Op een netwerkborrel gaat het meestal zo: ‘Wat doe jij’? Of ‘wat voor bedrijf heb jij’? Sommige doorgewinterde ondernemers floepen er dan in 2 of 3 zinnen uit wat ze doen, voor wie en hoe. Anderen vertellen een heel verhaal. Ze beginnen met vertellen dat ze sinds (noemen meestal een datum) bezig zijn met ondernemen. Vervolgens krijg je ook nog een hele CV te horen, waar ze allemaal gewerkt hebben en dat ze nu ondernemer zijn geworden. Da’s allemaal mooi, maar wat doe je nou eigenlijk?

Hoe zou het zijn als je in 3 zinnen kunt vertellen wat je doet? 3 zinnen die de basis zijn van je marketing verhaal. In de verkoop noemen we dat een ‘elevator pitch’. Kun jij dat? Of ben jij zo’n ondernemer die daar een half uur voor nodig heeft en dan je gesprekspartner verward achterlaat met je visitekaartje? Wist je dat marketing een stuk makkelijker wordt als je een pakkende pitch hebt?

Nooit meer met je mond vol tanden staan als iemand vraagt wat je doet.

In 3 zinnen je marketing doen

Hoe doe je dat? In 3 zinnen je marketing doen? Want je kunt het niet alleen gebruiken tijdens netwerkborrels, seminars of andere bijeenkomsten. Nee, als je het goed doet, kun je dit gewoon telkens gebruiken als basis voor je marketing. Drie zinnen. Die blijven hangen. Die anderen zo kunnen opdreunen als je dat zou vragen. Is marketing echt zo makkelijk?

Marketing is makkelijk

Ja. Marketing kan echt zo makkelijk zijn. Als je jezelf eerst maar een aantal essentiële vragen stelt. Wat doe je? Voor wie? Waarom? Drie vragen die leiden tot drie zinnen voor je marketing. Ik blijf het vertellen: als je nadenkt over een aantal simpele vragen heb je de basis van je marketing al te pakken. Ik heb het vaak over je marketing strategie of plan. Dat is eigenlijk niets meer dan deze vragen. Je gaat met deze vragen je ideale klant kiezen, je waarde overdragen aan je klant en voor jezelf na waarom je die klant gaat helpen. Vaak hebben ondernemers idealen, maar hebben ze moeite omdat om te zetten in marketing taal.

Ik bedoel dat zo

Ik geef je een aantal voorbeelden van hoe ik dat bedoel. Een onderneemster die een schoonheidssalon had, vertelde altijd dat ze een schoonheidssalon had. Ik sprak met haar en vroeg door. Oké, ze had dus een salon. Waar hielp ze haar klanten mee dan? Ze somde een hele riedel aan behandelingen op: tegen acne, tegen huidveroudering, om een gezonde glow te krijgen. Weer ging ze eigenlijk op de product eigenschappen zitten. Dus vroeg ik weer door: hoe hielpen deze behandelingen dan? Vervolgens kreeg ik uitleg over zuren, huidbarrières en vochtregulering. Ik was nog steeds niet overtuigd om een behandeling te boeken. Een vriendin voegde zich bij het gesprek. Mijn gesprekspartner stelde zich voor en vertelde, net als ze dat aan mij deed, dat ze een salon had. De vriendin luisterde aandachtig en zei: Oh, wat super fijn dat ik nu iemand spreek die kan helpen mijn huid weer gezond te maken. Ik verberg al jaren mijn gezicht met make-up. Zonder durf ik niet naar buiten hoor. BAM! In een paar zinnen vatte zij samen wat de schoonheidsspecialiste deed. Zorgen voor een gezonde huid en vrouwen zelfvertrouwen geven. Wat een pitch!

Jouw marketing pitch in 3 zinnen

Zie je hoe simpel het eigenlijk is? Je kunt echt in drie zinnen vertellen wat je doet met jouw bedrijf. Het is kort, krachtig en onderscheidend van al die andere ondernemers die ellenlange verhalen vertellen over methodieken, systemen en producten. Daarmee overtuig je je klanten minder, je maakt het onnodig ingewikkeld en je verhaal blijft niet hangen, want: te moeilijk.

Maak je eigen marketing pitch

Dus maak je eigen marketing pitch! Met de drie vragen hieronder doe je dat met twee vingers in je neus.

  1. Wat doe je?
  2. Wie kun je daarmee helpen?
  3. Waarom is dat waardevol?

 

Dit is ‘m. Je marketing pitch in drie zinnen. De basis van de rest van je marketing. Makkelijk en duidelijk. Met die op zak ga je de volgende keer een stuk zekerder naar dat netwerk event of doe je dat telefoongesprek veel relaxter. En je zult zien dat het de Plak factor heeft. Want in marketing is herhaling en herinnering heel belangrijk. Vertel je pitch steeds weer opnieuw en gebruik het als basis bij alle reclame die je doet. Het zijn je kernwaarden, dat noemen we in de marketing je positionering en je USP. Unique Selling Point, wat jouw bedrijf uniek maakt.

Vind je het toch moeilijk om je pitch te maken? Vraag dan eens aan je klanten wat je voor ze betekent. Hoe vinden zij dat jij ze helpt? Waarmee help je ze?

 

Maak reclame voor jezelf!

Ik ga je hieronder de kans bieden om reclame te maken voor jezelf. Deel je pitch in een reactie. Wat doe je? Hoe help je met jouw bedrijf anderen? Bedankt voor het delen!

“Wat een pitch! In drie zinnen vertelde ze wat de ander voor haar deed.”

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!