Je kent ze vast wel. Van die e-mailtjes die je gewoon moet openen. Sommige bedrijven zijn heel goed in persoonlijke marketing. Zoals Coolblue. Je hebt eigenlijk niet het idee dat het marketing is. Meer iets van een vriend of bekende. En dus lees je het. Het voelt niet verkoperig zo’n e-mail. Hoe doe je dat, e-mail marketing zonder verkoperig te zijn?

Er zijn een aantal tips die ik je kan geven om je e-mailings minder verkoperig te maken. Daarmee verhoog je de kans dat ze geopend en gelezen worden. De eerste tip is om je e-mail persoonlijk te maken. Vraag daarom altijd een naam en e-mailadres bij het aanmelden voor je nieuwsbrief op je website. Door de voornaam van je klant te gebruiken in de e-mailing lijkt het al meer alsof de mail van een vriend of bekende is. Er is meer herkenning en vertrouwen. Kies iets dat bij jouw bedrijf past. Als je altijd formeel bent in je marketing en communicatie naar je klanten toe, dus met mevrouw en de heer, gebruik dan niet opeens ‘hi Elize’, maar schrijf ‘beste mevrouw van den Berg’, of ‘goedemorgen mevrouw van den Berg’. Schrijf zoals je met je klanten praat.

Doe wat voor jou het beste werkt.

Dit wil je écht lezen

Ha, het werkt, zie je wel! Je leest deze alinea. Het zit nou eenmaal in ons om nieuwsgierig te zijn. Daarom werkt het goed als je met het onderwerp van jouw mailing de lezer nieuwsgierig maakt. Je MOET het wel aanklikken en lezen, zo benieuwd ben je wat erin staat. Vergeet niet dat het doel van je mailing is om die geopend te krijgen. Vertel dus niet direct waar de e-mail over gaat, maar zorg dat je de lezer nieuwsgierig maakt. Wissel het wel af en doe het niet iedere keer als je mailt. Op een gegeven moment voelt het niet meer echt en hebben lezer door dat je een trucje toepast.

 

Help je lezers

Je e-mailing gebruik je om de vertrouwensrelatie met je lezers en volgers op te bouwen. Richt je mailing daarom, zeker als je net begint met e-mail marketing, niet alleen maar op verkopen. Zorg dat je de lezer iets leuks biedt. Help ze met iets. Geef gratis tips of iets anders weg. Op die manier ben je niet verkoperig en raakt de lezer vanzelf overtuigd van jouw aanbod. Marketing doen is voor de meeste ondernemers een lange adem hebben voordat die klant ook echt bij je koopt. Laat je hierdoor niet afschrikken en blijf je klant e-mailen. Je blijft zo in het hoofd van de klant zitten. Dat noemen we in de marketing Top-of-mind. De klant onthoud jouw naam en wat je te bieden hebt. Als hij of zij er aan toe is om zijn probleem op te lossen of het product te kopen, zal jouw e-mailing eraan herinneren dat dat bij jou kan.

 

Schrijf je uit voor mijn nieuwsbrief

Dat mag je zeker promoten. Wat is dat nou? Het is toch de bedoeling dat ze je juist jouw nieuwsbrief willen blijven ontvangen? Klopt helemaal. Daarom moet je juist de mogelijkheid om uit te schrijven promoten. De lezer voelt zich bijna schuldig als hij zich uit gaat schrijven. Je bent persoonlijk en biedt waardevolle informatie met je nieuwsbrief. Niets verkoperigs aan. Dat willen ze eigenlijk niet missen. En blijven ze toch je nieuwsbrief lezen. Want je biedt waarde. Stel je voor, dat ze dan toch iets missen.

 

Probeer eens wat uit

Er zijn een aantal tips die je kunt gebruiken om meer uit je e-mail marketing te halen. Maar zoals elk bedrijf anders is, is een mailing dat ook. Bij de één is dat iedere dag je klant mailen, bij de ander is maandelijks genoeg. Er is geen enkele marketingregel die zegt hoe vaak je moet mailen. En ook niet hoeveel en hoe lang je artikelen in de nieuwsbrief moeten zijn. Of hoeveel actieknoppen erin moeten. Probeer gewoon uit wat bij jou past. Waarmee kun jij waardevol zijn voor jouw klant? Probeer wel regelmatig te mailen, anders verdwijn je weer uit het hoofd van je klant, weet je nog?

Heb jij nog tips voor e-mail marketing die je wilt delen met andere ondernemers? Laat dan hieronder je reactie achter.

“Waarom je juist de uitschrijflink moet promoten”

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!