Veel ondernemers hebben de kracht van Facebook advertenties ontdekt. En dat is top, want Facebook is bij uitstek geschikt om jouw ideale klant te bereiken. Misschien adverteer jij ook al op Facebook. Hoe kan het dat jouw advertenties je niks opleveren? Vandaag geef ik tips om van jouw Facebook advertentiecampagne een succes te maken.

1. Verkeerde doelgroep gekozen

Als ondernemers net beginnen met Facebook advertenties, zie ik dat ze het moeilijk vinden om de juiste doelgroep te selecteren. Terwijl dat helemaal niet zo moeilijk is. Jouw doelgroep op Facebook is jouw ideale klant. Als je weet wie dat is, kun je die gemakkelijk selecteren.

Als je dit niet zo goed weet, kun je een nieuwe doelgroep maken op basis van de kenmerken van jouw huidige klanten. Als je nieuwe klanten wilt die lijken op je huidige klanten, kun je look-a-like (vergelijkbare) doelgroep aanmaken. Handig als je niet precies weet welke kenmerken jouw doelgroep heeft.

Hoe relevanter de advertentie, hoe lager de kosten.

2. Verkeerde tijdstip gekozen

Je kunt zelf kiezen wanneer jouw Facebook advertenties te zien zijn. Normaal gezien verspreidt Facebook die over de hele dag, zodat je een zo optimaal mogelijk bereik hebt. Maar misschien wil je dat jouw advertenties alleen op de bepaalde dagen en tijden te zien zijn omdat dan je ideale klanten online zijn. Als ze op Facebook of Instagram zitten wil je ze een advertentie laten zien. Door het juiste tijdstip te kiezen, vergroot je de kans dat je advertentie door jouw ideale klant gezien wordt.

Hoe weet je het juiste tijdstip? Waarschijnlijk zijn de mensen waaraan je jouw advertentie wilt laten zien, gelijk aan de volgers van jouw Facebook pagina. Als het goed is, zijn dat jouw ideale klanten. Kijk bij de statistieken van jouw Facebook pagina wanneer je fans online zijn. Zijn er dagen van de week die eruit springen? Tijden waarop je veel interactie hebt op je pagina? Dan is het slim om dit gebruiken in jouw advertenties.

 

3. Niet nagedacht over de landingspagina

Zorg dat je vooraf weet naar welke pagina op je website de Facebook advertentie moet leiden. En wat je vervolgens wil dat mensen daar doen. Maak altijd een landingspagina voor je advertentie en stuur bezoekers niet naar de homepage. Het is de bedoeling dat ze met zo min mogelijk klikken uitkomen waar jij wil. En doen wat jij wil. Besteed aandacht aan de landingspagina en maak die in dezelfde stijl als jouw advertentie. Dit zorgt voor herkenbaarheid.

 

4. Duidelijke kop & aanbod

Veel ondernemers maken de fout dat het niet direct duidelijk is waar de advertentie over gaat. Zorg voor een duidelijke kop en een interessant aanbod. Gebruik beeldmateriaal dat van goede kwaliteit is en dat vertrouwen opwekt. Mensen willen vaak zien met wat voor soort bedrijf ze zaken doen. Schrijf in de advertentie wat het resultaat is van jouw product of dienst. Wat de voordelen zijn. Niet de eigenschappen. Daardoor zal je advertentie interessanter zijn voor jouw doelgroep.

 

5 Facebook advertenties testen

Het geheim van effectief adverteren op Facebook zit hem in genoeg testen. Testen met doelgroepen, advertentie-inhoud, aanzetten tot actie en plaatsingen. Na verloop van tijd ga je zien welke advertenties het goed doen. Maak dus altijd meerdere advertenties aan om te testen. Als je eenmaal weet wat werkt, ga je de beste verder optimaliseren. Je zult zien dat dan ook je advertentiekosten gaan dalen, omdat je advertentie relevanter voor de doelgroep is.

Hulp nodig bij jouw Facebook advertenties?

Als je niet precies weet hoe je Facebook advertenties in moet stellen, kan het je veel geld kosten. Je betaalt dan voor advertenties die je niets opleveren. Dat is niet nodig. Heb jij hulp nodig bij het maken van jouw Facebook advertenties? Ik heb veel ervaring met adverteren op Facebook en help ondernemers meer uit Facebook te halen. Neem gerust contact op als je hulp nodig hebt.

“Het allerbelangrijkste bij Facebook advertenties: kies de juiste doelgroep”

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!