Je Instagram bereik vergroten? Wat zijn de belangrijkste updates tot nu toe op Instagram die impact hebben op je bereik? En hoe kun je die als bedrijf in je voordeel gebruiken? Vroeger (dat klinkt zo lang geleden maar is eigenlijk nog maar sinds een paar maanden) werden berichten gewoon chronologisch op je tijdlijn getoond, maar nu niet meer. Gevolg: minder bereik en zichtbaarheid. Voordat je in paniek raakt: je kunt er wat aan doen.

Allereerst, het algoritme van social media blijft veranderen. Wen daar gewoon maar aan. Een algoritme is een manier van Instagram om te bepalen hoe populair je berichten zijn. Dit bepalen ze op basis van een aantal factoren, die leg ik je zo uit. Omdat social media steeds verder doorontwikkeld worden met nieuwe functies en doordat het algoritme verandert, zul je daarop moeten anticiperen.

Zoals we ook met Facebook ervaren hebben, zo merken we nu dus ook dat Instagram berichten minder bereik krijgen. Je kon erop wachten toch? Het verbaast mij in ieder geval niet. Ongeveer 10% van je volgers op Instagram ziet nu je berichten voorbij komen. Dat is best weinig. Wat kun je doen om te zorgen dat je toch opvalt op Instagram?

 

Instagram bereik vergroten: hoe?

Instagram kijkt nu naar hoeveel likes, reacties, video weergaven en hoe iemand je bericht opgeslagen heeft om te bepalen of je bericht interessant is. Kortom, of het kwalitatief interessant genoeg is voor je volgers. Op basis daarvan bepalen ze of je bericht meer bereik moet krijgen of niet. Is dat het geval, dan zul je vaker getoond worden aan de volgers die je berichten liken of er commentaar opleveren en het delen. Op die manier vergroot je dus je bereik.

 

Instagram bereik vergroten: Stories

Ik verwacht dat Instagram stories steeds meer bereik gaan krijgen en geven. Je doet er dus verstandig aan om die in je marketing strategie te gaan  verwerken. Hoe doe je dat op een  makkelijke manier? Leg gewoon vast wat je die dag doet. Zo simpel is het om je story gevuld te krijgen. Instagram draait om een inkijkje in het leven van anderen en Stories is heel geschikt om dat te doen.

Als volgers je story bekijken, is het ook waarschijnlijker dat ze jouw gewone berichten ook te zien krijgen. Gebruik je stories ook om directe links in te zetten naar bijvoorbeeld je website.

 

Instagram bereik vergroten: reageer op reacties

Ik weet het: het is weer een open deur en je weet vast dat je dit moet doen: reageer op reacties die een reactie vereisen. Het liefst binnen een uur. Als het  niet nodig is om te reageren op een bericht, geef dan een like met een hartje. Zo laat je Instagram weten dat je je bekommert om je volgers en dat je betrokken bent. Daarvoor word je op den duur beloont met een groter bereik. Ook hier weer, net als bij alle andere social media, een kwestie van een lange adem hebben.

 

Instagram bereik vergroten: hoe lang kijken ze?

Instagram meet hoe lang volgers de tijd nemen om je bericht te bekijken. Dit ken je wellicht ook van Facebook, want dat werkt daar precies zo. Dat betekent dat je bericht de STOP factor moet hebben wanneer je volgers door hun feed scrollen.

 

Instagram bereik vergroten met de STOP factor

Zorg dus dat de eerste regels van je bericht de STOP factor hebben. Het is waarschijnlijk dat je volgers meer willen lezen en dat ze nieuwsgierig zijn geworden naar de rest van jouw bericht. Ze spenderen daardoor meer tijd aan je bericht, wat Instagram ziet als kwalitatief goede content.

Ook video’s dragen hier aan bij, omdat je meestal meer tijd spendeert aan het kijken van iets dan aan het lezen van iets. Ook berichten met meerdere afbeeldingen erin vergroten de tijd die mensen besteden aan het bekijken van jouw berichten. Conclusie: maak het interactief met video, stories en verwerk in je berichten ook gewoon vragen aan je volgers. Op die manier werk je toe naar reacties.

 

Instagram bereik vergroten is volhouden

Social media succes is een kwestie van blijven volhouden en blijven testen wat wel en niet werkt. Ik weet dat je dit liever niet hoort, maar realiseer je dat het wel zo werkt. Je kunt niet even wat posten en dan maanden niets meer. Dat geeft druk en vraagt tijd. Ook dat begrijp ik en is iets wat ik zelf ook nog steeds een uitdaging vindt. Als die uitdaging de moeite waard is, is dit niet vervelend.

Als je Instagram sowieso niet heel erg leuk vindt, dan moet je overwegen of je het wel in wilt zetten. Want sowieso moet je er je klanten vinden, daar begint het al mee. Niet zomaar inzetten omdat het hip is. Ik adviseer je wel om te blijven volgen wat er op Instagram gebeurt om te zien of het op enig moment interessant wordt voor jouw bedrijf. Als je dan nog alles uit moet gaan vogelen, ben je te laat.

Vergroot jouw Instagram bereik!

Zit jij op Instagram met je bedrijf of als ondernemer? Deel hieronder je account voor wat extra Instagram aandacht en vertel waarom we jou zouden moeten volgen? 

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!