Marketing doelen die SMART zijn

Met SMART bedoel ik niet slim. Daar moest je waarschijnlijk het eerst aan denken. Ik bedoel iets anders. Iets dat je echt nodig hebt als je als ondernemer marketing doelen serieus neemt. Bij alle marketing die we doen, moeten we SMART zijn. Wat het is en hoe je dat doet, vertel ik je vandaag in deze marketing tip. En denk nou niet: oh, dat geldt niet voor mij. Ik ben niet zo’n grote ondernemer, mijn bedrijf is maar klein. Ook voor kleine ondernemers en ZZP’ers is SMART zijn belangrijk.

 

Wat is SMART (marketing)?

Smart staat voor: Specific, Measurable, Attainable, Realistic en Time-bound. Dat staat voor: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijd gebonden. Het betekent dat het doel dat je opstelt concreet moet zijn, meetbaar moet zijn, dat het een uitdaging is het doel te halen maar dat het niet onmogelijk is, dat het doel realistisch moet zijn en dat er een tijd is waarin je het doel wilt behalen.

Marketing doelen maak je SMART als je slim bent!

Marketing doelen heb je nodig

Waarom zou je eigenlijk marketing doelen opstellen? Omdat we als ondernemers toch precies willen weten wat onze marketing ons oplevert? Je wilt toch weten waar je je geld in stopt. Als je een actie of promotie wilt doen of bijvoorbeeld op Facebook wilt gaan adverteren, begin je bij het opstellen van je marketing doel. Wat je dus SMART maakt. Hoe je dat doet, zie je hieronder. Stel, we hebben een webshop op onze website. Er wordt te weinig verkocht in je webshop. Tijd voor extra marketing! Een doel SMART maken helpt je hierbij.

Voorbeeld van een doel dat niet SMART is:

  • “Ik wil een keer met mijn website meer klanten binnenhalen die wat kopen”

Voorbeeld van dit marketing doel dat wel SMART is:

  • “Binnen 3 maanden wil ik per dag 50 klanten of meer op mijn website hebben die voor minimaal 25 euro kopen”

 

Marketing doelen voor de juiste marketing

Zie je wat het verschil is tussen de 2 marketing doelen en hoe een SMART doel je helpt? Doordat het doel heel concreet is, zie je meteen waar je actie moet ondernemen om dat doel te halen. Het gaat over je website en hoe je bezoekers moet overtuigen voor minimaal 25 euro te kopen en dat binnen 3 maanden. Wat weten we dan?

Je moet dus genoeg bezoekers naar je website krijgen, meer dan 50 per dag;
Het gaat om producten van 25 euro of duurder;
Je moet marketingactiviteiten nu gaan kiezen en inplannen als je binnen 3 maanden je doel wilt halen.

Je weet nu waar je met je marketingactiviteiten op moet focussen. In het voorbeeld is dat bezoekers naar je website krijgen en je producten van 25 euro of meer promoten. En op je website zorgen dat je een route maakt die leidt naar een verkoop. De optimale route naar zoveel mogelijk conversie (=verkoop). Zonder afhakers en twijfelkonten. Dat is de kracht van marketing doelen SMART maken. Als je gestart bent met je actie, promotie of met adverteren en je ziet dat het je niet genoeg oplevert om je doel te halen, probeer te kijken waar je dingen aan kunt passen. Of wat je extra zou kunnen doen om je doel alsnog te behalen. Zo is een SMART doel ook tijdens een marketingactie, promotie of marketingcampagne je gids. Het geeft je focus en informatie of je op de goede weg zit om je doel te halen.

 

Marketing is meer dan een leuke reclamecampagne

Marketing helpt je om je bedrijfsdoelen te halen. Dat zou niets nieuws voor je moeten zijn. Bijvoorbeeld je wilt in 2016 30.000 euro omzet halen. Dat is een groot doel. Hoe ga je daar komen? Wat is er allemaal voor nodig om dat doel te halen? Door je bedrijfsdoel te koppelen aan je marketingdoelen ga je het in kleinere stukjes opdelen. Dat kan zijn dat we met online verkoop minimaal 15.000 euro omzet willen halen. En met verkoop in onze winkel willen we 15.000 euro verdienen. Je eerste marketingdoel wordt dan: In 2016 met verkoop in de winkel minimaal 15.000 euro omzet halen. Zie je dat dit doel je ook weer vragen laat stellen?

Welke producten gaan jou die 15.000 opleveren? Welke producten kies je, met een laag volume maar hoge marge of met een lagere marge en een hoog volume? Hoe ga je die producten aan de man brengen? Hoe krijg je voldoende winkelbezoek? Wat voor marketing moet je daarvoor doen? En welke investeringen vraagt dat? Levert je dat dan voldoende verkoop op om uit kosten te komen? Marketing doelen zijn echt super nuttig omdat ze je een handje helpen met keuzes maken en ze ervoor zorgen dat je actie kunt ondernemen. Zo zie je dat marketing eigenlijk veel meer is dan alleen maar een leuke reclamecampagne bedenken.

 

Wat zijn jouw marketing doelen en hoe ga je die halen?

Iedere rasechte ondernemer die van zijn bedrijf een succes wil maken, heeft concrete doelen. Wat waren jouw doelen voor dit jaar? Had je ze opgesteld voor dit jaar, misschien in overleg met je financieel adviseur? We zijn al halverwege het jaar. Lig je een beetje op koers? Nee? Hoeveel lig je achter? Hoe ga je dat alsnog halen? Of moet je je doel tussentijds bijstellen? Dat kan natuurlijk ook. Je marketing doelen moeten ook realistisch zijn, weet je nog? Als je ze te ambitieus inzet, moet je ze misschien bijstellen. Wat je ook doet, stel doelen op of bij en maak ze SMART. Dan ben je slim bezig met je marketing.

“Marketing doelen geven je focus. Je weet waar je in gaat investeren en wat dat op moet leveren”

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!