Femke de Coninck, adviseert ondernemers over online marketing

“Ja maar ik ben niet uniek. Mijn bedrijf uniek maken? Ik bied hetzelfde aan als al die anderen, wat is daar uniek aan?” Ik zag hoe deze onderneemster aan het worstelen was met haar marketing. Ze zat in elkaar gedoken en zag het niet meer zitten om marketing te doen. “Het kost me zoveel tijd en ik heb toch niets te vertellen.” Ik vond het zo jammer dat ze niet meer straalde. Een half jaar geleden was ze nog heel enthousiast begonnen met haar nieuw bedrijf. Nu zat ze als een hoopje ellende voor me. Hoe kon ze haar bedrijf uniek maken?

 

Ik had met haar te doen. Ze vroeg me om advies. Ik zei: “Vertel me eens waarom je begonnen met jouw bedrijf?” Ze zuchtte. Vertelde dat ze begonnen was omdat ze zelf een burn out had gehad. Ze wilde anderen helpen bij het vinden van hun droombaan. Daarom was ze begonnen met haar coachingspraktijk. Terwijl ze vertelde begon ze al wat meer rechtop te zitten en zag ik alweer wat sprankeling in haar ogen. Ik vroeg haar waar ze met haar bedrijf voor stond. Daar moest ze niet lang over nadenken. Ze begeleidde elke klant persoonlijk en nam die mee naar diens favoriete plekken om in de juiste flow te komen. Voor de één was dat wandelen met de hond in het bos en de ander ging liever lunchen bij dat hippe tentje in Eindhoven. Terwijl ze vertelde zag ik haar weer opbloeien.

Als ook jij het niet ziet zitten met je marketing of met je bedrijf kan ik je met deze blog op weg helpen om weer nieuwe inspiratie te vinden. Zodat je jezelf wel kunt onderscheiden van al die anderen in jouw markt. Lees hieronder de tips.

Ja maar ik ben net als al die anderen.

Jouw bedrijf uniek maken

Deze dame is zeker niet alleen . Ik zie en hoor veel verhalen van ondernemers die blijven worstelen met hun marketing. Wat moet je nu weer verzinnen? Zeker op social media, maar ook gewoon met acties en de verkoop. Hoe trek je die klant aan? Met een interessant aanbod? Waarbij je anders bent dan anderen? Begin eens bij jouw verhaal. Waarom ben je met jouw bedrijf begonnen? Veel ondernemers starten vanuit hun passie hun bedrijf. Wat was dat bij jou?

 

Waar sta jij voor?

Wat je met jouw bedrijf wil betekenen voor iemand anders vertelt veel over jouw drijfveren. En ook waarmee jij je onderscheidt van anderen. Welke ervaring wil je jouw klanten geven? Waar sta je voor? Wat is jouw standaard? Als hier inzicht in hebt, zul je zien dat je zeker unieke en onderscheidende eigenschappen hebt die je in jouw marketing kunt gebruiken. Die jouw bedrijf uniek maken.

 

Klanten net zoals jij

Dat mijn klant mensen begeleidde die, net als zij, een burnout hadden gehad, is geen toeval. Ze is ervaringsdeskundige en kan zich heel goed verplaatsen in haar klanten. Nu hoef je natuurlijk niet altijd hetzelfde als jouw klanten te hebben ervaren, maar het helpt je zeker om een beeld te krijgen van jouw ideale klanten. Dat zijn de klanten waar je het allerliefste mee werkt. En waar je een goed aanbod voor hebt. Die bereid zijn jou daarvoor goed te betalen. Hoe meer jij op jouw klanten lijkt, hoe makkelijker het voor jou wordt om je product of dienst te verkopen. Het kost je namelijk geen moeite. Waardoor je authentiek overkomt. Waardoor je 1001 ideeen hebt voor je marketing. Wie is jouw ideale klant?

 

Welk probleem los je op voor jouw klant?

Met jouw bedrijf help je een klant een probleem op te lossen. Bijvoorbeeld effectiever te werken, meer zelfvertrouwen te krijgen, te ontspannen, plezier te hebben, geld of tijd te besparen. Noem het maar op. Voor elk bedrijf is dat anders. Daarmee voeg je wat toe voor je klant. Iets waarvan hij of zijn zelf niet goed weet hoe het op te lossen. Met een zichtbaar resultaat. Wat is het probleem dat jij helpt op te lossen voor jouw klanten? Hoe doe je dat? Met welke producten of diensten?

 

Kijk eens hoe uniek je bent

Als je deze stappen doet, zul je merken dat je meteen een veel duidelijker beeld hebt van jouw bedrijf. Je weet wat jou anders dan anderen maakt. Dit kun je moeiteloos vertalen naar jouw marketing. En daarmee jouw bedrijf uniek maken. Het biedt input voor content op social media, blogs, je website, folders en andere reclame. Zo makkelijk is het om jezelf uniek te maken. Vervolgens ga je kijken hoe je dit uit kunt stralen in je marketing. Je huisstijl is daarbij belangrijk, het zegt veel over hoe je jezelf neerzet in de markt. Als je dit niet gelooft, kijk eens naar de reclame van Action. Wat voor gevoel krijg je daarbij? Juist, goedkoop en veel. Daar is niets mis mee, zij richten zich juist op klanten die daar naar op zoek zijn. Kijk nu eens naar reclame van Blokker. Anders hé. Degelijker, meer gericht op merken en duurder. Blokker richt zich duidelijk op een andere groep.

Jouw bedrijf uniek maken=opvallen

Met je marketing zeg je duidelijk: dit ben ik en dit kun je bij mij krijgen. En dit zijn de klanten die ik aan wil trekken. Veel ondernemers zijn bang dat ze daarmee een te beperkte groep aanspreken. Wees daar niet bang voor. Juist door te kiezen wordt het veel makkelijker voor je om je marketing te doen. En dus om te verkopen. Je valt op. Je boodschap is duidelijk. Het wordt makkelijk om je reclame middelen te kiezen. Zo adverteert een bedrijf met op maat gemaakte luxe keukens wellicht in een chique lifestyle blad. Begrijp je wat ik bedoel? Jouw uniekheid helpt je juist in je marketing. Probeer de stappen hierboven eens. En kijk eens wat het je brengt.

Wil jij jouw bedrijf uniek maken? Begin vandaag nog met deze tips!

 

 

“Ik had met haar te doen. Ze  had gewoon geen fut meer voor haar marketing. Inspiratieloos.”

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!