Dit is, denk ik, de meest gestelde vraag door ondernemers over marketing. Hoe zorg ik ervoor dat ik meer klanten krijg met mijn website? Je website is een manieren om te verkopen. Soms direct, als je een webshop hebt, of indirect, waarbij je website je helpt gegevens van geïnteresseerden te verzamelen. Hoe haal je meer uit je website?

Er zijn veel manieren waarop je meer uit je website kunt halen. Je kunt adverteren in zoekmachines, op social media en je website beter vindbaar maken voor zoekmachines. Dat helpt allemaal, maar……je begint eigenlijk op je website zelf. Ik weet het, die staat al en is af. Denk je. Veel ondernemers denken dat ze, als ze hun website hebben laten bouwen, er zijn met marketing. En zijn dan verbaasd als die website niets oplevert. Met deze 5 manieren om meer uit je website te halen begin je bij het begin: je website beter maken.

Waarschijnlijk haal je nu te weinig uit je website.

1. Je schrijft zoals je met je klanten praat

Op je website schrijf je zoals je met je klanten zou praten. Ga niet ingewikkeld schrijven of moeilijke woorden gebruiken als je dat normaal ook niet doet. Let er wel op dat het geen dialect is en het taalkundig klopt wat schrijft. Dit zie ik meestal op social media gebeuren, maar ook op websites doen sommige ondernemers het. Door te schrijven zoals je met je klanten praat, word je website herkenbaar voor jouw doelgroep. Je overtuigt ze eigenlijk al omdat er een klik met je is. Want je spreekt dezelfde taal. En daar houden klanten van. Gebruik tussenkopjes voor langere stukken tekst en wissel af met bijpassende afbeeldingen.

 

2. Ik wil ALLES van je weten

Als ondernemer wil je natuurlijk zoveel mogelijk van je klant weten. Die kennis is waardevol want dat kun je gebruiken in je marketing. Toch kun je het beter niet op je website vragen. Als je wilt dat klanten contact met je opnemen of iets bestellen, maak je het ze zo gemakkelijk mogelijk. Maak geen lange bestelformulieren of contactformulieren (alleen het woord ‘contactformulier’ zou je liever niet gebruiken op je site!). Als het toch nodig is om bepaalde informatie van je klant te vragen, maak het bestellen of aanvragen dan leuk. Laat de voortgang zien en motiveer de klant om verder te gaan. Vraag jezelf af welke gegevens er echt nodig zijn voor jou om de klant te helpen.

 

3. Ben jij wel te vertrouwen?

Op je website zul je bezoekers moeten overtuigen dat je te vertrouwen bent.  Dat hebben ze nodig voordat ze ook maar iets gaan doen op je website. Laat zien wie je bent. Laat zien met wie je klant zaken gaat doen. Laat zien wat anderen ervan vonden. Vertel en laat zien waarom klanten bij jou moeten zijn. Jij bent expert in wat jij doet en klanten zoeken naar iemand als jij om hun probleem op te lossen. Vertel dit op je website aan je klanten. Laat je werk zien, laat zien hoe je het doet. Op die manier bouw je vertrouwen op en zullen klanten eerder gegevens achterlaten of iets bestellen.

 

4. Test uit wat het beste werkt

Ik zal eerlijk zijn, dit vinden veel ondernemers niet leuk om te doen. En toch raad ik je aan om het wel te doen. Test uit wat het beste werkt. Begin met het optimaliseren van een pagina op je website. Kijk door de ogen van je klant naar je website. Wat verwacht die daar te vinden? Welke tekst werkt beter om je klant te overtuigen? Welke kleur knoppen en welke tekst zorgt ervoor dat erop geklikt wordt? Test het uit. Maak twee varianten van je pagina en kijk wat het beste werkt. Je test een tijdje met de ene, en dan doe je de andere. Gebruik Google Analytics om te kijken welke pagina het beste bekeken wordt. Dit testen noemen we in de marketing A/B testen. A is de ene variant van je pagina, B de andere.

 

5. Doe jij het elke maand?

Ik wel, eigenlijk doe ik het zeker elke week. Kijken naar wat er beter kan op mijn website. Zeker voor dienstverlenende ZZP’ers en webshops is het echt de moeite waard om regelmatig naar je website te kijken en stap voor stap te verbeteren. Helemaal als je ontevreden bent over hoe je website het doet. Begin klein, het hoeft niet allemaal in één keer. Door een vast moment te plannen en dan aan je website marketing te werken, weet je zeker dat je website gaat verbeteren. Doe het daarom regelmatig. Iedere maand, elke twee weken of iedere week. Door te kijken naar je statistieken van je website weet je wat er gebeurd en waar je aan kunt werken.

“Doe jij het regelmatig? Je website verbeteren?”

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!