Hoe begin je met online marketing? Zeker als je MKB ondernemer bent of ZZP’er kan het overweldigen, al die online mogelijkheden. Dat begrijp ik. Ten eerste ben je al verder dan sommige van je collega ondernemers, want er zijn er veel die het dan gewoon maar laten zitten. Ze maken zichzelf wijs dat ze niks met online marketing ‘moeten’. Zo’n gemiste kans als je dat niet doet.

We kijken niet meer naar reclame in kranten, tijdschriften of onderweg, nee, we kijken op onze smartphone. En dat is precies waarom je online marketing nodig hebt. Je klanten zijn daar gewoon, online. En dus ben jij dat ook. Maar hoe begin je dan met online marketing?

 

Hoe begin je met online marketing?

Beginnen. Dat is de eerste tip. Makkelijk he? Doen, uitvoeren. Eerst weten waar je online je klanten  kunt vinden. Zitten ze op LinkedIn, Facebook en is je website goed genoeg om die leads op te vangen? Dat is de eerste stap. De tweede stap is dat je natuurlijk iets nodig hebt om de wereld in te sturen als je besluit social media en je website in te zetten. Wat ga je communiceren?

En als je nou denkt: ja maar….STOP. Iedereen die iets bereikt heeft, is ooit gewoon begonnen. Realiseer je dat. Laat je niet tegenhouden doordat je nog niet helemaal weet hoe en wat, dat komt vanzelf.

Het begint met jouw idee en het gewoon gaan doen. Ik ken ondernemers die zo goed in zijn hun vak maar zichzelf online niet durven neer te zetten. Dit is vaak ingegeven door angst om het ‘verkeerd’ te doen of door de mening van anderen.

Laat je daar niet door tegenhouden. Vogel uit hoe dingen werken, hoe je website werkt, welke bezoekers er komen, zijn het de juiste? Leer hoe social media werken en dat leer je echt door te doen. Beginnen dus.

Er zijn maar drie dingen waar je even over na moet denken voor je begint.

 

Wat ga je vertellen?

Wat ga je vertellen? Begin eens met het waarom en wat? Wat doe je? Waar ben je goed in en help je klanten mee? Waarom doe je dat? Vertel gewoon jouw verhaal. Wees wel eerlijk en authentiek. Mensen prikken er snel doorheen als je niet jezelf bent.

Je kunt je verhaal communiceren door geschreven tekst, gesproken woord en woord & beeld (video). Kies wat het beste bij jou past en waar jij je comfortabel bij voelt. En het dan gewoon doen. Klaar. Het komt niet vanzelf en nog eens nadenken helpt je niet verder. Doen. Wees waardevol voor je volgers en klanten. Wat willen zij van je weten en hoe kun je ze online helpen?

 

Hoe ga je het vertellen?

Geschreven
Zoals ik hiervoor al schreef heb je de keuze uit schrijven, spreken en video. Schrijven kun je op je website, via een blog of een e-book.

Spreken
Spreken kan op allerlei manieren. (online) Netwerken is daar de meest voor de hand liggende. Kom in contact met anderen en vertel je verhaal. Dat kan formeel via een netwerkclub en ook gewoon als je mensen ontmoet, ja ook privé. Het kan zomaar je nieuwe klant zijn, die vriend van je vriend die je op een verjaardag ontmoet. Dus pak kansen om jezelf te presenteren. Vind de balans tussen social talk en business. Je kunt ook iemand interviewen, een podcast maken of je eigen radioshow. Wees creatief.

Video
Momenteel zie je veel video. Het is interactief en mensen kijken graag naar andere mensen. En is meteen ook het meest arbeidsintensief. Video’s maken kost veel werk. Schrijven gaat wellicht sneller (voor mij dan toch). Video’s kun je vrijwel overal delen: op social media en je website.

Kies iets wat je leuk vindt, waar je voldoende tijd voor hebt en wat je relatief makkelijk afgaat.

 

Aan wie (en waar) ga je het vertellen?

Aan zoveel mogelijk mensen natuurlijk. Je wil het van de daken schreeuwen, iedereen die je hoort, is meegenomen. Toch raad ik je dat af. Je geschreeuw gaat verloren in de massa en spreekt niemand in het bijzonder aan. Wees gericht in wie je aan wilt trekken als klant. Niet voor niks adviseer ik dat je online daar bent waar je klanten ook zijn. Het heeft geen zin om gevolgd te worden door mensen die helemaal niets met jou en je product of dienst hebben. Ook al vind je ego het misschien fijn dat je zoveel volgers hebt. Het gaat om klanten, niet om volgers.

 

Waar ga je het vertellen?

Kies online marketing die bij jou past. Als je niet van selfies houdt, is Instagram niet zo’n goed idee. Schrijf je graag? Begin een blog. Vertel je liever? Video en audio zijn je vrienden. Probeer verschillende dingen uit. Er is geen handleiding voor succes. Na een tijdje ga je merken wat voor jou wel en niet werkt. Durf dan ook keuzes te maken. Je tijd is beperkt en de aandacht van je volgers/klanten moet je verdienen.

Hoe ben jij begonnen met online marketing? Heb je nog tips voor anderen?

 

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!