Wat is er met Facebook gebeurd?
Het is een ingewikkeld verhaal, maar simpel uitgelegd komt het hier op neer. Het begon met een apps die gebouwd werd door Cambridge Analytica.
Cambridge Analytica
Het begon allemaal met het Cambridge Analytica schandaal. Via dit bedrijf werden gegevens verzameld van 87 miljoen Facebook gebruikers. Dit gebeurde via een quiz app, die My Digital Life heette. Gebruikers die deze quiz invulden op Facebook wisten niet dat hun gegevens uiteindelijk gedeeld werden met Cambridge Analytics. Erger nog, ook de gegevens van hun vrienden op Facebook werden doorgegeven, zelfs als die de quiz niet invulden. Later bleek dat veel meer apps gebruik maakten van een lek in Facebook.
Cambridge Analytica verkocht deze gegevens door aan SCL Group, een PR bureau dat werkt voor overheden en politieke spin doctors. En Steve Bannon, de voormalige senior adviseur van Trump was in 2016 vice president van Cambridge Analytica en werkten via de SCL Group aan de campagne van Trump. Je kunt je voorstellen dat dit niet kan, omdat er sprake zou zijn van gerichte beïnvloeding voor de verkiezingen door het tonen van gepersonaliseerde advertenties waarvan de gegevens van de gebruikers onrechtmatig verkregen zouden zijn.
Het lek in Facebook
Facebook werd in 2014 op de hoogte gesteld van het lek in hun koppeling waardoor de gebouwde quiz app die gebouwd werd door Cambridge Analytica gegevens kon verzamelen van nietsvermoedende Facebook gebruikers en hun vrienden. En deed er niks mee. Daarom zit Mark Zuckerberg nu verantwoording af te leggen voor de Senaat.
Door dit schandaal kwam de hele discussie over de privacy regelgeving op Facebook op gang. Als Facebook gebruiker zijn je gegevens blijkbaar niet veilig, omdat Facebook zijn platform slecht beveiligd waardoor derde partijen, zoals Cambridge Analytica toegang hebben tot gegevens zonder dat Facebook daarvan op de hoogte is. En dat ze een lek vervolgens niet aan ons als gebruikers melden.
Wat betekent dit voor jou als gebruiker van Facebook?
Voor jou betekent dat je je bewust moet zijn dat niet alleen Facebook gegevens over je verzamelt, maar dat er ook andere partijen zijn die via apps inzicht hebben in je Facebook profiel. Zoals de app My Digital Life, wat een onschuldige quiz leek. Via een technische koppeling, een API, worden gegevens uitgewisseld. Dat betekent dat je gegevens buiten Facebook gedeeld kunnen worden met andere bedrijven dan Facebook.
Controleer welke apps op je telefoon een koppeling hebben met de Facebook. Of waar je je Facebook account gebruikt om in te loggen op de app of een website. Zet dat uit als je dat niet wilt. Het lijkt heel makkelijk om andere apps aan je Facebook te koppelen en met je Facebook account in te loggen, maar doe het niet. Maak gewoon zelf een nieuw account aan en koppel niet met Facebook.
Hoe weet je of jouw Facebook gegevens veilig zijn?
Verder heeft Facebook afgelopen alle gebruikers die getroffen zijn door het Cambridge schandaal een bericht getoond op hun tijdlijn. Heb je dat niet gehad, dan kun je ervan uitgaan dat jouw gegevens niet gebruikt zijn.
Verder is het aan te raden om te kijken wat de privacy instellingen voor Facebook zijn, zet bijvoorbeeld automatische locatie deling uit.
Je online privacy valt of staat verder met wat je zelf invult en doet op social media. Wat je leuk vindt, met wie je vrienden wordt, waar je op reageert en wat je volgt. Wees je hiervan bewust. Dit doet niet alleen Facebook, maar doen ook andere social media zoals LinkedIn, Twitter, YouTube en Google. Social media zijn gratis, maar bestaan bij de gratie van advertenties. Om deze advertenties aan de juiste mensen te kunnen tonen, worden er dus gegevens over jouw gebruikersgedrag op social media verzameld. En op zich is dat fijn, want anders zou je veel meer advertenties zien op social media. Zelfs voor dingen die jou totaal niet interesseren of relevant voor je zijn.
Is het nog steeds interessant om via Facebook te adverteren?
Ja zeker! Facebook heeft als enige zulke uitgebreide mogelijkheden om je doelgroep te bereiken. Dat verandert niet hierdoor. Er wordt geschat dat wereldwijd ongeveer 20% van de mensen zijn Facebook profiel heeft verwijderd. In verband met de nieuwe privacy wetgeving moet je er wel opletten dat als je gegevens van klanten upload naar Facebook of als je remarketing doet, je daar wel toestemming voor moet hebben. Dat betekent dus ook een cookie melding op je website als je de Facebook Pixel gebruikt.
Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!
Recente reacties