voor aan de klant. Je zou eigenlijk vandaag met die klant…..Het kan ook anders. Ik geef je vandaag tips hoe je marketing kunt doen, zelfs als je het druk hebt. Zonder dat je er stress van krijgt.

 

Marketing doen als je te weinig tijd hebt

Elke ondernemer die ik spreek heeft er ook last van. Te weinig tijd om alles te doen wat je wil. Maar je marketing erbij in te laten schieten is niet verstandig. Marketing is belangrijk voor jouw bedrijf. Zonder marketing geen nieuwe klanten en geen klanten die terug komen. Toch zijn er veel ondernemers die marketing laten schieten zodra ze het druk hebben met klanten. Natuurlijk is je klant het allerbelangrijkste, maar met een aantal slimme expert tips kan jij je marketing blijven doen, ook al heb je het druk. Lees mee!

Hoe doe je marketing als je het druk hebt?

Marketing tips voor als je te weinig tijd hebt

De eerste tip is om vooruit te plannen. Hier heb je een marketing plan voor nodig. Je schrijft op wat je het komend half jaar aan marketing wilt gaan doen en waarom. Vervolgens ga je kijken naar je klant. Hoe kun je die het beste bereiken. Zoals je weet ben jij daar met je marketing, waar je klant is. Wat is je budget? Hoeveel geld kun je uitgeven aan je marketing? Als je dat al weet, kun je voor jezelf uitschrijven welke marketing je gaat doen en hoe. Dat bespaart je tijd, omdat je weet waar je op gaat focussen en welke marketing kanalen je in gaat zetten voor je reclame.

 

Plan vaste creatie & marketing tijd

Plan en blok je agenda om twee dingen te doen: creatief (en innovatief) te zijn en daadwerkelijk aan je marketing te werken. Als je dat niet doet, komt het er meestal niet van is mijn ervaring. Ik had laatst een klant die al een tijdje bezig was met haar marketing, daar nieuwe klanten uithaalde, maar het moeilijk vond om marketing te blijven doen omdat het haar tijd kostte. Terwijl ze het wel heel erg leuk vond om te doen.

Mijn tip is dan ook om vaste ‘creatie’ en ‘marketing’ dagen of dagdelen in je agenda te blokken. Op die momenten ga je aan de slag met het bedenken van nieuwe content voor je marketing. Wat kun je gebruiken in je marketing? Denk daarbij in beeld, geluid en tekst. Sla alles op wat je tegenkomt wat jou inspireert en doe dit niet alleen tijdens je creatie dagen. Op die manier verzamel je ideeen en kun je tijdens je creatie dag volop aan de slag.

En hou altijd een notitieboekje bij de hand. Soms heb je gewoon een briljante ingeving. Schrijf het op of spreek het in op je telefoon. Tijdens je creatie dag ga je met deze inspiratie aan de slag. De marketing dag gebruik je om daadwerkelijk je marketing campagnes in te plannen, praktische dingen te regelen (inkoop van advertentieruimte enz.), het bekijken van je resultaten en je planning voor de komende maand. Op die manier kun je stappen maken en weet je dat er tijd voor marketing is gepland. Je mist geen deadline meer.

 

Automatiseren van je marketing

Ik weet het, het woord automatiseren is niet echt sexy. Maar als ondernemer is automatiseren juist wel belangrijk. Er zijn zoveel hulpmiddelen die je kunt gebruiken om je marketing makkelijker te maken. Ik bedoel ermee dat je marketing vooraf in kunt plannen. Bijvoorbeeld je Facebook posts, die kun je echt maanden vooruit inplannen. Of je nieuwsbrief. Je kunt autoresponders maken, zodat je klant automatisch een aantal e-mailings krijgt zodra die zich aanmeldt voor jouw mailinglijst. Of maak standaard e-mail teksten die je kunt kopiëren en plakken voor terugkerende verzoeken. Zoals bijvoorbeeld offerte-aanvragen.

Meestal werk ik met mijn klanten voor de marketing tot twee of drie maanden vooruit. Bijvoorbeeld voor advertenties, die kun je ook twee maanden vooraf inkopen of online plannen. Sterker nog, als je voor langere tijd inplant, krijg je meestal korting (bij kranten, tijdschriften & huis-aan-huisbladen). Op die manier automatiseer je als het ware je marketing en kun je in je creatie en marketing tijd hieraan werken. Zeg maar dag tegen haasten omdat die stomme advertentie naar de drukker moet.

 

Laat je niet gek maken

Werk met een marketingkalender. Dat is een overzicht van al je marketing activiteiten die je gaat doen. Voor mijn klanten die langere tijd met me samenwerken, maak ik die zelfs voor een jaar. Dat wil niet zeggen dat ze al meteen voor een heel jaar vol zitten, maar we plannen wel vooruit. Terugkerende marketing activiteiten zoals een nieuwsbrief wordt gewoon maanden vooruit ingepland. Dat wil niet zeggen dat we dan alle content al hebben, maar we weten wel wat er op het programma staat.

Welke promotie doen we voor welke producten of diensten? De marketing kalender wordt maandelijks bijgewerkt op basis van evaluaties en nieuwe ideeen die we bespreken in de ‘creatie’ tijd. Gebruik gewoon voor iedere campagne die je doet een ander kleurtje en voor elke reclamemiddel ook. Zo heb je kleurtjes voor Facebook marketing, voor nieuwsbrieven, voor advertenties in het lokale huis-aan-huisblad, acties, evenementen enz. Je ziet in het overzicht direct wat er gaat komen en kunt beter plannen.

 

Hoe doe jij dat?

Heb jij tips om marketing te doen als je te weinig tijd hebt? Is het bij jou meestal haastwerk omdat je een advertentie hebt die je moet aanleveren? Ook als je zelf tips hebt voor andere ondernemers om marketing te doen, zelfs als je het druk hebt: deel ze hieronder! En vind je het fijn als ik een voorbeeld planning voor je heb? Die je kunt downloaden? Laat het me weten in een reactie.

“Maak in Excel een planning, zodat je altijd een actueel overzicht hebt van je marketing.”

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!