Wanneer we aan e-mail marketing denken, gaat het vaak over het aantal abonnees en wat je aan verkoop uit je mailinglijst kunt halen. Ik denk dat dat inmiddels wel wat ouderwets en ook achterhaald is. Ook e-mailmarketing gaat niet alleen om aantallen, maar om de ervaring die mensen hebben met jouw bedrijf. Op die manier kun je e-mailmarketing met meer succes inzetten voor jouw bedrijf.

E-mailmarketing gaat over echte mensen

E-mailmarketing wordt nog te vaak gezien als opdringerig en irritant. En ik geef je volkomen gelijk, want ongeveer 80% wat er in mijn mailbox binnenkomt aan nieuwsbrieven, e-zines en magazines is dat ook. Opdringerig en irritant. Want je merkt gewoon dat het vaak geautomatiseerde mailings zijn. Niks menselijks of persoonlijks aan. Want je mailt natuurlijk wel aan echte mensen. En dat is wat veel bedrijven vergeten bij het inzetten van e-mailmarketing.

Waarom hebben mensen zich geabonneerd?

Voordat je ook maar een mailing de deur uit gaat doen, vraag jezelf eens af waarom mensen zich geabonneerd hebben? Je hebt waarschijnlijk bepaalde verwachtingen gewekt. Wat vaak fout gaat, is dat veel bedrijven meteen beginnen met verkopen in hun e-mailmarketing. Begin eerst met de verwachtingen van je abonnees waar te maken, de reden waarom ze zich geabonneerd hebben. Vooral bij dienstenverleners zie ik dat er te snel over wordt gegaan naar directe verkoop. En dat is jammer, want dat zul je terug zien in veel uitschrijvingen voor je nieuwsbrief.

Hoe weet je wanneer je bij bepaalde klanten over kunt gaan tot het doen van een aanbieding? Dat doe je op basis van de cijfers. In je mailprogramma zie je wie welk artikel gelezen heeft, doorgeklikt heeft naar de website en daar bepaalde producten of diensten bekeken heeft. Op basis daarvan kun je dus een interesse bepalen. Ja, dat kost extra werk. En als je dat wel doet, haal je meer klanten en omzet uit je mailinglijst.

E-mailmarketing is een ervaring

Net zoals op social media, wordt ook e-mailmarketing steeds meer een ervaring. Een manier waarop je jouw bedrijf kunt presenteren en met je nieuwsbrief precies aansluit op wat de klant van jou verwacht. Natuurlijk mag daar af en toe best een actie of promotie bij zitten, maar richt je vooral op de ervaring die mensen hebben wanneer ze jouw e-mail ontvangen. Wat wil je met deze e-mail bereiken en welk gevoel of welke ervaring wil je dat de lezer heeft?

Dit is een hele andere manier van e-mailmarketing doen dan verkoopgericht zijn. Hoe jouw e-mail eruit ziet, is eigenlijk niet zo belangrijk. Het gaat vooral om de teksten en de inhoud van je e-mail. Als dat aansluit bij je klant, ga je vanzelf een relatie opbouwen met je abonnees.

 

E-mailmarketing inzetten tips

  • Focus je op de inhoud, met name de tekst
  • Het onderwerp moet direct duidelijk zijn
  • Hoe het eruit ziet wordt steeds minder belangrijk, omdat het merendeel van de e-mail op mobiel gelezen wordt
  • Eenvoudige opmaak werkt vaak het beste
  • Kort en krachtig
  • Wat verwacht de klant van je? Waarom heeft die zich geabonneerd of ingeschreven?
  • Wie is de klant/abonnee?

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!