Steeds meer bedrijven ontdekken influencer marketing. Ook in het MKB.
Waar moet je eigenlijk op letten als je met een influencer samen wilt werken? En wat kost dat eigenlijk? 

Hoe kies je de juiste influencer?

Het is allereerst belangrijk dat de influencer die je kiest ook past bij jouw merk of bedrijf. Het zou bij wijze van spreken een klant van je kunnen zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je kijkt of deze influencer jouw doelgroep kan bereiken. Wie zijn dat en wat is het bereik van deze influencer? 

Het bereik van influencers 

Hier moet je opletten. De met name minder bekende influencers (of die daar voor door willen gaan) kopen namelijk volgers. Daarom is van belang dat je vraagt naar statistieken over het bereik en kijkt naar de interactie. Als een influencer claimt 20K volgers te hebben en je dat ook zijn profiel ziet, kijk dan eens bij verschillende posts hoeveel reacties er onder staan. Zijn het er niet zoveel? Grote kans dat de volgers gekocht zijn en dus nep.

Een andere manier om daarachter te komen is om te vragen binnen hoeveel tijd de volgers opgebouwd zijn. Je begrijpt dat je niet binnen een week van 150 naar 20K kan groeien, in elk geval niet op de normale manier. Vraag gewoon of  je de statistieken in mag zien. Iedere eerlijke influencer zal dat geen probleem vinden. Zo kun je een goede selectie maken.

Wat kost influencer marketing?

Op basis van het bereik kun je bepalen wat dat je waard is. Om je een richtlijn te geven: alleen als de influencer tot de top in Nederland behoort, kun je rekenen op bedragen van 10.000 tot 25.000 euro voor een campagne. Dit zijn de influencers die op YouTube en Instagram meer dan 100.000 abonnees of volgers hebben. Zij hebben altijd een agency of management wat voor hen de campagnes regelt.

De ‘kleinere’ influencers bepalen vaak zelf wat ze iets waard vinden. Als merk en bedrijf moet je jezelf de vraag stellen: wat zou het me anders kosten qua tijd en geld als ik deze groep klanten via andere marketing kanalen zou willen bereiken? Op die manier krijg je een duidelijk beeld van de eventuele meerwaarde van influencer marketing.

Resultaten van een influencer marketing campagne

Tot slot kun je de influencer vragen naar eerdere campagnes die gedaan zijn voor andere merken of bedrijven. Wat was het doel en wat was het resultaat?

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!