In mijn werk als marketingadviseur spreek ik dagelijks allerlei soorten ondernemers. Groot, kleiner en de ZZP’er. Ieder van deze ondernemers kent zijn eigen marketing uitdagingen. Vandaag wil ik je dan ook 3 gouden tips geven die voor iedere ondernemer, groot of klein, van toepassing zijn. Deze tips zijn gebaseerd op de vragen die ik dagelijks krijg en wat ik in bedrijven zie. Op basis hiervan kan ik je 3 gouden marketingtips geven. Lees je mee?

Gouden marketingtips 1: Werk planmatig aan je marketing

Groot of klein, marketing is iets wat je als ondernemer of bedrijf altijd op de radar moet hebben staan. Hoe ga je het aanpakken, wat ga je doen en wat wil je ermee bereiken? Probeer zo precies mogelijk te zijn. Dus binnen welke tijd, wat ga je doen en hoe ga je dat doen. Het zorgt ervoor dat je gaat werken aan je marketing. Als je een wat grotere onderneming hebt, kun je het uitbesteden als je zelf geen eigen marketingafdeling hebt, maar ook dan geldt: heb goed zicht op het waarom van je marketing en bekijk de ROI goed.

Ben je een wat kleinere ondernemer of ZZP’er? Ga het dan vooral ook gewoon doen. Uitvoeren is nog altijd de beste manier om meer inzicht te krijgen in welke marketing werkt en ook om die beter te maken.

Gouden marketingtips 2: ken je klant

Ondernemers en bedrijven die hun klanten goed kennen zijn over het algemeen heel goed in hun marketing. Klanten kunnen je veel vertellen of je product of dienst wel aansprekend genoeg is, hoe je ze het beste kunt bereiken en waar ze hulp bij nodig hebben. Deze informatie is van levensbelang wanneer je goede marketing wilt doen (lees: met resultaat wilt doen). Veel volgers of likes is geen doel op zich, het gaat om klanten. Van likes kun je immers geen facturen betalen. Ook voor grotere ondernemers of bedrijven is klanten kennen noodzakelijk. Hou contact met je markt en luister goed waar de behoefte van je klant ligt. Dit helpt je bij het behouden van de klantrelatie en is leidraad voor je productontwikkeling.

Gouden marketingtips 3: je stopt er geld in, er komt geld uit

Marketing moet je uiteindelijk klanten opleveren. En dus is marketing geld waard. En dat is maar goed ook, want marketing kost natuurlijk ook geld. Adverteren, je website, nieuwsbrieven. Bereken voor jezelf wat je marketing zou mogen kosten op basis van de doelstelling die je met je bedrijf hebt. Dit kan voor komend kwartaal zijn, komend half jaar of komend jaar. Begroot, kijk welke marketing jouw doelgroep bereikt en kijk wat het je oplevert.

Deze tips vormen de basis van je marketing. Pas ze toe en bedenk je eigen strategie. En ga het vervolgens gewoon doen. Het is niet mijn bedoeling om de zoveelste online marketing guru te zijn en daarom wil ik je op weg helpen met gewoon gezond verstand tips. Probeer dingen uit, luister goed naar je klant en beweeg mee met je markt. Wedden dat je marketing steeds beter wordt?

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!