Facebook marketing verandert heel erg snel
Er is de afgelopen maanden veel verandert op Facebook. Het algoritme, de manier waarop Facebook berichten op een tijdlijn laat zien, is veel minder interessant geworden voor bedrijven. Facebook geeft de voorkeur aan het laten zien van updates van je vrienden en toont minder updates van bedrijven. Het bijhouden van Facebook is voor de meeste ondernemers een tijdrovende klus. Is het dan nog wel de moeite om hierin te blijven investeren als de updates van jouw bedrijfspagina veel minder vaak aan jouw volgers worden getoond? Is het beter om misschien maar te stoppen met Facebook?
Wat levert Facebook marketing je op?
Of je wel of niet wil stoppen met Facebook marketing hangt natuurlijk af van de resultaten die je tot nu toe hebt bereikt met jouw bedrijfspagina. Het hebben van een bedrijfspagina op Facebook kan je zeker helpen om je naamsbekendheid in de regio te vergroten, maar is daarvoor niet essentieel. Dat kun je ook doen met betaalde advertenties op Facebook. Het belangrijkste is of jouw pagina je klanten oplevert. Dat is eigenlijk het belangrijkste, of het nou Facebook is, Instagram of YouTube. Ook als je absoluut zeker weet dat jouw doelgroep daar te vinden is en je de tijd hebt om dit kanaal te onderhouden, kun je zeker aan Facebook marketing blijven doen.
Wat levert Facebook marketing je op?
Facebook marketing alternatieven
Een goed alternatief voor je Facebook marketing is een eigen blog. Op je blog kun je altijd een artikel of content plaatsen en dat geeft je de volledige controle over de zichtbaarheid daarvan. Op Facebook moet je maar afwachten of jouw volgers jouw bericht of update wel zien. Je bent daar afhankelijk van Facebook. Op je eigen blog heb je dat niet. Daarom is een blog een goed alternatief voor Facebook. Natuurlijk is dan wel belangrijk dat je ook bezoekers hebt op je blog, dus die zul je toch op een of andere manier onder de aandacht moeten brengen. Dat kan met betaalde advertenties op Facebook (daarvoor heb je geen eigen bedrijfspagina nodig!) of via andere social media kanalen. Een blog wordt meestal goed gevonden door zoekmachines, doordat de artikelen die je schrijft vaak gaan over jouw expertise. Daardoor hoef je voor de zichtbaarheid van jouw blog minder moeite te doen dan updates van jouw bedrijfspagina op Facebook.
Beginnen met bloggen
Het beginnen van een blog is niet moeilijk. Veel WordPress websites hebben een kant-en-klare blogmodule die je in een paar minuten op je website hebt. En dan kun je aan de slag! Net als bij social media updates is het voor een blog handig als je een planning maakt met onderwerpen waarover je wilt schrijven. Zo krijg je meer samenhang in de artikelen en word je blog herkenbaar. Schrijf zoals je met je klanten praat, net als je dat op de andere pagina’s van je website doet. Praktijkvoorbeelden en verhalen doen het altijd goed op een blog. Het leest lekker weg en kost je weinig moeite om te schrijven. Op die manier kun je gemakkelijk starten met bloggen.
Keigoede koppen schrijven
Een goede kop schrijven voor je blogartikel zorgt ervoor dat je de aandacht van de lezer direct hebt. Een vraag, stelling of koppen schrijven die woorden bevatten die met dezelfde letter beginnen (zoals de kop van deze alinea) doen het altijd goed. Probeer te schrijven in een stijl en toon die bij jou en jouw bedrijf past. Heel casual schrijven terwijl je normaal heel formeel bent doe je liever niet. Zorg dat je herkenbaar blijft voor je klanten en in je blog de toegevoegde waarde van jouw bedrijf laat zien. Geef gratis tips, deel je ervaringen en schrijf keigoede koppen.
Hoe vaak bloggen?
Door je planning kun je blogartikelen ruim vooruit inplannen en bijvoorbeeld op een ochtend wel 10 artikelen schrijven. Door je onderwerpen en thema’s maak je eigenlijk een soort content strategie voor jouw blog. Je plant wanneer je welk onderwerp bespreekt. Door deze planning kun je snel en gemakkelijk jouw artikelen schrijven. Hoe vaak ‘moet’ je nou bloggen? Mijn tip is dat er geen ‘moeten’ is. Als jij voldoende tijd hebt om regelmatig artikelen te schrijven, voldoende inspiratie hebt en duidelijk hebt voor wie je wilt schrijven en wat je blog je moet opleveren, dan kun je helemaal zelf bepalen hoe vaak je blogt.
Voor ondernemers met tijd tekort die toch willen bloggen
Als je weinig tijd hebt en toch wilt bloggen, kun je ook gebruik maken van een gastblogger. Je vraagt anderen of zij content willen aanleveren die jij op jouw blog kunt delen. Dit doe je natuurlijk met ondernemers die passen bij jouw bedrijf. Als je bijvoorbeeld een meubelzaak hebt, kun je interieurstylisten vragen of ze een bijdrage willen leveren aan jouw blog. Of als je een lifestyle coach bent, gastbloggers vragen die expert zijn in gezonde voeding, mindfullness, werk en carrière, reizen en beauty. Zo is er voor ieder bedrijf wel iets te vinden. Als je geen gastbloggers wilt, bepaal je gewoon lekker zelf hoe vaak je blogt. Doe het wel regelmatig, anders komen je bezoekers niet vaak op je website terug. Ik zou zeggen dat minimaal een keer per maand echt nodig is om jouw blog te laten groeien en voldoende bezoekers te trekken om er een marketing tool van te maken.
“Het wordt steeds lastiger om als bedrijf jouw berichten bij je volgers op de tijdlijn te krijgen.”
Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!
Recente reacties