Facebook chatbots, misschien heb je er al van gehoord. Het zijn vragen of antwoorden die je via Facebook Messenger aan klanten kunt versturen. Het is HET nieuwste op het gebied van Facebook marketing. Omdat ik er vragen over krijg, leek het me zinvol hier een artikel over te schrijven. Wat kun je ermee en vooral: moet je er nu wat mee?

Facebook chatbots inzetten

Momenteel worden Facebook Chatbots vooral ingezet door grotere bedrijven als onderdeel van hun online klantenservice. KLM werkt er bijvoorbeeld mee. Het is voor deze bedrijven een verlengstuk van hun klantenservice. Voor de gemiddelde MKB’er zie ik hier nog niet zoveel toegevoegde waarde in. Als je een webshop hebt en mensen hebben vragen over bestellingen, dan kan het uiteraard wel handig zijn. Maar dan gaat het echt over klantenservice leveren.

Bots als service

Ik zie deze chatbots dus vooral als een stuk service naar je klanten toe. Er duiken allerlei marketing mensen op die op basis van deze bots ook leads voor je kunnen genereren. Dus als een klant een vraag stelt, ze direct iets ontvangen, zoals een e-book of een link. En daarmee direct ingeschreven zijn op je mailinglijst. Ben ik geen fan van. Waarom niet?

Omdat de trend in digitale marketing en communicatie gaat naar persoonlijk zijn. Ik vind zelf dat chatbots daar niet bij passen. Het systeem werkt nog niet zo goed dat het een menselijke reactie kan vervangen. En het liefst heb je gewoon contact met klanten, toch?

Waarom we het liefst persoonlijk contact met klanten hebben

We hebben het liefst persoonlijk contact met klanten. Omdat je op die manier contact houdt en let op: je marketing met meer resultaat kunt doen. Om marketing goed te doen, is het belangrijk dat je inzicht hebt in de klant. In overwegingen, beslissingen, problemen en bezwaren. Daar speel je dan met je marketing op in. Met een chatbot kun je, naar mij mening, minder goed contact leggen met je klant.

Omdat we al zoveel online en digitaal doen, hebben mensen op enig moment behoefte aan echt contact. Geen automatische reacties of mailing. Maar iemand die even een persoonlijke reactie stuurt, of gewoon: belt. Ik denk juist dat je jezelf daarmee als MKB’er kunt onderscheiden. Zo ben je ook groot geworden, door klanten persoonlijk te helpen.

Wat ik van Facebook Chatbots vind

Het kan handig zijn, maar je moet wel goed nadenken over het moment waarop je ze inzet. In welke fase van het klantproces kun je eventueel gebruik maken van zo’n Facebook chatbot? Als je daar goed over nadenkt, kunnen ze echt toegevoegde waarde hebben. Maar om nu massaal aan de chatbot te gaan omdat het hip is op Facebook zou ik niet zo snel doen.

Dat geldt overigens voor alle marketingtrends: vraag jezelf af of het bij je bedrijf past en vooral: of je er je klant mee bereikt  en ook helpt. Uiteindelijk gaat het erom dat je de klant zo goed mogelijk kunt helpen. Of dat nou via Facebook Chatbots is of niet.

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!