Femke de Coninck, adviseert ondernemers over online marketing

Eigenlijk schrijf ik veel over marketing op Facebook en Instagram. Maar ik krijg ook veel vragen over LinkedIn. Daarom vandaag een blog met LinkedIn marketing tips. Hoe start je ermee en haal je er meer uit?

 

Wist je dat LinkedIn veel meer bezoekers naar je website leidt dan wanneer je Facebook of Twitter inzet? Er zijn de laatste tijd veel nieuwe functies aan LinkedIn toegevoegd, waardoor LinkedIn marketing steeds interessant wordt. Het grote verschil met Facebook is dat LinkedIn wat zakelijker is. Bij uitstek geschikt voor marketing voor advocatenkantoren, notarissen, zakelijke evenementen, IT-bedrijven en personeelsdiensten. Hieronder geef ik een aantal LinkedIn marketing tips die je kunt gebruiken om je zichtbaarheid op LinkedIn te vergroten.

 

LinkedIn marketing tips voor ondernemers

De gemiddelde LinkedIn-bezoeker is per dag gemiddeld 9 minuten op LinkedIn.

Beste tijdstippen voor jouw LinkedIn berichten

LinkedIn wordt veel gebruikt tijdens kantooruren en in de avond. Aan het eind van de middag en tijdens de lunch zijn vaak veel LinkedIn gebruikers online. Ze hebben dan pauze en checken even of er nieuwe berichten zijn en wat er nieuw is.

 

LinkedIn marketing tip: post kwalitatief goede content

LinkedIn is naar mijn mening een zakelijker platform dan Facebook. Ik gruwel dan ook van quiz dingen of sommetjes die voorbij komen. Als je dat graag wil delen (waar natuurlijk niets mis mee is) doe dat op Facebook. LinkedIn draait meer om de inhoud. Degelijkere content met wat meer verdieping. Ik durf te zeggen dat de content op LinkedIn inhoudelijk vaak van betere kwaliteit is dan die op Facebook. LinkedIn is erg geschikt voor het delen van blogartikelen. Je laat daarmee direct jouw expertise in jouw vakgebied zien. Zeker als je doelgroep andere bedrijven zijn, kan dit heel interessant zijn. Of post eens een case van een klant. Waarbij je de toegevoegde waar laat zien van jouw product of dienst.

 

Kijk & leer van wat anderen doen

Als je net begint met het delen van je content op LinkedIn kan het soms knap lastig zijn. Wat voor soorten berichten deel je en wat vinden jouw volgers interessant? Kijk eens bij anderen. Hoe zij het doen. Gebruik dit als inspiratie voor je eigen berichten. Na een tijdje ga je zien welke berichten jouw volgers interessant vinden. Gebruik dit bij het bedenken van nieuwe content.

 

Begin met een bedrijfspagina

LinkedIn marketing tips voor beginners: Maak je eigen bedrijfspagina op LinkedIn. Zorg dat je die hebt. En dat je medewerkers die volgen en ook zelf een profiel aanmaken als ze er nog geen hebben. Zorg dat je profiel en jouw bedrijfsprofiel volledig ingevuld zijn. En natuurlijk zorg je voor een zakelijke foto. Ook op LinkedIn is personal branding belangrijk, ook al is het zakelijker dan Facebook.

 

Zo breid je jouw netwerk uit

Kijk regelmatig of je nog interessante connecties toe kunt voegen aan je netwerk. Stuur een persoonlijke uitnodiging en niet de standaard tekst die LinkedIn je voorstelt. De ontvanger ziet dat je moeite hebt gedaan om hem/haar uit te nodigen en zal niet snel weigeren. Nodig alleen mensen uit die relevant zijn voor jou en je bedrijf. Het heeft, net als op Facebook, geen zin om lukraak volgers te verzamelen. Branche- en vakgenoten zijn interessant voor je zichtbaarheid, evenals mogelijke klanten.

Begin je LinkedIn eigen groep

Op LinkedIn kun je ook groepen aanmaken. Begin jouw eigen groep om de dialoog met je mogelijke klanten aan te gaan. Maak niet allemaal reclame, maar deel interessante artikelen, help met vragen en laat je werk zien. Op die manier leer je ook jouw doelgroep beter kennen, omdat ze beter weet wat ze bezig houdt en waar ze naar op zoek zijn.

 

LinkedIn marketing tip: hoe vaak posten?

Goede vraag. Hoe vaak moet je wat posten op LinkedIn? Ik zou zeggen als je er serieus mee aan de slag wilt en het onderdeel wilt laten zijn van je marketing: meerdere keren per week. Net als voor alle social media kanalen geldt ook hier weer: zorg voor kwalitatief goede content. Iets posten om het posten gaat je niets opleveren. Probeer bijvoorbeeld te werken met een content kalender. Kies per maand een aantal thema’s die relevant zijn voor jouw bedrijf of actueel zijn en schrijf daar artikelen over. Link deze artikelen aan je blog op je website. Realiseer je dat per bericht ongeveer 20% van je netwerk jouw update te zien krijgt. Daarom kan het geen kwaad meerdere keren per week nieuwe berichten te delen. Je bent dan geen spammer, geloof me!

 

Betalen voor zichtbaarheid op LinkedIn

Het is waar, adverteren op LinkedIn is duurder dan op Facebook. Toch vind ik LinkedIn minder vluchtig dan Facebook. De betrokkenheid die je hebt bij gesponsorde berichten is vaak groter dan bij Facebook. En ook serieuzer. Je zichtbaarheid wordt snel groter en ook je expert status groeit sneller dan op Facebook.  Natuurlijk is het wel belangrijk om te kijken welke social media je het beste in kunt zetten om jouw doelgroep te bereiken. Test uit wat het beste voor je werkt en kijk naar jouw ideale klant. Waar die is, ben jij ook. Ook op social media.

Laat je het me weten of je deze LinkedIn marketing tips handig vond? Als je zelf een LinkedIn marketing tip hebt, deel die dan een reactie. Dat waardeer ik en andere bezoekers kun je ermee inspireren!

“LinkendIn is wat zakelijker dan Facebook”

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!