Select Page
Marketing Handjes logo

Facebook chatbots: wat moet je ermee?

by jan 15, 2018Facebook marketing0 comments

Femke de Coninck

Facebook chatbots, misschien heb je er al van gehoord. Het zijn vragen of antwoorden die je via Facebook Messenger aan klanten kunt versturen. Het is HET nieuwste op het gebied van Facebook marketing. Omdat ik er vragen over krijg, leek het me zinvol hier een artikel over te schrijven. Wat kun je ermee en vooral: moet je er nu wat mee?

Facebook chatbots inzetten

Momenteel worden Facebook Chatbots vooral ingezet door grotere bedrijven als onderdeel van hun online klantenservice. KLM werkt er bijvoorbeeld mee. Het is voor deze bedrijven een verlengstuk van hun klantenservice. Voor de gemiddelde MKB’er zie ik hier nog niet zoveel toegevoegde waarde in. Als je een webshop hebt en mensen hebben vragen over bestellingen, dan kan het uiteraard wel handig zijn. Maar dan gaat het echt over klantenservice leveren.

Bots als service

Ik zie deze chatbots dus vooral als een stuk service naar je klanten toe. Er duiken allerlei marketing mensen op die op basis van deze bots ook leads voor je kunnen genereren. Dus als een klant een vraag stelt, ze direct iets ontvangen, zoals een e-book of een link. En daarmee direct ingeschreven zijn op je mailinglijst. Ben ik geen fan van. Waarom niet?

Omdat de trend in digitale marketing en communicatie gaat naar persoonlijk zijn. Ik vind zelf dat chatbots daar niet bij passen. Het systeem werkt nog niet zo goed dat het een menselijke reactie kan vervangen. En het liefst heb je gewoon contact met klanten, toch?

Waarom we het liefst persoonlijk contact met klanten hebben

We hebben het liefst persoonlijk contact met klanten. Omdat je op die manier contact houdt en let op: je marketing met meer resultaat kunt doen. Om marketing goed te doen, is het belangrijk dat je inzicht hebt in de klant. In overwegingen, beslissingen, problemen en bezwaren. Daar speel je dan met je marketing op in. Met een chatbot kun je, naar mij mening, minder goed contact leggen met je klant.

Omdat we al zoveel online en digitaal doen, hebben mensen op enig moment behoefte aan echt contact. Geen automatische reacties of mailing. Maar iemand die even een persoonlijke reactie stuurt, of gewoon: belt. Ik denk juist dat je jezelf daarmee als MKB’er kunt onderscheiden. Zo ben je ook groot geworden, door klanten persoonlijk te helpen.

Wat ik van Facebook Chatbots vind

Het kan handig zijn, maar je moet wel goed nadenken over het moment waarop je ze inzet. In welke fase van het klantproces kun je eventueel gebruik maken van zo’n Facebook chatbot? Als je daar goed over nadenkt, kunnen ze echt toegevoegde waarde hebben. Maar om nu massaal aan de chatbot te gaan omdat het hip is op Facebook zou ik niet zo snel doen.

Dat geldt overigens voor alle marketingtrends: vraag jezelf af of het bij je bedrijf past en vooral: of je er je klant mee bereikt  en ook helpt. Uiteindelijk gaat het erom dat je de klant zo goed mogelijk kunt helpen. Of dat nou via Facebook Chatbots is of niet.

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wil jij graag alle marketingtips als eerste in je mailbox?
Abonneer je op de Handig.

Barstensvol tips & tricks, how-to’s en leuke win-en kortingsacties.

E-mail marketing voor ondernemers

HULP NODIG BIJ JE E-MAIL MARKETING?

Verhoog je omzet & krijg meer klanten
met e-mail marketing

Facebook bedrijfspagina voor ondernemers

LAAT JE FACEBOOK FIKSEN

Facebook bedrijfspagina nodig die je klanten & tijd oplevert?

 

Marketing coaching

KRIJG VAN ALLE KANTEN KLANTEN

Persoonlijke begeleiding bij je marketing

 

l

Contact

Ben je op zoek naar een Online marketingbureau in Helmond of de regio Eindhoven?

Wil je contact met me opnemen? Of heb je een vraag of wil je iets weten? 
Bel me of stuur een mailtje.

Let's get social

Op mijn social media kanalen vind je meer tips en leuke acties!
Zorg dat je volgt om niets te missen.

Femke de Coninck | Marketing Specialist

06 - 48 55 85 69 

femke@marketinghandjes.com

Share This