Video marketing is hot. Veel bedrijven zijn er inmiddels mee begonnen. En terecht! Video is leuk en zorgt voor interactie met je kijkers. Video marketing is heel geschikt om jezelf en jouw bedrijf te laten zien. Maar hoe begin je er mee? Als je nog helemaal niets hebt? Wat zijn tips en trucs om snel een goede start te maken met video marketing? Sinds een aantal maanden ben ik er ook mee bezig en ik deel graag mijn beste tips met je!
Video marketing: dit heb je nodig om te beginnen
Eigenlijk heb je niet veel nodig om met video marketing te beginnen. Filmen kun je met je smartphone. De kwaliteit van de camera’s op smartphones is tegenwoordig zo goed! Als je begint met korte filmpjes te maken, is een smartphone prima. Wil je het professioneel aanpakken, ga dan op zoek naar een camera waarmee je in HD- kwaliteit of 4K-kwaliteit kunt filmen.
De echte professionele YouTubers filmen vaak met camera’s waarbij ze een losse lens gebruiken waarmee je veel scherptediepte krijgt. Dus de voorgrond scherp en de achtergrond onscherp. Deze camera’s zijn er vanaf ongeveer 600 euro. Vaak moet je dan nog een extra losse lens kopen, met een klein diafragma. Een 1.8 50mm lens is een mooie keuze als je beelden wilt met veel scherptediepte. Iets wat bij mij nog op mijn wensenlijst staat is zo’n mooie lens. En soms is het ook gewoon prima om te filmen met wat je hebt. Je hoeft niet eerst allerlei dure apparatuur aan te schaffen om te beginnen.
Video marketing: zorg dat je verstaanbaar bent
Als je een video maakt, zorg dat het geluid goed is. Gebruik je koptelefoon van je smartphone of, bij een camera, een externe microfoon. Voor 60 tot 80 euro heb je een goede. Ik gebruik zelf een Rhode VideoMicro. Daar ben ik heel tevreden over.
Bedenk vooraf wat je gaat filmen en waarom dat interessant is voor jouw ideale klanten?
Bedenk je set-up: hoe ga je filmen en wat?
Voordat je begint met opnemen is het handig om te kijken wat je met je video marketing wilt laten zien. Wil je de kijker meenemen in jouw leven en een kijkje achter de schermen geven? Laat je zien hoe je iets maakt of doet? Of zit je zelf voor de camera en leg je iets uit? Dat is belangrijk. Door vooraf na te denken over je video marketing en wat je op gaat nemen, kun je de apparatuur en jezelf zo opstellen dat je goed in beeld bent. Als je filmt met een smartphone en je deze beter vast wilt houden of op een bureau wilt zetten is de Joby Grip Tight een goede keuze. Voor 25 euro klem je een smartphone vast en kun je filmen. Superhandig!
Als je filmt met een spiegelreflexcamera of systeemcamera kun je beter een statief gebruiken als je voor de camera zit, dus als je niet gaat lopen en op locatie blijft. Zo’n statief hoeft niet duur te zijn, de mijne kost maar 30 euro.
Video marketing: vlog camera’s
Ga je vloggen? Dat is eigenlijk stukjes van je dag filmen en anderen laten zien wat je doet. Je neemt ze als het ware mee in jouw leven. Dat kan ook met je smartphone om te beginnen. Wil je wat professionelere apparatuur, dan is de Canon Powershot G7 X Mark II een hele goede optie. Vanaf 600 euro verkrijgbaar en met een schermpje zodat je jezelf kunt zien. Als je investeert een vlogcamera let er dan op dat de autofocus goed is, dus dat camera zelf goed scherp kan stellen op jouw gezicht. Omdat je de camera vaak meeneemt, moet ie lichtgewicht zijn en compact. Ook een scherm waarin je jezelf kunt zien is aan te raden als je gaat vloggen. En als je begint met vloggen: regelmaat is belangrijk. Dus wanneer je kijkers een nieuwe vlog kunnen verwachten. Denk daarover na voordat je eraan begint.
Licht aan!
Als je buiten bent, film je met het beste licht dat er is: daglicht. En licht heb je nodig als je wilt filmen. Als je binnen wilt filmen, zorg dan dat je de camera in buurt van het raam opstelt. Film niet naar het licht toe, maar er vanaf. Zet de camera voor een raam waar het daglicht goed naar binnen valt en richt de camera op de kamer waarin je gaat filmen (niet naar het raam!!!!). Doe als het nodig is extra verlichting in de kamer aan als het te donker is. Filmen tussen 11.00 en 14.00 uur is het beste qua licht in de winter. Wil je zacht licht, film dan net als de zon op is of voordat ze onder gaat. Is de ruimte waar je wilt filmen te donker, dan kun je softboxes gebruiken of extra LED-lampen. Flacon Eyes heeft kwalitatief goede softboxes tegen een redelijke prijs. Hiervoor moet je wel voldoende plaats hebben op de plek waar je gaat filmen. Je kunt ook een LED-lamp kopen. Het voordeel daarvan is dat je de hoeveel licht zelf goed kunt regelen. Zachter of juist sterker. Er zijn ook grotere studiolampen verkrijgbaar. Deze lampen zijn behoorlijk massief en hebben, doordat ze erg zwaar zijn, een stevig statief nodig. Als je begint en nog aan het testen bent, is het niet nodig om allerlei lampen aan te schaffen. Pas als je weet dat je regelmatig binnen filmt, kun je ze aanschaffen.
Verhalen vertellen is video marketing
Waarom vinden wij video’s, filmpjes en vlogs zo leuk? Omdat we graag kijken naar iemand die een verhaal vertelt. Je praat de boel aan elkaar, met begin, tussenstuk en een einde. Als je een video op gaat nemen, stop dan veel tijd in het bedenken van jouw script. Wij zijn geen Hollywood sterren, maar als je jouw marketing boodschap duidelijk over wilt brengen, zul je moeten weten wat je gaat vertellen. Natuurlijk kun je improviseren (sterker nog: dat zal in het begin zeker moeten!), maar zorg dat je de grote lijnen helder hebt. Ook als je een reclamespotje of promotiefilmpje opneemt: hoe stel je jezelf en jouw bedrijf voor, wat ga je in de video vertellen en laten zien, waarom is dat interessant voor jouw kijkers en wat wil je graag dat ze na het kijken doen? Schrijf dat vooraf in een script uit, lees het een paar keer goed door en ga dan pas opnemen.
Take 1,2,3,4,5,6. En nog een keer opnieuw!
Video of filmpjes maken zonder fouten hoeft gelukkig niet. Want je kunt knippen in de video. Ben je echt je verhaal kwijt of zeg je iets heel erg verkeerd? Stop even, haal diep adem, lach om jezelf en ga weer verder met het stukje waar het fout ging. Je kunt in de opname knippen en het filmpjes straks zo monteren dat niemand hier iets van merkt. En soms laat ik het er gewoon in. Als ik me verspreek of er is buiten een storend geluid. Het leven is niet altijd perfect, jij bent dat ook niet en je bent zoals je bent. Het komt authentiek over.
Video marketing filmpjes bewerken
Filmpjes en video’s monteren doe je iMovie of met Windows Movie Maker. Wil je meer opties om de beelden te bewerken, dan is Filmora een goed en betaalbaar alternatief. Wil je echt professioneel aan de slag, dan kun je programma’s gebruiken zoals Final Cut Pro of Vegas. Als je met je smartphone video’s wilt bewerken, dan kun je dat doen met een app. Ik zou dat zelf niet aanraden, omdat de mogelijkheden op je smartphone beperkt zijn. Zeker als het langere video’s zijn, kun je ze beter op je laptop bewerken. Het bewerken van video beelden kost veel processorkracht en vraagt veel geheugen. Een smartphone heeft dat allemaal niet. Voor korte filmpjes: prima, langere: beter vanaf je laptop.
Video marketing: is het iets voor jou?
Wat denk je? Is het iets voor jou? Iets wat je in gaat zetten voor je marketing? Laat het me weten in een reactie. Ook als je tips hebt voor collega-ondernemers die ermee starten. Zij zullen je dankbaar zijn en ik trouwens ook! De links naar alle apparatuur en software vind je direct in de tekst hierboven. Dit blogartikel is niet gesponsord en is gebaseerd op eigen ervaringen.
“Je hoeft geen dure camera te hebben om te beginnen met video marketing”
Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!
Recente reacties