Facebook is door veel bedrijven en ondernemers ontdekt. Bijna elk bedrijf en iedere ZZP’er heeft tegenwoordig een Facebook pagina. Er zijn er ook behoorlijk wat die op Facebook adverteren. Dat is prima voor je marketing. Maar toch blijkt het in de praktijk toch best lastig, zo’n Facebook pagina of advertentie. Dagelijks krijg ik vragen van ondernemers en klanten over Facebook marketing. De 15 meest voorkomende vragen heb ik voor je verzameld en er 15 simpele Facebook tips voor kleine ondernemers van gemaakt. Die kun jij ook gebruiken voor jouw Facebook bedrijfspagina en advertenties!

Tip 1: Facebook niet bijhouden

Laat ik maar gelijk met de meest simpele en tegelijkertijd in de praktijk voor veel ondernemers de meest ingewikkelde beginnen. Je moet het bijhouden dat Facebook. Dat betekent tijd plannen om er berichten voor in te plannen en te maken, tijd voor het lezen en geven van reacties en tijd om je pagina netjes bij te houden. Dit blijkt in de praktijk voor veel ondernemers HET struikelblok. Een tip om er toch aan toe te komen (want te weinig tijd, geen zin, geen inspiratie enzovoorts) is: plannen. Plan dit gewoon in als werk. Het is een onderdeel van je marketing en als je een slimme ondernemer bent, plan je tijd om je bedrijf te marketen.

Zou je zelf op jouw bericht klikken?

2. Alleen maar reclame plaatsen

Je volgers volgen jou omdat je blijkbaar voor hen iets interessants te bieden hebt. Zorg dat je met je berichten afwisselt. Niet alleen maar reclame op je Facebook pagina plaatsen. Maar help je klanten ook via Facebook. Beantwoordt vragen, geef tips en zorg af en toe ook eens voor een leuke actie. Dat verhoogt de interactie op je pagina en zorgt voor afwisseling.

 

3. Geef je bedrijf persoonlijkheid

Social media zijn bij uitstek geschikt om jouw bedrijf meer persoonlijkheid te geven. Geef eens een kijkje achter de schermen, laat je klanten zien (als dat kan!) en laat zien hoe je ze helpt. Bedrijven die geen persoonlijkheid of eigen identiteit hebben verliezen het van degenen die dat wel hebben. Zorg dus je dat je ook op je social media kanalen onderscheid van anderen.

 

4. Adverteren om je doelgroep te bereiken

Wil je bij jouw doelgroep en ideale klanten onder de aandacht komen, dan is het aan te raden om te gaan adverteren via Facebook. Op die manier krijg je snel de juiste groep volgers en heb je meer interactie. Ja, dat kost geld. Maar het is nog altijd stukken goedkoper dan die advertentie in een of ander huis-aan-huisblad. Dus begin eraan.

 

5. Foto’s horizontaal maken

Wil je een mooie foto plaatsen op je Facebook bedrijfspagina? Hou dan je telefoon of camera horizontaal, zo kun je er nog wat ruimte omheen wegsnijden en ziet de foto er beter uit op Facebook.

 

6. Wanneer zijn je fans online?

Het ligt voor de hand om je berichten op Facebook te zetten wanneer je fans online zijn. Daarvoor is inzicht in je klantgroep nodig. Met Facebook statistieken krijg je inzicht in de tijden dat jouw fans het meest actief zijn op Facebook. Maak daar gebruik van.

 

7. Afbeeldingen met links scoren beter

Berichten met daarbij een afbeelding met een link scoren beter dan zonder. Op die manier kun je bijvoorbeeld je blogberichten handig via Facebook promoten.

 

8. Het gaat om de interactie en volgers, niet om likes

Facebook is een sociaal medium waarbij het gaat om de interactie en het delen van interessante content. Het gaat niet om likes of vind-ik-leuks. Die zijn voor je ego.

9. Hoe val je op?

Grofweg kun je op 3 manieren opvallen met je Facebook berichten: wanneer je bericht emoties oproept, wanneer je berichten over een herkenbaar probleem gaat en wanneer je een oplossing ergens voor biedt.

 

10. Maak je boodschap visueel

Wij zijn op Facebook lui en scrollen graag. We lezen niet zo snel, maar scannen alles eerst voordat we besluiten om iets te lezen. Maak je boodschap dus visueel voor meer interactie.

 

11. Reageer

Je doel is om interactie met je volgers te krijgen, dus dan is het logisch dat je reageert toch? Op reacties, vragen, privé berichten aan je pagina. Probeer hier vaste momenten voor in te plannen. En het is social media, dus over het algemeen vinden mensen het fijn als ze binnen een dag antwoord krijgen. Wacht geen drie weken. Kans weg, klant weg.

 

12. Grip op je advertenties: NIET je bericht promoten

Wil je zelf volledige controle hebben over je advertentie en gesponsorde berichten, promoot dan niet zomaar je bericht. Je kent vast wel de knop: bericht promoten. Maak zelf een goed bericht om te promoten en laat Facebook dat niet voor jou bepalen. Als je zelf je advertentie of bericht promoot via Advertentiebeheer heb je veel meer mogelijkheden om je advertentie aan te passen dan bij bericht promoten.

 

13. Geen landingspagina? Maak gebruik van lead advertenties

Met lead advertenties kun je binnen Facebook jouw bedrijf of product promoten. Zonder dat je daarvoor een speciale landingspagina of website nodig hebt. Je verzamelt met deze advertenties e-mailadressen of contactgegevens van je klanten via de Facebook advertentie.

 

14. Vernieuw je advertenties regelmatig

Als je adverteert op Facebook zul je zien dat na een tijdje de interactie minder wordt. Dan is het tijd om je advertentie te vernieuwen, nieuw beeld , nieuwe tekst.

 

15. Volhouden

Succes op social media is een kwestie van volhouden. Het opbouwen van je pagina en volgers gaat langzaam. Als je eraan blijft werken zul je vooruitgang zien. Daarnaast adviseer ik ondernemers ook altijd om social media te kiezen die ze zelf leuk vinden en waar ze ook hun ideale klant vinden. Dan wordt het al een stuk makkelijker om eraan te werken als je het met plezier doet.

“Succes op Facebook? Bijhouden en volhouden”

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!