Misschien heb je het al gehoord of gezien in je statistieken: Facebook heeft deze week een belangrijke update gedaan voor bedrijfspagina’s. Deze Facebook bedrijfspagina update zorgt voor onrust onder ondernemers. Want berichten van bedrijfspagina’s zullen minder vaak getoond worden op de tijdlijn van je volgers dan berichten van vrienden of familie. Wat kun je hieraan doen? Want het gaat echt impact hebben op je bereik. Het lijkt erop dat vooral de kleine ondernemer hiervan de dupe gaat worden.

Facebook minder bereik bedrijfspagina

Het zat er al een tijdje aan te komen. Facebook was al een tijdje bezig met het testen van nieuwe indelingen van het nieuwsoverzicht. En nu is het dus bevestigd dat zij berichten van vrienden en familie voorrang gaan geven. Dit betekent concreet voor je bedrijfspagina dat die minder bereik zal hebben, dus minder mensen zullen jouw updates gaan zien. En dat is natuurlijk niet zo fijn. Berichten waar interactie, dus reacties op zijn, worden beter getoond. Ook berichten met video lijken straks meer voorrang te krijgen. Omdat daar vaak meer reacties op komen dan op gewone berichten.

Live video voor meer interactie

Facebook wil Live video aanbevelen omdat dit meestal zorgt voor meer interactie en dus ook reacties. Want bedrijfspagina’s die interactie hebben met volgers zullen vaker aan die volgers getoond worden. Berichten waar in je oproept tot interactie, reageren, liken of delen worden genegeerd door Facebook en krijgen een mindere waardering. Doe dit dus niet meer.

Je zult meer moeten gaan experimenteren met welke berichten interactie opleveren. Alhoewel ik me afvraag of iedereen er wel op zit te wachten om overal op te reageren, Facebook is toch ook tijdverdrijf en sommige scrollen en lezen liever dan dat ze reageren. Ben heel benieuwd hoe dat uit gaat pakken.

Facebook bedrijfspagina update, en nu?

De tijd zal uitwijzen wat deze grote Facebook update voor gevolgen zal hebben voor bedrijfspagina’s. Mensen zullen gaan proberen weer via hun persoonlijke profiel bedrijfsupdates te delen, wat natuurlijk echt gewoon een stap terug is. Daar wilden we juist vanaf. Het zit er dik in dat Facebook wil dat je gaat betalen voor het tonen van berichten aan je volgers. Ik hou het voor je in de gaten en voor nu doe je er goed aan je berichten aan te passen en dus niet meer actief op te roepen tot liken, delen of taggen. Wees creatief en probeer uit of het je bereik groter of kleiner maakt. Check regelmatig je statistieken.

Dag Facebook?

En er zullen uiteraard ook gebruikers zijn die Facebook zullen gaan verlaten. Je ziet nu al een lichte verschuiving naar Instagram. Maar ook dat is van Facebook en ook hier worden je berichten niet automatisch getoond aan je volgers. Niet iedereen krijgt dus je updates te zien.

Facebook bedrijfspagina laten voor wat het is?

Er zijn natuurlijk ook nog andere social media kanalen die je in kunt zetten om je klanten te bereiken. Zoals Pinterest, LinkedIn, YouTube, SnapChat, Instagram en Twitter. Wees in elk geval daar met je marketing waar je klant ook is. Dan zit je altijd goed, alleen zul misschien wel moeten gaan betalen om je volgers te bereiken. Want dat zegt Facebook niet met zoveel woorden, maar uiteraard zit achter deze update meer dan alleen maar Facebook gebruiksvriendelijker maken. Dat geven ze nu als reden aan voor deze update. Ik geloof er niet zoveel van eerlijk gezegd.

Activeer je volgers!

Vraag je volgers hun voorkeuren aan te passen, zodat je berichten wel te zien zijn.  Gebruikers kunnen zelf aangeven welke content zij graag in hun tijdlijn willen zien verschijnen. Vraag dit actief aan je volgers de komende tijd.

Dus ga naar je tijdlijn (op desktop) en klik op de drie bolletjes naast ‘Nieuwsoverzicht’ (links van je tijdlijn). Kies ‘Voorkeuren bewerken’, klik op ‘Geef aan van wie je het eerst berichten wilt zien’ en kies ‘Marketing Handjes’.

Facebook bedrijfspagina update impact

Waarschijnlijk zal er komende tijd meer duidelijkheid komen hoe gebruikers van Facebook op deze nieuwe update gaan reageren. Uiteraard hou ik je op de hoogte van alle ontwikkelingen. Laat je niet van de wijs brengen door deze updates en anticipeer erop. Pas je Facebook marketing aan en kijk wat het doet. Conclusies kun je pas trekken op basis van je resultaten, hou die echt goed in de gaten de komende tijd.

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!