Klanten behouden met marketing

Klanten behouden met marketing is zoveel makkelijker dan nieuwe klanten aantrekken. Wist je dat je ongeveer 4x zoveel uit moet geven om een nieuwe klant binnen te halen dan om een bestaande klant te behouden? Waarschijnlijk besteed je momenteel het grootste deel van je marketingbudget aan nieuwe klanten. De hoogste tijd dus om ook aandacht te besteden aan je bestaande klanten. Omdat je daar veel minder moeite voor moet doen. Want ze vertrouwen je al en hebben al een keer bij jou gekocht. Het is zo zonde als je hier geen aandacht aan besteedt. Daarom geef ik je vandaag tips en inspiratie om klanten te behouden.

 

Klanten behouden betekent geld besparen

Bedrijven en ondernemers besteden gemiddeld 60 tot 80% van hun marketing budget aan het werven van nieuwe klanten. Natuurlijk is het belangrijk dat je je bedrijf ontwikkelt en een zo groot mogelijke klantenkring opbouwt. Maar een eenmalige klant is minder interessant dan een klant die terug blijft komen. De kosten om die eenmalige klant te werven zijn veel hoger in verhouding tot wat de klant opbrengt. Iedereen kan uitrekenen dat het meer geld en tijd kost om nieuwe klanten te werven dan om oude klanten bij je te houden. Daarom is het eigenlijk raar als je hier met je marketing niet op inspeelt. Veel bedrijven begrijpen dit wel, maar doen het toch niet. Terwijl het echt heel makkelijk is. Hieronder geef ik inspiratie om gemakkelijk klanten te behouden.

Manieren om klanten te behouden

Klanten behouden kan op verschillende manieren. Kies iets wat past bij jou en jouw bedrijf. Hieronder geef ik je wat inspiratie om klanten te behouden:

 • Biedt de beste service en doe dat gratis;
 • Breng niets extra’s in rekening als het maar 5 tot 15 minuten werk is, en benoem dat ook in je communicatie naar de klant;
 • Verras je huidige en oude klanten eens met een leuke kortingsactie bij een volgende aankoop;
 • Bedenk een spaarprogramma waarbij de klant voor kortingen kan sparen of gratis artikelen;
 • Zet e-mail marketing in zodat je zichtbaar blijft bij deze klanten;
 • Vraag klanten je te volgen op social media en verbind daar een voordeel aan;
 • Maak een community aan voor je klanten, zorg dat ze het gevoel hebben dat ze ergens bij horen;
 • Maak exclusieve producten een aanbiedingen voor bestaande klanten;
 • Stuur een attentie als ze jarig zijn of met de feestdagen;
 • Los klachten altijd op en let op: ook al heeft de klant geen gelijk, geef hem/haar het gevoel dat je er alles aan doet om de klacht op te lossen;
 • Stuur klanten een gratis sample of product dat nieuw is en wat ze gratis mogen proberen;
 • Zorg dat je de klant het gevoel heeft dat je de klant persoonlijk kent.

Zie je dat het eigenlijk best gemakkelijk is om klanten te behouden met marketing? Het enige dat je er in moet stoppen is wat tijd en misschien wat geld, maar het kost je uiteindelijk veel minder dan nieuwe klanten werven.

Klanten behouden is slim managen

Klanten behouden kun je alleen doen als je weet wie je klanten zijn en nog belangrijker, als je weet hoe je ze kunt bereiken. Vraag daarom altijd contactgegevens van je klant. Zodat je die na een aankoop of bezoek opnieuw met je marketing kunt benaderen. Veel bedrijven vergeten dat. In mijn werk als marketeer sta ik er soms van te kijken dat bedrijven niet inzien dat ze met klantgegevens verzamelen eigenlijk goud in handen hebben. Je hoeft daarvoor geen duur klantmanagementsysteem aan te schaffen. Dat kan gewoon in Excel of digitaal met e-mail marketing software. Zorg dat je altijd de gegevens van je klant vraagt en ook om toestemming vraagt of je de klant met marketing mag benaderen. Ook dat wordt heel vaak niet gedaan.

Klanten behouden is makkelijk

Op deze manier is het gemakkelijk om klanten te behouden. Welke manieren gebruik jij om klanten te behouden? Ik gebruik e-mailings, social media en persoonlijk contact. Eens in de zoveel tijd bel of mail ik en vraag hoe het gaat. Niet met de intentie om meteen wat te verkopen, maar gewoon uit oprechte interesse. Zo blijf ik zichtbaar bij de klant en kan ik ook meteen persoonlijke service verlenen als ze vragen hebben of iets willen weten.

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!