Als ondernemers hebben we allemaal weleens last van het grote monster. Twijfels. Soms voel je je de koning te rijk en bruis je van de ideeen. Je kunt niet wachten om je plannen uit te gaan voeren. Werkt nachten door en blijft energiek. En twee dagen later voel je je waardeloos :-(. Omdat je weer eens door je tijdlijn op Instagram of Facebook hebt zitten scrollen en hebt zitten kijken wat concurrenten allemaal doen. Ja, die website ziet er toch echt beter uit dan die van jou. Vind je het gek! Die heeft ook een heel team en is al vijf jaar bezig. Nou ja, toch. En eigenlijk zou jij net als die andere succesvolle ondernemers ook vaker van die leuke foto’s en Insta stories moeten maken. Blegh! Je voelt je waardeloos. Wie zit er nou op jou en jouw bedrijf te wachten?

Zal ik je eens wat vertellen? Je hoeft je concurrenten niet de baas te worden. De vijver is groot genoeg voor iedereen en er zitten genoeg vissen in. Ook voor jouw bedrijf. Mijn eerste tip is dan ook om de concurrentie wel in de gaten te houden en eventueel te leren van dingen die zij goed doen, maar als het je gaat beperken of je krijgt er een negatieve mindset van: kappen. Kijk even niet. En hou je vast aan je eigen plan. Hoe je dat doet? Vandaag geef ik tips hoe je concurrenten de baas wordt.

Plan is focus

Ik kom elke week ondernemers tegen die eigenlijk wel begonnen zijn met hun bedrijf, maar eigenlijk ook weer niet. Ze promoten zichzelf niet. Dat kan door verschillenden dingen komen: niet weten wat je aan marketing kunt doen, geen vertrouwen hebben in wat je doet, niet weten hoe alle systemen die je nodig hebt om te marketen werken. Kortom, ze hebben gewoon geen plan. Ik ben ook niet van ellenlange business- en marketingplannen, maar als je start met een bedrijf en als je er eenmaal eentje hebt, kun je hier niet omheen. Tenminste als je het serieus een kans wilt geven. Begin dus met het opschrijven van je marketingplan. Wat wil je bereiken, welke klanten heb je nodig en wanneer wil je dit allemaal gaan realiseren? Daarna komt het hoe. Dus dan ga je de marketinginzet bepalen. En kijk met een scheef oog naar die concurrenten, waar zie je kansen in plaats van beperkingen?

Ze zijn allemaal beter dan mij

Ook als je als ondernemer al een tijdje bezig bent, is het slim af en toe (ik doe het iedere twee maanden) je plan erbij te pakken en opnieuw te kijken naar je focus. Zit je nog op koers? Zijn er ervaringen waarvan je kunt leren? Als je dit geregeld doet, merk je dat je met kleine aanpassingen een heel eind kunt komen. En om dat nare gevoel dat anderen het beter doen dan jij, kwijt te raken kun je deze simpele oefening doen: denk eens terug aan een geweldig succesmoment in je leven. Dat kan vanalles zijn, zowel privé als zakelijk. Zie het helemaal voor je en hoor het. Voel hoe je je toen voelde. Beleef dat moment opnieuw. Doe dit 5 minuten en probeer zoveel mogelijk details toe te voegen. Na 5 minuten stop je en hoe voel je je nu? Merk je verschil met hoe je je net voelde? Voel je je alsof je de wereld weer aan kunt? Top! Go out and do it! Als deze oefening je niet direct helpt: doe hem vaker. En ga in de tussentijd iets doen waarvan je energie krijgt.

Het is nog niet door jou gedaan

Laat je nieuwe ideeen en plannen niet in de weg zitten doordat de concurrentie het ook heeft of doet. Dat klopt, je hebt concurrenten die precies hetzelfde doen als jij. En misschien is er in jouw vak gewoon heel veel concurrentie. Maar realiseer je dat het werk nog niet door jou is gedaan. Daarmee bedoel ik dat als de concurrentie het doet, dit nooit een argument voor jou kan zijn om iets niet te proberen. Jij brengt unieke kwaliteiten mee, als mens en met je bedrijf. Al jouw ervaring en referenties. Dat maakt jouw bedrijf uniek en daarmee trek je specifieke klanten aan. Klanten die op zoek zijn naar een bedrijf zoals dat van jou. Klanten die met jou willen werken. Ook al bied je generieke producten of diensten aan. In de marketing noemen we dit je positionering. En onthou, dat wat je uitzendt en uitstraalt op een gegeven moment waarheid wordt. Beperk jezelf niet en ga ervoor.

Ik sprak ooit een onderneemster die plannen had om online een cursus aan te bieden. En ze liet zich tegenhouden doordat er al zoveel aanbod was. Toen ze eindelijk de drempel over was, kwam haar cursus uiteindelijk niet online omdat ze dit niet goed genoeg vond vergeleken met die anderen. Zo jammer! Want als je niet begint, kun je het ook niet beter maken. Ervan leren en steeds weer een stapje verbeteren.

Waarde toevoegen met jouw bedrijf

Met jouw bedrijf maak je het leven van je klanten gemakkelijker. Je helpt ze om problemen om te lossen. Focus je dan ook op het resultaat dat jouw producten of diensten bij je klanten opleveren. Dat werkt heel goed. Veel ondernemers focussen in hun marketing op de eigenschappen van een product of dienst. Natuurlijk is dat belangrijk, maar het gaat om het grotere verhaal. Welke waarde voegt jouw bedrijf toe en wat is het resultaat daarvan? Waarom kies ik voor jou? Gecombineerd met jouw unieke aanpak, kennis en ervaring is dit een formule die moeilijk voor jouw klanten te kopiëren is.

Je concurrenten de baas met deze simpele vragen

Om jezelf te onderscheiden van de concurrentie kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat is jouw doel?
  • Waar sta je met jouw bedrijf voor? Dit wordt vaak vertaald naar een visie of missie
  • Wie zijn jouw ideale klanten? Van welk type klanten word je blij? Met wie heb je van nature een klik? Of waarin kun je jezelf herkennen?
  • Wat kan jij beter of anders doen dan je concurrenten? Waar erger jij je zelf aan?

 

Deze vragen lijken heel simpel en zijn dat eigenlijk ook. En ze zijn zo ontzettend waardevol voor je marketing. Ze helpen je direct op weg met het maken van de juiste keuzes. Waar je je ideale klanten kunt vinden bijvoorbeeld. En op welke manier je met die klanten communiceert. Jouw eigen unieke stijl. Jouw verhaal. Op die manier wordt het makkelijker om je eigen koers te varen en niet meer bang te zijn voor concurrentie. Blijf ze in de gaten houden en wordt ze de baas!

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!