Van de week kreeg ik een mailtje van een bureau. Dat beloofde mij om met de zoekwoorden ‘instagram marketing’ permanent op de eerste plaats in Google te komen. Nou, je kunt je wel voorstellen dat dat gewoon onmogelijk is. Niet te doen. Waarom?
Omdat er op die korte zoekwoorden bijna 148.000.000 webpagina’s zijn die deze zoekwoorden gebruiken. Het zou mij ook niet lukken. Ik zou er niet eens aan beginnen om het te proberen. Nee hoor, dan ga ik liever lekker in het zonnetje zitten. Veel ondernemers vragen mij hoe ze hoger in Google kunnen komen met hun website. Of er trucjes voor zijn. Er zijn geen trucjes voor en die ga ik je ook niet vertellen.
Hoger in Google: geen trucjes
Je website hoger in Google krijgen is geen trucje. Het begint bij weten hoe Google werkt. Het is net als autorijden. Om je auto te gebruiken moet je ook eerst weten hoe je moet schakelen, gas geven en remmen. En de regeltjes weten. Alleen dat parkeren blijf ik lastig vinden. Maar ik weet wel hoe Google werkt en ik laat je zien wat je kunt doen om met je website hoger in Google te komen.
Er zijn geen trucjes om hoger in Google te komen.
Hoe werkt Google?
Google werkt zo dat ze alle 60 triljoen pagina’s op het internet kan zien. De zoekmachine doorzoekt dagelijks het internet op zoek naar nieuwe of aangepaste pagina’s. Dit heet ‘crawlen’. Ze volgen alle links van de ene pagina naar de andere. Op die manier bekijken ze alle pagina’s op het internet. Al die pagina’s worden door Google automatisch beoordeelt op hoe relevant ze zijn voor degene die zoekt. Stel je voor dat ik wil weten hoe hard een luipaard kan rennen en we dit Googelen? Hoe weet ik nou welke pagina het beste antwoord geeft op mijn vraag? Welke link moet ik aanklikken?
Google denkt voor jou
Google beoordeelt alle webpagina’s die ze ‘ziet’ op meer dan 200 punten. Er zijn dus meer 200 punten die meewegen in de beoordeling van jouw website en waarop je ranking wordt gebaseerd. Dit doet Google om de relevantie van de pagina voor een zoekvraag te bepalen. Ze kijken hoe belangrijk een pagina is in verhouding tot de vraag die we hebben als we iets via Google zoeken. Zo kijken ze bijvoorbeeld hoe vaak een zoekwoord op een pagina voorkomt. Komt het zoekwoord ook voor in de titel van een pagina of in de url? Is het een betrouwbare website waarop deze informatie staat? Hoeveel andere pagina’s linken naar deze pagina en hoe belangrijk zijn die? Al deze dingen bepalen de score van een pagina in Google. Dit noemen we de paginascore.
Google scoort pagina’s
Als de paginascore hoog genoeg is, zal Google die pagina hoger tonen in de onbetaalde zoekresultaten. De onbetaalde zoekresultaten (in de marketing noemen we dat ‘organische zoekresultaten’) in Google bestaan dus uit pagina’s die allemaal een score hebben gekregen. De pagina’s met de hoogste score staan op de eerste pagina. Als je wilt weten hoe hard een luipaard kan rennen, zal Google jou als eerste de pagina’s tonen waarvan zij denken dat je daar de informatie kunnen vinden, de pagina’s die een hoge paginascore hebben op de woorden luipaard, rennen, hoe hard. Deze pagina’s worden door Google beoordeeld op relevantie, autoriteit en populariteit. Ook helpt Google je onderaan de pagina door andere zoekvragen te tonen op basis van relevante pagina’s. Als je bijvoorbeeld willen weten hoe hard een nijlpaard kan rennen.
Net als Google kijken naar websites
Google kijkt ook naar de inhoud en de programmeercode van een web pagina. Die kan bestaan uit tekst, afbeeldingen, e-books, PDF, video’s, blog of whitepapers. En wat jij en bezoekers niet zien als ze naar jouw pagina kijken, is de programmeercode. Die is nodig om jouw website goed te laten werken. Ook naar die code kijkt Google. Zoekmachines houden namelijk niet van websites die er technisch maar een rommeltje van maken. Vraag degene die jouw website heeft gebouwd of die ervoor wil zorgen dat jouw website op technisch vlak voldoet aan de eisen van Google. Kijk op op Webmaster site van Google voor meer info.
Wat ziet Google op jouw website?
- De teksten op jouw website: de titels van je pagina’s, kopjes en paragrafen;
- De afbeeldingen op jouw website, deze hebben een ALT-tekst en een bestandsnaam;
- De video’s op jouw website, die hebben een titel en een bestandsnaam;
- Blog artikelen;
- Audio;
- Whitepapers;
- Posts op social media: Facebook, Twiter, Instagram, YouTube, Pinterest, LinkedIn en Google+
- Links van andere websites naar website
- Links van jouw website naar andere websites
- Links waarmee op social media pagina’s van je website gedeeld zijn
- Hoe lang jouw website en de pagina’s al bestaan
- Jouw locatie, zeker als je Maps Plugin hebt gebruikt, wat veel WordPress website hebben.
Voor wie is dit interessant?
De zoekmachine bekijkt al deze content (dus tekst, afbeeldingen, audio, blog enz.). Daarmee bedenkt de zoekmachine eigenlijk voor wie deze content bedoeld is. Voor welke zoekvraag? Ze bepaalt de relevantie voor zoekvragen die de zoekmachine krijgt. En die zoekvraag, die wordt natuurlijk gedaan door een persoon. We typen zoekwoorden in en kijken welke zoekresultaten de zoekmachine laat zien. We schrijven namelijk niet alleen voor zoekmachines, maar voor personen, voor echte mensen, voor echte (toekomstige) klanten. Schrijf dus ook gewoon op je website zoals je met je klanten zou praten. Niet moeilijk doen, maar duidelijk en doelgericht. En wees niet al te zuinig met je tekst. Hoe kun je er anders een authentiek verhaal van maken dat je bezoeker echt ‘pakt’? En hoe kun je anders je zoekwoorden op je pagina gebruiken?
Hoger in Google komen met je website
Er zijn geen trucjes om snel hoger in Google te komen. Er zijn wel regeltjes waarop jouw website door Google gecheckt wordt om de autoriteit en relevantie te bepalen. Als je die regeltjes toepast, KAN Google je website hoger scoren.
- Gebruik zoekwoorden in pagina omschrijvingen, pagina titels en kopjes;
- Gebruik zoekwoorden in paragraaf teksten;
- Zet zoekwoorden zoveel mogelijk vooraan in een zin;
- Verwerk zoekwoorden in vragen en gebruik die als kopje;
- Zorg dat je website technisch op orde is zodat zoekmachines de website goed kunnen ‘zien’
- Controleer regelmatig of je links allemaal werken en of ze vertellen wat er gebeurt als iemand erop klikt;
- Gebruik de juiste teksten bij het maken van je links. Schrijf ze zo dat de bezoeker weet wat er gaat gebeuren als die op de link klikt;
- Kijk met Google Webmaster Tools welke andere websites naar jouw website verwijzen. Zijn dit links waar je wat aan hebt en die relevant zijn voor jouw doelgroep?
- Wees niet te zuinig met tekst;
- Als je een blog hebt, zorg dan dat je deel-knopjes voor social media hebt bij elk artikel. Zo wordt het voor je fans makkelijker jouw artikel te delen en dat is goed voor je vindbaarheid.
“Als je website beter vindbaar is krijg je meer klanten”
Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!
Recente reacties