Hoe krijg je klanten? Dit is denk ik de meest gestelde vraag aan mij. Meestal vraag ik dan terug: weet je wat voor klanten je wilt? Ja, veel! Haha. Veel klanten is natuurlijk leuk, zeker als het je ideale klanten zijn. In mijn workshops leer ik je hoe je weet wie je ideale klant is. Maar hoe krijg je die ideale klanten dan?  Nou heel simpel. Marketing.

Dat blijkt een groot struikelblok voor veel bedrijven. Marketing. Ja, maar wat dan? En hoe doe je dat? Vaak zie je dat ze wat proberen en van het één naar het ander gaan. Belt er weer een of andere gladde verkoper die advertenties verkoopt op website X of een ander die zogenaamd beloofd dat je bovenaan in Google kan komen. Als je niet goed weet welke marketing voor jouw bedrijf past, ben je al snel geneigd deze praatjes te geloven en je zuurverdiende centjes erin te stoppen. Is dat wel zo verstandig?

Klanten krijgen? Ik heb ze al!

Klanten krijgen is voor elk bedrijf essentieel. Ik hoor weleens ondernemers die het druk hebben, zeggen dat ze geen marketing hoeven doen omdat ze genoeg werk hebben. Ik denk dat dat niet waar is. Ik denk dat je altijd marketing moet blijven doen. Want als je ermee stopt, lopen je klanten misschien niet direct weg maar nieuwe klanten binnenhalen kan op de langere termijn dan wel een probleem zijn. Het liefst heb je opdrachten of bestellingen in de pijplijn zitten, zeker als ZZP’er.

Marketing blijven doen

De meeste ondernemers vinden marketing lastig en moeilijk. En vinden dat het ook veel tijd kost. Eigenlijk zeg je daarmee dat je de tijd niet wilt nemen om jouw bedrijf te laten groeien. Je denkt dat het altijd zo blijft gaan zoals het nu gaat. Stoppen met marketing is stoppen met groeien. Of behouden wat je hebt. Daarom is het belangrijk om marketing te blijven doen, ook als het goed gaat met je bedrijf. En daar zit de grootste uitdaging: ermee aan de slag blijven. Ik raad mijn klanten altijd aan om het werken aan hun marketing gewoon in te plannen, net als al het andere werk dat ze doen. Zo hou je er focus op en blijf je er bewust mee bezig. Verder is het ook belangrijk om je budget te kunnen bepalen op basis van de bedrijfsdoelen die je hebt. Daarmee voorkom je dat je per ongeluk 500 euro per maand in Facebook berichten stopt waarmee je eigenlijk je doelgroep niet bereikt. Wees je bewust van de keuzes die je maakt en waarom je dat doet.

Hoe krijg je klanten met marketing?

Ondernemers beginnen vaak gewoon met marketing. Daar is op zich niets mis mee. Door te doen ervaar je wat werkt en wat niet. Alleen is het wel zonde van de tijd en het geld als je hier steeds door middel van proberen achter moet komen. Zorg dat je een goede start maakt met je marketing. Maak vooraf een plan hoe je het aan gaat pakken. Daarna kun je gaan brainstormen over leuke acties om je naamsbekendheid te vergroten en zichtbaar te blijven. Ik blijf het zeggen: dit is de meest gemaakte fout bij marketing. Er niet over nadenken en als een kip zonder kop je berichten promoten op Facebook. En dan zien dat het niets oplevert. Dus pak je maar een ander bericht wat je promoot. Weer hetzelfde verhaal. Als je nou eerst eens kijkt of jouw ideale klant wel op Facebook zit? Kies je wel het juiste marketingmiddel om je klant te bereiken? Welke zouden nog meer interessant zijn en misschien wel beter? Vooraf eerst even nadenken kan je een hoop tijd, geld en frustratie besparen.

Website niet op orde

Daarnaast merk ik dat veel ondernemers de kracht van hun website onderschatten. Het is de basis van je online marketing. Als je keuzes maakt in de besteding van je marketingcentjes, zorg dan dat je hier voldoende voor hebt. Een website die er goed uitziet is marketingtechnisch nog geen goede website. Ik heb hier laatst een video met tips over gemaakt. Video: wat is een goede website?

Een website die geoptimaliseerd is voor je marketing is echt noodzakelijk. Al het andere dat je vervolgens online doet, bouwt daarop verder. Facebook adverteren, LinkedIn, Twitter, YouTube en Instagram. Allemaal bedoeld om uiteindelijk op je website iets te laten gebeuren. Kijk er daarom met zorg naar. Website bouwers hebben vaak alleen oog voor het design of voor het technische. Zorg dat je je goed laat adviseren over de marketing op je website.

Klanten krijgen is hard werken

Om klanten te krijgen moet je moeite doen. En dat is ook iets wat sommige ondernemers in de weg staat. Ze denken dat als ze op Facebook zitten, de klanten vanzelf wel via Facebook komen. Was het maar zo gemakkelijk zeg! Nee, zo werkt het helaas niet. Ik ken zelfs een ondernemer die er tegenop zag om succesverhalen van klanten op zijn website te zetten. Dat was zoveel werk. Nou, dan ben ik er ook klaar mee hoor.

Als je niet inziet dat je sommige dingen gewoon moet doen en ze voor het oprapen liggen, dan kun je beter je bedrijf opdoeken of minder extreem, iemand inhuren die de marketing voor je doet. Maar zorg wel altijd dat je weet wat er gebeurt en waarom. Lukraak een reclamebureau inhuren is niet moeilijk, samen resultaat halen wel. Het is soms hard werken. Dat je zult moeten investeren in je marketing kan bijna niet anders. Wil je succesvol zijn als ondernemer, dan doe je sowieso investeringen. Niet wetende of je ze terug zult verdienen. En dat is precies wat het is: ondernemen, vooruit denken, anticiperen en soms ook gewoon repareren (als iets mis is gegaan). Leer ervan en ga dan weer verder. Met die mindset krijg je gegarandeerd klanten.

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!