De advertentiemogelijkheden op Instagram zijn ook voor jou als kleinere ondernemer interessant. Instagram heeft een groot bereik en wordt allang niet meer alleen maar gebruikt door jongeren. Steeds meer dertigers en veertigers zijn actief op Instagram. Ik vind het persoonlijk een stuk interactiever dan Facebook, alhoewel Facebook wel probeert de functies van Instagram ook op Facebook hip te maken. Nog niet zo lang geleden hebben ze daarom stories en filters geïntroduceerd. Toch maken daar nog niet heel veel mensen gebruik van.

Instagram is Facebook

Wist je dat Instagram ook van  Facebook is? Dat betekent dat je gemakkelijk op beide social media kanalen kunt adverteren. Meer informatie daarover vind je in de Gids voor Facebook Advertenties. Maar wat zijn nou interessante advertentiemogelijkheden op Instagram die je als kleine ondernemer in kunt zetten?

Advertentiemogelijkheden op Instagram helpen jouw je ideale klant te bereiken.

Advertentiemogelijkheden op Instagram

Voordat je begint met het maken van jouw advertentie op Instagram is het goed eerst alle mogelijkheden te bekijken en daarmee bekend te raken. Er zijn behoorlijk wat instellingen die je kunt kiezen voor je advertentie op Instagram en het begint allemaal met het kiezen van een doel. Wat wil je met de advertentie gaan bereiken? Jouw klanten natuurlijk. Maar wat wil dan precies dat ze doen, weten of ervaren? En waarom? Om straks met succes je advertentie te maken, is het belangrijk dat je weet wat je doel is omdat het gevolgen heeft voor het soort advertentie dat je gaat maken en hoe die eruit komt te zien.

 

Goede advertentie voor Instagram

Wat is een goede advertentie voor Instagram? Da’s een vraag die ik vaak krijg, overigens niet alleen over Instagram maar sowieso wat een goede advertentie is voor op social media. Een goede advertentie voor Instagram begint met het bepalen van je doel en daarmee ook je doelgroep. Je doelgroep is natuurlijk jouw ideale klant. Omdat Instagram van Facebook is kun je optimaal gebruik maken van alle informatie die wij allemaal met onze profielen op Facebook geven. Je kunt daardoor heel gericht je doelgroep selecteren voor je Instagram advertenties, zoals je dat ook voor je Facebook advertenties kunt doen. Je kunt de advertentie richten op je bestaande klanten, nieuwe klanten of klanten die lijken op je huidige klanten. Omdat hier goed inzicht in te krijgen is het belangrijk dat je gegevens over je klanten gaat verzamelen. Bijvoorbeeld een lijst met e-mailadressen. Die kun je uploaden naar Facebooks Advertentiecentrum (waar je ook je Instagram advertenties instelt). Zorg dat je minimaal 100 adressen of gegevens hebt.

Ook kun je bezoekers van je website de advertentie tonen, hiervoor heb je een Facebook Pixel  nodig. Dit is een stukje code dat Facebook toevoegt aan je website waarmee je de bezoekers van je website kunt volgen wanneer ze op internet zitten en jouw website bezoeken. Je kunt ze na een bezoek aan jouw website jouw advertenties laten zien. Dat heet Remarketing en is een hele goede manier om je ideale klant te bereiken. Als je handig bent met code kun je de Facebook Pixel zelf installeren of via een plugin koppelen met je website. Anders kun je dit het beste vragen aan degene die jouw website gebouwd heeft.

Zonder Pixel kun je eigenlijk heel moeilijk jouw advertenties gaan optimaliseren en steeds beter maken. En dat betekent dat je advertentiekosten omlaag gaan omdat je jouw campagne steeds effectiever kunt maken. Zonder de Pixel mis je die informatie.

Advertentiemogelijkheden op Instagram: aan de slag

Advertenties voor Instagram en Facebook kun je maken via jouw bedrijfspagina in Facebook. Ga naar ‘Advertenties maken’. Je komt nu in Advertentiebeheer. Van hieruit kun je jouw advertenties gaan maken.

Advertentiemogelijkheden Instagram

Instagram advertenties die er niet uitzien als advertenties

Aan reclame ergeren we ons allemaal. Ook op social media. Maar dat is geen reden om niet te adverteren. Ik spreek weleens ondernemers die niet geloven in adverteren op social media. Puur omdat ze zelf anti-reclame zijn. En dat vind ik altijd een beetje gek. 1. Je bent ondernemer en wilt klanten, dan zul je toch wat moeten doen om die aan te trekken. 2. Is jouw mening waar? Klopt het wat je denkt? 3. Hoe ga je jouw klanten anders bereiken tegen dezelfde, lage kosten? Ik ben het met je eens als je zegt dat directe verkoopgerichte advertenties minder effectief zijn op social media. Dus is het zaak om te zorgen dat niet verkopering over komt. Dat doe je door de Instagram advertentie eruit te laten zien alsof het geen advertentie is. Hoe natuurlijker je bericht oogt, hoe beter erop gereageerd zal worden.

 

Instagram stories advertentie maken

Wist je dat je in Instagram Stories ook je advertenties kunt tonen? Stories zijn de verhalen die bovenaan je Instagram account vindt. Deze bedoel ik:

Advertentiemogelijkheden Instagram stories

 

Advertentiemogelijkheden op Instagram stories

Om zo’n advertentie in Instagram Stories te maken ga je naar Advertentiebeheer in Facebook en kies je voor ‘bereik’. Vervolgens kies je onder ‘Plaatsingen bewerken’ voor Instagram en dan voor ‘Verhalen’. Je kunt een afbeelding of video gebruiken voor je advertentie. Je kunt geen tekst toevoegen, dus zorg dat alle informatie in je afbeelding of video staat. Een goede tip is om deze advertentie story net zo op te maken als je dat met een normale Instagram story bericht zou doen. Helaas kun je nog geen doorklik link toevoegen aan advertenties in Instagram stories. Aan ‘gewone advertenties’ in Instagram kan je wel een actieknop toevoegen die linkt naar je website.

Actieknoppen gebruiken in Instagram advertenties

Je adverteert om mensen in actie te laten komen, meestal is dat om ze naar jouw website te leiden om daar iets te doen. Koppel je advertentie aan een landingspagina op je website. Dit doe je door een actieknop toe te voegen. Bijvoorbeeld: ‘meer informatie, nu boeken, reserveren, app installeren”. Kijk welke actieknop het beste past bij de pagina waar je naar linkt. Deze actieknoppen zijn heel belangrijk, omdat ze aanzetten tot actie. En dat is natuurlijk de bedoeling van jouw advertentie op Instagram.

Experimenteer met advertentiemogelijkheden op Instagram

Experimenteer met de advertentiemogelijkheden op Instagram. Door de koppeling met je website via de Facebook Pixel krijgt je na een aantal campagnes steeds beter inzicht in de resultaten. Je leert om de advertentiemogelijkheden op Instagram optimaal voor jouw bedrijf in te zetten en daarmee gaan de advertentiekosten omlaag. Ook dat is een vraag die ik vaak krijg: wat kost het dan? Dat is moeilijk te zeggen omdat Facebook de kosten van advertenties bepaalt op basis van een advertentieveiling. Er zijn veel factoren die een rol spelen en de prijs van jouw advertentie bepalen: de concurrentie op dezelfde doelgroep, het bod dat je hebt gedaan (gaat meestal automatisch) en de kwaliteitsscore van jouw advertentie en eerdere campagnes die je gedaan hebt.

Video advertenties op Instagram vallen meer op

Video advertenties hebben meestal een groter bereik dan gewone afbeeldingsadvertenties. Zorg wel dat de video ondertiteling heeft, want veel mensen vinden het irritant als ze eerst het geluid aan moeten zetten om je video te begrijpen. Video’s hoeven niet ingewikkeld te zijn, je kunt ook met afbeeldingen het effect van video nabootsen. Kies dan voor carrousel afbeeldingen, waarmee je met verschillende afbeeldingen het verhaal van je advertentie kunt vertellen. Zorg dat je de afbeeldingen in de juiste, logische volgorde zet en klaar is je zelfgemaakte, interactieve advertentie.

Als je deze tips handig vond, laat het me dan weten. Ik vind het leuk om jouw ervaringen met de advertentiemogelijkheden op Instagram te horen! En volgers van deze blog ook, dus als jij tips hebt voor jouw collega-ondernemers, deel die dan in een reactie.

“Wist je dat Instagram ook van Facebook is? Daarom kun je ook op Instagram heel gericht adverteren.”

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!